THEPOWERGAME
Κομβική χρονιά για τον κλάδο της πληροφορικής προμηνύεται το 2025 στην Ελλάδα. Οι εταιρείες του κλάδου θα συνεχίσουν να διανύουν χρυσές εποχές και την επόμενη χρονιά, με την «ευχάριστη πίεση», που δημιουργούν τα ψηφιακά έργα -ιδιωτικά και δημόσια- να αντανακλάται στα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Η αγορά της πληροφορικής, η οποία βρέθηκε από τις αρχές του 2024 στο «μάτι του κυκλώνα» ηχηρών deals, όπως αυτά με πρωταγωνίστριες τις Entersoft και Epsilon Net, πλανάρει για νέες συμφωνίες το 2025 τόσο σε επίπεδο οργανικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας, όσο και στο καυτό μέτωπο των εξαγορών, με τον πήχη των μεγεθών για το σύνολο του επόμενου έτους να μπαίνει ψηλά.
Η εκτέλεση σημαντικών ψηφιακών έργων σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) θα συνεχίσει και το 2025 να παρέχει σθεναρή στήριξη στον κλάδο. Το 2025 αναμένεται να είναι καθοριστικό για την υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, ειδικά στον δημόσιο τομέα. Παρά τις καθυστερήσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, με δεκάδες έργα να βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού ή υλοποίησης.
Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας αποτελούν τα βασικά σημεία στα οποία θα κριθεί η πορεία του κλάδου. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες της πληροφορικής θα συνεχίσουν και το 2025 τις προσπάθειες για να διευρύνουν το εξωστρεφές αποτύπωμά τους, επιταχύνοντας, παράλληλα, την οργανική τους ανάπτυξη, αλλά και τα deals των εξαγορών εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
Το τελευταίο ζήτημα, αυτό των εξαγορών, βρίσκεται στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης, καθώς τα μεγάλα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού επιβάλλουν μεγάλα και ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα και εκτοξεύουν τις ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο
Ενώ οι εταιρείες της πληροφορικής καλούνται να διαχειριστούν προκλήσεις, όπως η άρτια και εντός των χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, παράλληλα, προσβλέπουν σε νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναδεικνύεται ως η κορυφαία προτεραιότητα για τις εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα το 2025, όπως άλλωστε και στην Ευρώπη, όπου οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να τρέξουν με 21% το επόμενο έτος. Στην Ελλάδα, η υιοθέτηση του AI ενισχύεται από την αυξανόμενη ζήτηση για αυτοματοποίηση και καινοτόμες λύσεις στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και του λιανεμπορίου.
Η ενσωμάτωση της AI, εκτός από τη βελτίωση της αποδοτικότητας, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως η ανάπτυξη εφαρμογών εξατομίκευσης για τον τελικό χρήστη, η αυτοματοποίηση επιχειρησιακών λειτουργιών και η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.
Η ευκαιρία της κυβερνοασφάλειας
Το αντικείμενο των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής θα συνεχίσει να ενισχύει και το 2025 η αυξανόμενη ανάγκη για ασφαλείς υποδομές. Καθώς οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις στηρίζονται περισσότερο σε ψηφιακές πλατφόρμες, η κυβερνοασφάλεια γίνεται βασικός πυλώνας ανάπτυξης.
Καθώς το σύνολο των επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς συνεχίζει να επενδύσει σε λύσεις προστασίας δεδομένων, υπηρεσίες ανίχνευσης κυβερνοεπιθέσεων και ανάπτυξη ανθεκτικών πληροφοριακών συστημάτων, οι εταιρείες του κλάδου βλέπουν ένα πεδίο δόξης λαμπρό για ανάληψη έργων στον τομέα του cyber security.
Η εξωστρέφεια
Η εξωστρέφεια αποτελεί στρατηγικό στόχο για πολλές εταιρείες πληροφορικής. Το ισχυρό ανεκτέλεστο των ελληνικών εταιρειών ΙΤ δείχνει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου μπορούν να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις.
Παράλληλα, η τεχνολογία του cloud και οι υπηρεσίες που βασίζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό cloud συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές προσφέρουν νέες ευκαιρίες για συνέργειες και συνεργασίες.
Διαβάστε επίσης
ΕΝΦΙΑ 2025: Πρεμιέρα τον Φεβρουάριο με 7 εκπτώσεις & απαλλαγές
Εστίαση: Γεμίζουν τα τραπέζια, όχι όμως τα ταμεία
Χρονιά εξελίξεων για τον μεταλλευτικό κλάδο στην Ελλάδα