THEPOWERGAME
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επαναφέρει την πρόσβαση στο TikTok μέσω εκτελεστικού διατάγματος, αφού αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, επιδιώκει τουλάχιστον το 50% του TikTok να ανήκει σε Αμερικανούς επενδυτές. Το TikTok έπαψε να λειτουργεί για τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες το βράδυ του Σαββάτου, πριν από την ισχύ ενός νόμου που το απαγορεύει για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση του TikTok βασίστηκε στην ανησυχία ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών μπορεί να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα από την ByteDance, την κινεζική εταιρεία που κατέχει την πλατφόρμα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα παρατείνει την περίοδο πριν την εφαρμογή του νόμου, ώστε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και θα επιτρέψει τη λειτουργία του TikTok υπό «καλά χέρια».
Η προσωρινή παύση του TikTok έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, την πολιτική σκηνή και την αγορά κοινωνικών μέσων. Εκατομμύρια χρήστες και δημιουργοί περιεχομένου που βασίζονται οικονομικά και πολιτισμικά στην πλατφόρμα έχουν μείνει στον αέρα. Επιπλέον, η απαγόρευση πυροδότησε την αναζήτηση εναλλακτικών, με τους χρήστες να στρέφονται σε άλλες εφαρμογές, όπως το RedNote. Εταιρείες όπως η Meta και η Snap έχουν δει την αξία των μετοχών τους να αυξάνεται, καθώς αναμένουν νέους χρήστες και διαφημιστικά έσοδα.
Οι πιέσεις για πώληση του TikTok
Η ByteDance αντιμετωπίζει πιέσεις να πουλήσει τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ. Αναφορές δείχνουν ενδιαφέρον από επενδυτές, όπως ο πρώην ιδιοκτήτης των Los Angeles Dodgers, Φρανκ ΜαΚορτ, και ο Έλον Μασκ. Παράλληλα, νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η Perplexity AI, έχουν ήδη προτείνει συγχωνεύσεις για τη διάσωση της πλατφόρμας.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί μια «πολιτική λύση» στο ζήτημα και υπέδειξε πως θα δώσει στο TikTok 90 ημέρες περιθώριο για να συμμορφωθεί. Σκοπός του είναι η δημιουργία μιας κοινοπραξίας όπου το 50% θα ανήκει σε Αμερικανούς επενδυτές, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των δεδομένων. Το εκτελεστικό διάταγμα που θα εκδώσει θα προβλέπει και την απαλλαγή από ευθύνες για εταιρείες που θα συνεργαστούν για την προσωρινή διάσωση του TikTok.
Η Κίνα αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για κατάχρηση κρατικής εξουσίας με στόχο την καταστολή του TikTok. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της.
Το μέλλον του TikTok παραμένει αβέβαιο, με τους χρήστες και τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία. Παρότι η απαγόρευση είναι προσωρινή, οι επιπτώσεις στις αγορές, στις επιχειρήσεις και στις διακρατικές σχέσεις είναι ήδη αισθητές. Ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, συνδέοντας το TikTok με την αμερικανική κυριότητα και προστατεύοντας την εθνική ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης
Οι δισεκατομμυριούχοι που συναντούν τον Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο
Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις του 2025 για την Ελλάδα
Renault: Ο γαλλικός γίγαντας ξεπερνά τους Γερμανούς ανταγωνιστές