THEPOWERGAME
Η Klarna ανακοίνωσε μια σημαντική νέα συνεργασία διανομής υπηρεσιών με την επίσης fintech unicorn εταιρεία Stripe, με στόχο να επεκτείνει την εμβέλειά της και να προσθέσει περισσότερους εμπόρους πριν από την επικείμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Η υπηρεσία «Αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» (Buy Now, Pay Later – BNPL) της Klarna θα είναι πλέον διαθέσιμη ως επιλογή πληρωμής για εμπόρους που χρησιμοποιούν τα εργαλεία πληρωμών της Stripe σε 26 χώρες, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες την Τρίτη μέσω του CNBC.
Αυτή δεν είναι η πρώτη συνεργασία μεταξύ της Klarna και της Stripe. Το 2021, κατά την έξαρση της fintech αγοράς λόγω της πανδημίας, η Stripe είχε ανακοινώσει ότι η Klarna θα προσφέρει τα σχέδια BNPL στους εμπόρους της στις ΗΠΑ.
Τα σχέδια BNPL αποτελούν δάνεια δόσεων που επιτρέπουν στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα online ή σε καταστήματα και να εξοφλούν το χρέος τους είτε σε μεταγενέστερη ημερομηνία είτε μέσω ίσων μηνιαίων δόσεων. Αυτή η επιλογή έχει γίνει δημοφιλής τρόπος για τους καταναλωτές να διαχειρίζονται το κόστος καθημερινών αγορών.
Η νέα συμφωνία με τη Stripe δίνει μεγάλη ώθηση στην Klarna, ειδικά σε μια περίοδο που προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη δημόσια προσφορά της (IPO). Η Klarna υπέβαλε εμπιστευτικά αίτηση για IPO στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, με εκτιμώμενη αποτίμηση έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg.
Η Klarna κερδίζει χρήματα από τις προμήθειες που πληρώνουν οι έμποροι για κάθε συναλλαγή μέσω της πλατφόρμας της. Σε αντάλλαγμα για την ενσωμάτωση της Klarna ως επιλογής πληρωμής στα εργαλεία ολοκλήρωσης αγοράς, η Stripe θα λαμβάνει ένα μερίδιο από τα έσοδα που δημιουργεί η Klarna ανά συναλλαγή.
Η Klarna αρνήθηκε να αποκαλύψει τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας με τη Stripe.
«Αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική για την Klarna», δήλωσε στο CNBC ο εμπορικός διευθυντής της Klarna, David Sykes. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ήδη διπλασιάσει τον αριθμό των νέων εμπόρων μέσα στους τρεις μήνες από την αρχική εφαρμογή της συνεργασίας με τη Stripe τον Οκτώβριο.
«Προσθέσαμε 100.000 νέους εμπόρους το 2024 και ήδη βλέπουμε αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης να αυξάνεται με αυτή τη συμφωνία», σημείωσε.
Αναλυτές εκτιμούν την Klarna, που ιδρύθηκε το 2005, στην περιοχή των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην κορύφωση της fintech άνθησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία είχε αποτιμηθεί στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε το Vision Fund 2 της SoftBank το 2021. Ωστόσο, το 2022, η αποτίμηση της Klarna μειώθηκε κατά 85% σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης που αποτίμησε την εταιρεία στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η συμφωνία αυτή έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα έσοδα και για τη Stripe. Οι υποστηρικτές του BNPL υποστηρίζουν ότι αυτά τα σχέδια αυξάνουν τη συνολική αξία των συναλλαγών, καθώς οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να τα αποπληρώνουν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
Μελέτη της Stripe πέρυσι έδειξε ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν BNPL ως επιλογή πληρωμής αύξησαν τα έσοδά τους κατά 14%, λόγω της αυξημένης μετατροπής και της υψηλότερης μέσης αξίας παραγγελίας.
«Έχουμε δει τον όγκο BNPL να αυξάνεται κατά 172% πέρυσι στην πλατφόρμα μας, ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη δημοφιλή μέθοδο πληρωμής», δήλωσε η Jeanne Grosser, επικεφαλής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Stripe, στο CNBC, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία με την Klarna ως μια «win-win» κατάσταση και για τις δύο εταιρείες.
Η Stripe θεωρείται επίσης πιθανή υποψήφια για IPO στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν βιάζεται. Έπειτα από πτώση στις αποτιμήσεις fintech, η Stripe μείωσε την αποτίμησή της στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 από 95 δισεκατομμύρια το 2021. Παρόλα αυτά, η αποτίμησή της ανέκαμψε στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από πώληση δευτερογενών μετοχών.
Διαβάστε επίσης
Πώς η εξτρεμιστική πολιτική έγινε κυρίαρχο ρεύμα στη Γαλλία
Η ιταλική φινέτσα των Dolce&Gabbana στο Παρίσι
Ποιοι κερδίζουν από τις μεγάλες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα