THEPOWERGAME
Τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης των αρχείων του Δημοσίου, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έδωσαν εκρηκτική αναπτυξιακή ώθηση στην εταιρεία Πληροφορικής «Scripta IKE», η οποία σαν υπεργολάβος αναδόχων, έφθασε μέσα σε τέσσερα χρόνια να απασχολεί 140 άτομα προσωπικό, τα οποία ως τον Ιούνιο θα ξεπεράσουν τα 200. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, από 1,5 εκατ. ευρώ το 2023, διαμορφώθηκε κοντά στα 2,5 εκατ. το 2024, με τις προβλέψεις να δίνουν 6 εκατ. ευρώ και πλέον, το 2025.
Ωστόσο, για τη «Scripta», που εξειδικεύεται στο λογισμικό και τις εφαρμογές ψηφιοποίησης εγγράφων καθώς και την καταχώρηση των data, oι προοπτικές ανάπτυξης δεν εξαντλούνται το καλοκαίρι του 2026 και στην περαίωση των έργων του RRF. Όπως επισήμανε στο powergame.gr o εταίρος και διαχειριστής της «Scripta», Νίκος Καρατσόρης, οι ανάγκες ψηφιοποίησης στο δημόσιο τομέα είναι τεράστιες και αφορούν πλήθος λειτουργιών και πράξεων σε Υπουργεία, ΟΤΑ, πληθώρα κρατικών υπηρεσιών.
Ποια είναι η Scripta
Η «Scripta» ιδρύθηκε το 2017 και μετοχικά στηρίζεται σε πέντε εταίρους. Οι ρυθμοί ανάπτυξης άρχισαν να επιταχύνονται από το 2020 και μετά, με την «Scripta» να εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη από το 2022 – 2023, όταν άρχισαν να ενεργοποιούνται τα έργα του ‘Ελλάδα 2.0’, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η εταιρεία, λειτουργεί ως υπεργολάβος των οικονομικών φορέων, που έχουν αναλάβει ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης για το δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα στα:
- Ψηφιοποίηση Αρχείων Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο
- Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας (οικοδομικές άδειες).
- Ψηφιοποίηση Αρχείων του Υπουργείου Δικαιοσύνης ( αποφάσεις δικαστηρίων)
- Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ( ψηφιοποίηση φακέλων ασθενών).
Το πρώτο έργο ψηφιοποίησης αρχείων, στο πλαίσιο του RRF, για το οποίο δούλεψε η «Scripta», αφορούσε την ψηφιοποίηση των φακέλων δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων. To συγκεκριμένο έργο, παραδόθηκε πέρυσι.
Παράλληλα με τα μεγαλύτερα έργα που εκτελεί, η εταιρεία έχει υλοποιήσει και μικρότερα έργα, όπως π.χ. ψηφιοποίηση φακέλων προσωπικού του Α.Π.Θ., ψηφιοποίηση αρχείου αποφάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
H αγορά ιδιωτικών έργων
«Η εταιρεία, μέσω ιδιωτικών συμβάσεων με τους αναθέτοντες, υλοποιεί έργα για το δημόσιο τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις, έχουν ψηφιοποιήσει μεν τις διαδικασίες τους προσαρμοζόμενες στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, όπως και στις απαιτήσεις του Β2Β και του Β2C, αλλά ακόμη δεν έχουν μετατρέψει τα αναλογικά αρχεία τους, σε ψηφιακά. Μία από τις λίγες εξαιρέσεις, της οποίας μάλιστα τα αρχεία ψηφιοποίησε η «Scripta», είναι η «FHL Κυριακίδης», επισήμανε ο κ. Καρατσόρης προσθέτοντας:
«Μετά την ολοκλήρωση των έργων, που έχουν ενταχθεί στο RRF, υπάρχει πολύ μεγάλο αντικείμενο για να υλοποιηθεί όσον αφορά στην ψηφιοποίηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για παράδειγμα, μεγάλη ανάγκη υπάρχει για την ψηφιοποίηση αναλογικών αρχείων στην Αυτοδιοίκηση, τεράστιο έργο που στην εφαρμογή του, λειτουργικά, μπορεί να διευκολυνθεί εάν υπάρχει μία κεντρική κατεύθυνση από έναν φορέα όπως η ΚΕΔΕ, υποστηριζόμενη από το ΤΕΕ, ώστε τα έργα να μη αντιμετωπίζονται περιπτωσιολογικά από τον κάθε Δήμο.
«Πολύ μεγάλο φυσικό αντικείμενο προς ψηφιοποίηση, υπάρχει στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, στις Διευθύνσεις Συγκοινωνιών, στα Υπουργεία σε όλους τους φορείς του δημοσίου , έργα πολύ σημαντικά για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα και, κατ’ επέκταση του ιδιωτικού τομέα».
Για να προχωρήσει η ψηφιοποίηση του κράτους, θα πρέπει να εξασφαλισθούν πόροι, κάτι απολύτως κρίσιμο και για τις εταιρείες Πληροφορικής, που ασχολούνται με την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν το προσωπικό που απασχολούν, ειδικά σε θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση.
Καταλήγοντας ο κ. Καρατσόρης υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι καθυστερήσεις στις παρατηρούμενες πληρωμές των εταιρειών, που εκτελούν έργα στο πλαίσιο του RRF. Eιδικά όσοι ενεργούν ως υπεργολάβοι των αναδόχων, δεν μπορούν με την ίδια άνεση να δανειοδοτηθούν από τράπεζες, γιατί οι συμβάσεις τους είναι του ιδιωτικού τομέα. Θα μπορούσε να βρεθεί λύση για την εξομάλυνση των χρηματοδοτικών ροών, εάν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, κάλυπτε με εγγυήσεις τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου αυτές, να δανειοδοτήσουν τις εταιρείες που έχουν συμβάσεις με τους φορείς που εκτελούν έργα για το δημόσιο.
«Η διευκόλυνση των εταιρειών υπεργολάβων, είναι σημαντική καθώς ειδικά για την έναρξη των έργων, απαιτείται η προμήθεια εξοπλισμού ( book scanners) ενώ επίσης σε αυτή τη διαδικασία, απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων».
Σε τούτη τη φάση, τα έργα τρέχουν, αφού οι χρόνοι ολοκλήρωσης των δράσεων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης πιέζουν, ενώ η «Scripta», όπως και οι εταιρείες που δουλεύουν για την υλοποίηση του ‘Ελλάδα 2.0’ αναζητούν πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης, στην επόμενη ημέρα του RRF.
Διαβάστε επίσης
Γιατί το πάρκινγκ έγινε η πιο ελκυστική επένδυση στα ακίνητα
Εθνική Ασφαλιστική: Η κίνηση ματ από την Πειραιώς και ο γρίφος της ΕΤΕ
Το παιχνίδι των ενεργειακών διαδρόμων, κινητικότητα στα Βαλκάνια