THEPOWERGAME
Σε μείζονα προτεραιότητα αναδεικνύει η κυβέρνηση την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του Internet, ενεργοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, όπως το Kids Wallet, και η ιστοσελίδα Parco.gov.gr, που θα «χτίσουν» την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο. Ρόλο-κλειδί στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την προστασία των παιδιών στη «ζούγκλα» του Διαδικτύου, θα παίξει η θεσμοθέτηση της «ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης».
Πρακτικά, το τρίτο τρίμηνο του 2025, η κυβέρνηση όπως εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- θα θέσει σε εφαρμογή μια σημαντική πρωτοβουλία: τον ορισμό της «Ηλικίας Ψηφιακής Ενηλικίωσης» στα 15 έτη, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να μπορούν να ελέγχουν τη διαδικτυακή πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών.
Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε γονείς ή κηδεμόνες, με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, που θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, να ρυθμίζουν τη χρήση των υπηρεσιών του Διαδικτύου και ιδίως των κοινωνικών δικτύων για τα παιδιά κάτω από αυτήν την ηλικία. Ο έλεγχος της ηλικίας θα γίνεται από τους παρόχους και το αδιάβλητο θα διασφαλίζεται μέσω του Kids Wallet. Έτσι, δεν θα αρκεί μία «δήλωση» ηλικίας που θα μπορούσε να είναι ψευδής.
Μάλιστα, η Ελλάδα θα επιδιώξει την ευρωπαϊκή καθιέρωση της Ηλικίας Ψηφιακής Ενηλικίωσης στα 15 έτη, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου προστασίας για τα παιδιά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ευθύνες των κατασκευαστών συσκευών
Η εφαρμογή Kids Wallet, που θα είναι εν λειτουργία τον Απρίλιο του 2025, και η ιστοσελίδα Parco.gov.gr, που είναι ενεργή από χθες, είναι τα δύο κομβικά εργαλεία αυτής της στρατηγικής, την ενεργοποίηση των οποίων ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, βασικό «όπλο» για την ασφαλή διαδικτυακή περιήγηση των παιδιών φιλοδοξεί να γίνει η εφαρμογή Kids Wallet, ένα καινοτόμο εργαλείο που θα είναι διαθέσιμο για εγκατάσταση τον Απρίλιο του 2025.
Κομβικό σημείο για την απεξάρτηση των παιδιών από το Διαδίκτυο είναι τα «προεγκατεστημένα εργαλεία γονικού ελέγχου», που θα γίνουν πράξη από το τρίτο τρίμηνο του 2025. Πρακτικά, όλες οι συσκευές που διατίθενται στην Ελλάδα θα πρέπει να διαθέτουν προεγκατεστημένα αυτά τα λογισμικά γονικού ελέγχου. Την υποχρέωση για την προεγκατάσταση του σχετικού software θα έχουν οι κατασκευαστές συσκευών, που διατίθενται στην Ελλάδα και συνδέονται στο Διαδίκτυο. Θα είναι δηλαδή υποχρεωμένοι να προεγκαθιστούν ή να παρέχουν πρόσβαση σε λογισμικό γονικού ελέγχου, το οποίο θα επιτρέπει τη ρύθμιση χρόνου χρήσης και πρόσβασης σε εφαρμογές
Εν τω μεταξύ, η διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2025 για την ευαισθητοποίηση γονέων και παιδιών γύρω από τα δικαιώματα και τα εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης, όπως και η καθιέρωση ειδικής ημέρας στα σχολεία, αφιερωμένης σε δραστηριότητες και σεμινάρια για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, αποτελούν επίσης δείγματα γραφής της κυβέρνησης για ένα ασφαλές Διαδίκτυο για τα παιδιά.
Όπως εξήγησε χθες ο πρωθυπουργός, τα νέα εργαλεία φιλοδοξούν να περιορίσουν τους κινδύνους από τον ψηφιακό εθισμό, την ανεξέλεγκτη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
Πώς θα λειτουργεί το Kids Wallet
Η εφαρμογή, που είναι σχεδιασμένη για να λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι των παιδιών, συνδεδεμένο απευθείας με το Gov.gr Wallet του γονέα, θα παρέχει μια σειρά από εργαλεία στους γονείς. Όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μέσω του Kids Wallet, που θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη άνοιξη, θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη.
Η εφαρμογή θα επιτρέπει την ασφαλή πιστοποίηση της ηλικίας ενός παιδιού για πρόσβαση σε online υπηρεσίες, όπως μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντλώντας με ασφάλεια πληροφορίες από αποθηκευμένα έγγραφα ταυτοποίησης. Παράλληλα, οι γονείς θα μπορούν να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τη χρήση εφαρμογών και να θέτουν χρονικά όρια για τη χρήση τους. Για παράδειγμα, μπορούν να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε εφαρμογές κατά τη διάρκεια του ύπνου, του φαγητού ή των σχολικών ωρών.
Το Kids Wallet θα λειτουργεί και ως ψηφιακός χαρτοφύλακας, όπου θα αποθηκεύονται έγγραφα όπως κάρτες υγείας, άδειες συμμετοχής σε δραστηριότητες και πληροφορίες ταυτότητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα, γεγονός που ενισχύει τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
Τί είναι το Parco.gov.gr
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η ιστοσελίδα Parco.gov.gr θα αποτελέσει έναν κόμβο πληροφόρησης για γονείς και κηδεμόνες, παρέχοντας εύχρηστες και κατανοητές οδηγίες για τον έλεγχο και τη διαχείριση της διαδικτυακής πρόσβασης των παιδιών. Η πλατφόρμα δεν λειτουργεί μόνο ως ένας ιστότοπος με στατικό περιεχόμενο, αλλά αναμένεται να εξελιχθεί σε μια διαδραστική πλατφόρμα με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα καθημερινής εφαρμογής γονικού ελέγχου.
Το Parco.gov.gr θα συμβάλει στην εκπαίδευση των γονέων, λειτουργώντας ως road map, και προσφέροντας, μεταξύ άλλων, εύκολες και σαφείς οδηγίες για τη χρήση των προεγκατεστημένων εργαλείων γονικού ελέγχου σε κινητές συσκευές, tablet και υπολογιστές. Παράλληλα, θα παρέχει ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου, όπως εθισμός, ψυχολογικές επιπτώσεις και κοινωνική απομόνωση.
Ένα από τα οφέλη που αναμένεται να εξασφαλίσουν τόσο το Parco.gov.gr όσο και το Kids Wallet είναι ότι οι γονείς μπορούν να διαχειρίζονται τον χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά στις οθόνες.
Εθνική στρατηγική
Όπως είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Parco.gov.gr και το Kids Wallet δεν είναι απλώς τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά εργαλεία που προσφέρουν στις οικογένειες τη δυνατότητα να πλοηγηθούν με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο, θέτοντας όρια και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ γονέων και παιδιών.
«Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος στην όλη μαθησιακή διαδικασία, αλλά δεν μπορεί ποτέ να είναι το υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών» τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι η επιτυχία των εργαλείων, που εξαγγέλθηκαν, δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία. Απαιτείται -όπως είπε- η ενεργός συμμετοχή των γονέων, η ανοιχτή επικοινωνία και η διαρκής ενημέρωση για τις ψηφιακές απειλές» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης
Πού βρίσκονται τα 10 ακριβότερα οικόπεδα προς πώληση
Χρονιά ορόσημο για τις μεγάλες επενδύσεις σε data centers το 2025
S&P: Οι κορυφαίες ενεργειακές προκλήσεις του 2025