THEPOWERGAME
H OpenAI δημοσίευσε χθες Δευτέρα έναν κατάλογο με προτεινόμενες πολιτικές, με τις οποίες θεωρεί ότι τόσο η ομοσπονδιακή, όσο και οι πολιτειακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ θα μπορέσουν να προωθήσουν καταλυτικά τη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης, εμποδίζοντας την Κίνα να πάρει το προβάδισμα.
Όπως μεταδίδει το Semafor Tech, πρόκειται για ένα 15σέλιδο έγγραφο στο οποίο η εταιρεία υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσουν εκτεταμένα στην ενέργεια και σε άλλες υποδομές, προκειμένου να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην αμερικανική τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Με το έγγραφο αυτό, η OpenAI ζητεί μεταξύ άλλων στενότερη σχέση ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και την «κοινότητα εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.
Η OpenAI ανακοίνωσε επίσης μια μεγάλη προσπάθεια να ωθήσει αξιωματούχους σε πολιτειακό επίπεδο να δώσουν κίνητρα για τη στήριξη πρωτοβουλιών στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.
OpenAI: Το AI εργαλείο για να προωθήσουμε τη χώρα μας
Ο Κρις Λεχέιν, επικεφαλής διεθνούς πολιτικής στην OpenAI, δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στη μετατόπιση των απόψεων γύρω από την πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη, σε μια πολιτική ενθουσιασμού και εθνικής φιλοδοξίας. «(Η τεχνητή νοημοσύνη) είναι σαν τον ηλεκτρισμό», σχολίασε ο Λεχέιν σε συνέντευξή του στο Semafor. «Θέλουμε να έχουμε τη νοοτροπία του να την χρησιμοποιήσουμε πραγματικά για να προωθήσουμε τη χώρα μας σε θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομίας;» ανέφερε.
Το κείμενο αυτό έρχεται εν μέσω ενός γενικότερου κλίματος «παντρέματος» της βιομηχανίας τεχνολογίας με την πολιτική, με τον Έλον Μασκ να λαμβάνει τον ρόλο του επικεφαλής του νέου «Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας» του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επίσης διορίσει τον πλούσιο επιχειρηματία Ντέιβιντ Σαξ, γνωστό και ως «τσάρο» της τεχνητής νοημοσύνης, και ενδέχεται να επιδιώκει ένα «Πρόγραμμα Μανχάταν για το AI».
Η έκρηξη που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ, τόσο για την εκπαίδευση των πιο πρωτοποριακών μοντέλων όσο και για να «τρέξουν» αυτά τα μοντέλα μετά την εκπαίδευσή τους. Αυτό έχει δημιουργήσει στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας μια ακόρεστη όρεξη για ενέργεια και πρόκειται να επιβαρύνει το ήδη γηρασμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
OpenAI: Αγώνας δρόμου ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτιά
Δεδομένου ότι οι ιδιωτικές αγορές από μόνες τους ίσως να μην είναι αρκετές ώστε να πληρώσουν το τεράστιο ποσό των απαιτούμενων υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να παράσχει κίνητρα για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε υποδομές, αναφέρεται στην έκθεση.
Επί του παρόντος οι ΗΠΑ έχουν ηγετική θέση στην τεχνητή νοημοσύνη, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει, προειδοποιεί η έκθεση, εάν η χώρα δεν ενισχύσει τις υποδομές της. «Εάν οι ΗΠΑ δεν κινηθούν γρήγορα για να διοχετεύσουν πόρους σε έργα που υποστηρίζουν δημοκρατικά οικοσυστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο, τα κεφάλαια θα ρέουν σε έργα που υποστηρίζονται και διαμορφώνονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας», αναφέρει το κείμενο.
Η OpenAI στρέφεται και στις πολιτειακές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Innovating for America και η οποία θα ξεκινήσει με μια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον αργότερα αυτό το μήνα. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν.
Διαβάστε επίσης
“Κόκκινα” δάνεια: Πώς έφτασαν σε χαμηλό 15ετίας και το προφίλ των ρυθμίσεων
Υπερκαλύφθηκε το 10ετές ομόλογο, η Ελλάδα αντλεί 4 δισ. ευρώ
Ρευματοκλοπές: Το ακριβό τίμημα για τους καταναλωτές, τι προτείνει ο ΕΣΠΕΝ