THEPOWERGAME
Με συνολική έκπτωση μόλις 1,1% ξεκίνησε η υλοποίηση του μεγάλου έργου του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που στόχο έχει τον μετασχηματισμό όλων των σημαντικών δομών του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, η αναθέτουσα αρχή, η ΗΔΙΚΑ, συνέπτυξε τον χρόνο υλοποίησης όλων των έργων που ανατέθηκαν πρόσφατα, από 36 μήνες αρχικά σε 16-18 μήνες.
Ο λόγος για το έργο «Οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας», που υπογράφηκαν λίγο πριν από το τέλος του 2024. Το έργο έχει προϋπολογισμό 49,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 11,9 εκατ. ευρώ) και αποτελείται από 9 επιμέρους έργα (Lots). Από αυτά, μέχρι σήμερα, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των 8 επιμέρους έργων και εκκρεμεί η το 9ο έργο που αφορά τα ERP συστήματα σε διαφόρους φορείς του υπoυργείου Υγείας.
Το έργο προχώρησε σχετικά γρήγορα με δεδομένο ότι η προκήρυξή του σχετικού διαγωνισμού έγινε τον Μάρτιο του 2023. Επομένως, η υπογραφή συμβάσεων 18 μήνες μετά, θεωρείται «άθλος» για τα δεδομένα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και της αγοράς. Συνήθως, οι συμβάσεις αυτές απαιτούν από δύο έως τέσσερα χρόνια.
Ποιοι ανέλαβαν τα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού
Η απουσία ωστόσο νομικών προσφυγών έχει συντμήσει τους χρόνους και αυτό είναι θετικό. Πάντως τα έργα ανατίθενται χωρίς ανταγωνισμό, αφού φαίνεται ότι ο καθένας λαμβάνει το «μερίδιό» του. Για τα 8 έργα της ΗΔΙΚΑ, η μεγαλύτερη έκπτωση που δόθηκε ήταν 5% και αφορά στο έργο της «Δημιουργίας Πλαισίου Αξιολόγησης & Παρακολούθησης Ψηφιακής Ετοιμότητας Νοσοκομείων» που ανέλαβε η ένωση εταιρειών PwC με την Initia.
Το σύνολο των προσφερόμενων εκπτώσεων στα 8 έργα που υπογράφηκαν πρόσφατα από την ΗΔΙΚΑ και τους αναδόχους τους, ανήλθε σε μόλις 521 χιλ. σε ένα προϋπολογισμό κοντά 50 εκατ. ευρώ. Σε τρία επιμέρους έργα το προσφερόμενο τίμημα των ενδιαφερομένων αναδόχων περιείχε έκπτωση… 0,1%. Μεταξύ αυτών το έργο της «Ψηφιακής Αναβάθμισης των ΥΠΕ και ΕΚΑΠΥ» που είναι το μεγαλύτερο από τα εννέα έργα, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 3,5 εκατ. ευρώ). Το έργο ανέλαβαν η ένωση εταιρειών Nova Telecom και Real Consulting.
Σύντμηση του χρόνου υλοποίησης των έργων
To δεύτερο ζήτημα στις συμβάσεις αυτές, είναι η σύντμηση του χρόνου υλοποίησης των έργων. Ενώ αρχικά η διακήρυξη του έργου προέβλεπε 36 μήνες χρόνο υλοποίησης, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή των συβάσεων η ΗΔΙΚΑ συμπίεσε το χρόνο υλοποίησης στο μισό ή και λιγότερο. Προφανώς, οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης επιβλήθηκαν λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, η εφαρμογή του οποίου λήγει τον Αύγουστο του 2026.
Οι αλλαγές ωστόσο αυτές σημαίνουν δύο τινά: είτε ο αρχικός σχεδιασμός ήταν λάθος και τα έργα βγαίνουν και σε 16-18 μήνες, είτε τα έργα θα υλοποιηθούν με τον γνωστό «ελληνικό» τρόπο.
Διαβάστε επίσης
Η Ελλάδα στον χάρτη του μη τραπεζικού δανεισμού: Οι νέες προκλήσεις
Ενισχύσεις 7,7 δισ. για 437.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Data centers: Ποιες περιοχές βγαίνουν μπροστά στην κούρσα για επενδύσεις