THEPOWERGAME
Σ’ έναν από τους κορυφαίους παίκτες στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξελίσσεται η Ελλάδα, με τις startups του κλάδου να μπαίνουν στα ραντάρ παγκόσμιων κολοσσών, σηκώνοντας γενναίες χρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης «The State of AI in CEE 2024», της πλατφόρμας The Recursive, η Ελλάδα εδραιώνεται ως κόμβος καινοτομίας στο ΑΙ, προσελκύοντας σημαντική χρηματοδότηση και αναπτύσσοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες.
Το 2024 οι ελληνικές AI startups προσέλκυσαν συνολικά πάνω από 123 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, επίδοση που κατατάσσει τη χώρα στη δεύτερη θέση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με μερίδιο της τάξης του 20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων που κατευθύνθηκαν σε νεοφυείς εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης στην περιοχή. Ανάμεσα στις εταιρείες που ξεχώρισαν το 2024 για τις βαριές χρηματοδοτήσεις που σήκωσαν περιλαμβάνονται οι Plum, Harbor Lab, Kinvent, Kaedim, WeatherXM, StiQ, Icomat και Infinite Orbits.
Οι εν λόγω επιχειρήσεις κατάφεραν -όπως παρατηρεί η έκθεση- να συγκεντρώσουν ηχηρά επενδυτικά κεφάλαια, προσελκύοντας επενδυτές όπως οι Andreessen Horowitz, 8VC και Protocol Labs. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Πολωνία με 171 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην πρώτη θέση, την Ελλάδα με τις επενδύσεις των 123 εκατ. ευρώ διαδέχεται η Κροατία με 107 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία με 69 εκατ. ευρώ, η Σλοβακία με 39 εκατ. ευρώ και η Βουλγαρία με 29 εκατ. ευρώ.
Το who is who των startups Τεχνητής Νοημοσύνης
Με ποσοστό 17,5% των συνολικών ΑΙ startups στην περιοχή, η Ελλάδα βρίσκεται, επίσης, στη δεύτερη θέση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και όσον αφορά τον αριθμό των ΑΙ startups. Η χώρα μας βρίσκεται πίσω μόνο από την Πολωνία (23,3%) και μπροστά από τη Ρουμανία (13,6%).
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στα τέλη Αυγούστου του 2024 υπολογίζεται ότι περίπου 18.500 άτομα εργάζονταν στον τομέα της AI στην Ελλάδα. Μάλιστα, μόνο το φετινό φθινόπωρο πέντε νεοφυείς εταιρείες με ελληνικό αίμα και αντικείμενο τον hot κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης μπήκαν στο στόχαστρο κορυφαίων επενδυτών, επιχειρηματικών κολοσσών και ισχυρών funds σε ΗΠΑ και Ασία: από την Alibaba και την Google μέχρι τον ιδρυτή του LinkedIn και τον επικεφαλής μηχανικής της Open AI.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας «The State of AI in CEE 2024», στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των AI startups (45%) βρίσκεται σε στάδιο Seed, ενώ ένα σημαντικό 18% βρίσκεται σε στάδιο Series A. Τα υπόλοιπα ποσοστά κατανέμονται σε μικρότερα στάδια, όπως το Pre-Seed (8%), ή σε πιο προχωρημένα στάδια, όπως το Series B (6%), ενώ ένα 7% των εταιρειών έχει ήδη φτάσει σε εξαγορά ή exit.
Success stories
Η Kinvent, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζει ως μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups στον τομέα του ΑΙ. Εστιάζοντας στη βελτίωση της κινησιολογίας, έχει αναπτύξει προηγμένες συσκευές, που συλλέγουν και αναλύουν βιομηχανικά δεδομένα. Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε 68 χώρες, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ το 2024.
Παράλληλα, startups όπως η Infinite Orbits ηγούνται στον τομέα του Διαστήματος, παρέχοντας τεχνολογίες επέκτασης ζωής δορυφόρων, ενώ η StiQ εισάγει καινοτομίες στον τομέα των cloud kitchens, αξιοποιώντας ΑΙ για την οργάνωση και βελτιστοποίηση διαδικασιών. Εν τω μεταξύ, η εξαγορά της InAccel από την Intel υπογραμμίζει το ενδιαφέρον των διεθνών τεχνολογικών κολοσσών για την ελληνική καινοτομία.
Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η μελέτη, τις εξελίξεις αναμένεται να επιταχύνει η χορήγηση της Golden Visa σε όσους επενδύουν κεφάλαια άνω των 250.000 ευρώ σε startups. «Η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, όπως η γεωπολιτική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η μειωμένη δραστηριότητα IPO, συνεχίζει να ενδυναμώνει το οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι συνεργασίες με διεθνείς επενδυτές δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη», αναφέρει η μελέτη.
Η εικόνα στην περιοχή
Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις δυσκολίες στη συγκέντρωση χρηματοδότησης, η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καταγράφει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των τεχνολογικών startups. Το οικοσύστημα τεχνολογικών startups στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρουσίασε σημαντική δραστηριότητα το 2024, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εμφάνιση του πρώτου μονόκερου Τεχνητής Νοημοσύνης στην περιοχή, της ElevenLabs. Συνολικά, οι χρηματοδοτήσεις σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα ΑΙ αντιπροσώπευαν κατά το διάστημα αυτό περίπου το 40% του συνόλου των γύρων χρηματοδότησης που καταγράφηκαν στην περιοχή.
Επιπλέον, η περιοχή κατέγραψε 13 εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&As) και 23 νέα funds, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ. Από το 2021 έως το τέλος Αυγούστου του 2024, εταιρείες που παράγουν προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης στην περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εξασφαλίσει κεφάλαια συνολικού ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ από το 2023 έως το καλοκαίρι του 2024.
Διαβάστε επίσης
Κουπόνια και επιδόματα άνω των 2,2 δισ. από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης
Καταθέσεις: Οι πλούσιοι και οι φτωχοί νομοί της Ελλάδας
Τα 5 μεγάλα ερωτήματα για τον ενεργειακό τομέα φέτος