THEPOWERGAME
Προς ψηφιακή μετάβαση κινείται ο ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2025, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) θα συνδεθεί με έναν μοναδικό, πιστοποιημένο τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας, στο πλαίσιο μιας ευρείας ψηφιακής μεταρρύθμισης.
Η νέα διαδικασία αποσκοπεί στη βελτίωση της διαφάνειας και της ασφάλειας στις ιατρικές υπηρεσίες. Με αυτήν την αλλαγή, οι πολίτες θα μπορούν να επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά την εκτέλεση συνταγών και να αναφέρουν παρατυπίες, όπως παράνομες χρεώσεις ή συνταγές που εκδόθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Αυτή η πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών, εντάσσεται στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εφαρμογών και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2025. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον πιστοποιημένο αριθμό τους για επιβεβαίωση συνταγών και να υποβάλλουν καταγγελίες με ένα «κλικ», εφόσον διαπιστώσουν παρατυπίες.
Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και η διευκόλυνση των ασθενών στην παρακολούθηση της ιατρικής τους περίθαλψης.
Καθολική εφαρμογή OTP
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ, το 2025 θα εφαρμοστεί η καθολικά η χρήση OTP (One-Time-Password) στην εκτέλεση γνωματεύσεων.
Ο Οργανισμός θέλει με την υποχρεωτική χρήση OTP κατά την εκτέλεση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, να επιβεβαιώνεται η φυσική παρουσία του δικαιούχου κατά την λήψη της υπηρεσίας ή του προϊόντος.
Παράλληλα, θα γίνονται real time έλεγχοι κατά την έκδοση της γνωμάτευσης σε σκευάσματα ειδικής διατροφής (ΣΕΔ), καθετήρες και επιθέματα.
Στόχος είναι, ο περιορισμός της δυνατότητας υπερτιμολογήσεων ή παραπλανητικών αιτημάτων για οικονομικό όφελος. Επίσης, με το ψηφιακό αυτό εργαλείο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι οι διαθέσιμοι πόροι χρησιμοποιούνται για τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, βελτιώνοντας τη διαχείριση του υγειονομικού προϋπολογισμού.
Διαβάστε επίσης
Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι για να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Renault: Ο γαλλικός γίγαντας ξεπερνά τους Γερμανούς ανταγωνιστές