THEPOWERGAME
Φθηνές είναι οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα, υποστηρίζει η εταιρεία συμβούλων Tefficient, αλλά είναι χαμηλής τεχνολογικής αξίας. Η σουηδική εταιρεία συμβούλων, κατόπιν παραγγελίας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ανέλυσε τα δεδομένα κόστους διάθεσης ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερής σε 12 χώρες της Ευρωζώνης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα η ευρυζωνική πρόσβαση είναι φθηνότερη, τόσο σε απόλυτες τιμές, όσο και με αναγωγή στην αγοραστική δύναμη του Έλληνα.
Επίσης, το κόστος ανά GB στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις είναι το δεύτερο πιο χαμηλό μεταξύ των 12 υπό εξέταση χωρών. Αντίθετα, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η σουηδική εταιρεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σχετικά ακριβή στην παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών.
Η μελέτη ακόμη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει το πιο χαμηλής τεχνολογικής αξίας δίκτυο, αφού μόλις το 8% των συνδέσεών της βασίζονται σε οπτικές ίνες. Η Ισπανία, μεταξύ των 12 εξεταζόμενων χωρών, έχει πετύχει το εξελιγμένο, καθώς πάνω από 86% των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων βασίζονται σε οπτικές ίνες FTTH.
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, τα δεδομένα της έρευνας της Tefficient βασίζονται στις επίσημες στατιστικές εκθέσεις από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των 12 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕΤΤ. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα παρουσιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές προσαρμογές με βάση τα συγκριτικά επίπεδα τιμών (Comparative Price Levels – CPLs) μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Κυριότερα ευρήματα
Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας για την ελληνική αγορά σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών (πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τηλεφωνία) στο διάστημα 2018-2023, συνοψίζονται στο ότι η Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες:
- έχει το χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά χρήστη (10,3 ευρώ), αλλά παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) 4% μεγαλύτερο από τη διάμεση τιμή των 12 χωρών, να βρίσκεται στο +2%,
- έχει το χαμηλότερο ποσοστό συνδρομητών που χρησιμοποιούν οπτική ίνα (8%) και υπηρεσίες με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Mbps, παρουσιάζει όμως τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης συνδρομητών σε συνδέσεις οπτικής ίνας με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR 83%) μεγαλύτερο από τη διάμεση τιμή (+19%),
- έχει τα χαμηλότερα έσοδα ανά GB (0,04 ευρώ το 2023), με πτωτική τάση (μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 19%, μεγαλύτερο της διάμεσης τιμής -15%),
- έχει τη χαμηλότερη μέση ταχύτητα πρόσβασης (Μάιος 2024: 49 Μbps) και τη μικρότερη αύξηση 8% (διάμεση τιμή +32%),
- έχει τη δεύτερη (μετά την Κροατία) χαμηλότερη χρήση δεδομένων ανά μήνα και ανά σύνδεση (237 GB) και η μέση ετήσια αύξησή της τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν 28% (με διάμεση τιμή +20%).
Για τη σταθερή τηλεφωνία η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες:
- έχει μέσο έσοδο ανά χρήστη 14,1 ευρώ ανά μήνα το 2023, μεγαλύτερο από τη διάμεση τιμή, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό μείωσης (CAGR) ίσο με τη διάμεση τιμή (-5%),
- έχει τη μεγαλύτερη χρήση φωνής απ’ όλες τις χώρες (174 λεπτά ανά μήνα το 2023) και ρυθμό μείωσης μικρότερο από τον μέσο όρο (7% με διάμεση τιμή 9%),
- έχει έσοδα ανά λεπτό λιγότερα από τη διάμεση τιμή (0.08 ευρώ ανά λεπτό), με επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης (3%) μεγαλύτερο από τη διάμεση τιμή (0%).
Συμπερασματικά
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την Tefficient, η αξία που λαμβάνουν οι Έλληνες καταναλωτές από το επίπεδο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είναι αντάξια της τιμής τους, καθώς ναι μεν πληρώνουν λιγότερα, αλλά φαίνεται να λαμβάνουν υποδεέστερης αξίας υπηρεσίες. Μόνον η Κροατία συναγωνίζεται στο επίπεδο αυτό τη χώρα μας.
«Το μείγμα σταθερής ευρυζωνικής τεχνολογίας της Ελλάδας είναι ένα από τα λιγότερο προηγμένα μεταξύ των άλλων χωρών, με τη χαμηλότερη μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων και το χαμηλότερο μερίδιο συνδρομών που προσφέρουν 100 Mbit/s ή υψηλότερα», αναφέρει η μελέτη της Tefficient. «Η χρήση δεδομένων ανά συνδρομητή», συνεχίζει, «είναι επίσης κάτω από τη διάμεσο της ομάδας των (υπό εξέταση) χωρών. Αντικατοπτρίζοντας αυτό, οι Έλληνες πελάτες ευρυζωνικότητας πληρώνουν τα λιγότερα κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η Ελλάδα δείχνει πολλά υποσχόμενη, με την ταχύτερη ανάπτυξη τόσο στο μερίδιο των συνδρομών υψηλής ταχύτητας όσο και στη χρήση δεδομένων μεταξύ των χωρών της ομότιμης ομάδας».
Οι χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη της Tefficient είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Δανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Μάλτα, η Λιθουανία και η Λετονία.
Διαβάστε επίσης
Lloyd’s List: Μαρινάκης, Φράγκου και οι άλλοι Έλληνες εφοπλιστές της λίστας
Αλ Τζολάνι: Ο 42χρονος που θέλει να κυριαρχήσει στη Συρία
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα στάδια, σε κίνδυνο το ΟΑΚΑ