THEPOWERGAME
Λύση σ’ ένα πολύ βασικό πρόβλημα κβαντικής υπολογιστικής έδωσε η Google με μια νέα γενιά τσιπ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός κολοσσός. Όπως εξηγεί, το νέο αυτό τσιπ μπορεί να λύσει σε πέντε λεπτά προβλήματα που ένας κλασικός υπολογιστής θα χρειαζόταν δισεκατομμύρια χρόνια για να λύσει.
Όπως και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, για παράδειγμα η Microsoft και η IBM, η Google έχει στραφεί στην κβαντική πληροφορική επειδή αυτή υπόσχεται ταχύτητες υπολογισμού πολύ μεγαλύτερες ακόμα και από τα πιο γρήγορα συστήματα που έχουμε σήμερα.
Google: Λύσεις στην ιατρική, τη χημεία και το AI
Όπως μεταδίδει το Reuters, αν και το μαθηματικό πρόβλημα που έλυσε το κβαντικό εργαστήριο της εταιρείας στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια δεν έχει αυτήν τη στιγμή εμπορικές εφαρμογές, η Google ελπίζει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές μια μέρα θα λύνουν προβλήματα στην ιατρική, τη χημεία των μπαταριών και την τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία είναι απρόσιτα για τους σημερινούς υπολογιστές.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (9/12) προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow και διαθέτει 105 «qubits», τα οποία αποτελούν τα δομικά στοιχεία των κβαντικών υπολογιστών. Τα qubits είναι γρήγορα αλλά επιρρεπή σε σφάλματα.
Όσο περισσότερα qubits συσκευάζονται σε ένα τσιπ, αυτά τα σφάλματα μπορούν να αθροιστούν και να κάνουν το τσιπ να μην είναι καλύτερο από ένα συμβατικό τσιπ υπολογιστή. Έτσι, από τη δεκαετία του 1990, οι επιστήμονες εργάζονται για τη διόρθωση κβαντικών σφαλμάτων.
Για «σημείο καμπής» κάνει λόγο η Google
Σε δημοσίευση στο περιοδικό Nature, η Google δήλωσε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδέσει τα qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφάλματος να μειώνονται όσο αυξάνεται ο αριθμός των qubits. Η εταιρεία λέει επίσης ότι μπορεί να διορθώνει τα σφάλματα σε πραγματικό χρόνο, ένα βασικό βήμα προς την πρακτική εφαρμογή των κβαντικών μηχανών της.
«Έχουμε ξεπεράσει ένα σημείο καμπής», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χαρτμουτ Νέβεν, ο οποίος ηγείται του τμήματος Quantum AI της Google.
Το 2019 η IBM αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Google ότι το κβαντικό τσιπ της έλυσε ένα πρόβλημα για το οποίο ένας κλασικός υπολογιστής θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια, λέγοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί σε δυόμισι ημέρες, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές υποθέσεις.
Σε ανάρτηση στο blog της τη Δευτέρα, η Google δήλωσε ότι έλαβε υπ’ όψιν της ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες στις νεότερες εκτιμήσεις της. Ακόμη και υπό τις πιο ιδεαλιστικές συνθήκες, η Google δήλωσε ότι ένας κλασικός υπολογιστής θα χρειαζόταν ένα δισεκατομμύριο χρόνια για να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα με το νεότερο τσιπ της.
Ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της Google παράγουν τσιπ με μεγαλύτερο αριθμό qubits από την Google, αλλά η Google επικεντρώνεται στην κατασκευή των πιο αξιόπιστων qubits που μπορεί, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Άνθονι Μέγκραντ, αρχιτέκτονας της μονάδας Quantum AI.
Η Google κατασκεύαζε τα προηγούμενα τσιπ της σε μια κοινή εγκατάσταση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα, αλλά κατασκεύασε τη δική της ειδική εγκατάσταση κατασκευής για την παραγωγή των τσιπ Willow. Ο Μέγκραντ δήλωσε ότι η νέα αυτή εγκατάσταση θα επιταχύνει το πόσο γρήγορα μπορεί η Google να κατασκευάσει τα μελλοντικά τσιπ, τα οποία ψύχονται σε τεράστια ψυγεία που ονομάζονται κρυοστάτες για την εκτέλεση πειραμάτων.
«Αν έχουμε μια καλή ιδέα, θέλουμε κάποιος από την ομάδα να είναι σε θέση να τη μεταφέρει σε καθαρό δωμάτιο και σε έναν από αυτούς τους κρυοστάτες το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορούμε να έχουμε πολλούς κύκλους μάθησης» ανέφερε ακόμη ο Μέγκραντ.
Διαβάστε επίσης
Last minute ώθηση στα στεγαστικά εξετάζουν οι τράπεζες
Ποιοι τουρίστες στην Ελλάδα είναι πιο “ανοιχτοχέρηδες”
Παλιές ανεμογεννήτριες: Μια κρυφή πτυχή της πράσινης μετάβασης