THEPOWERGAME
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους χρήστες υπηρεσιών παράνομης συνδρομητικής τηλεόρασης. Η πρόσφατη καταδίκη Έλληνα χρήστη πειρατικής συνδρομής αθλητικού περιεχομένου με φυλάκιση 5 μηνών με αναστολή είναι μόνον η αρχή και εκτιμάται ότι με τη νέα χρονιά θα έλθουν κι άλλα μέτρα περιορισμού της πειρατείας συνδρομητικών υπηρεσιών και περιεχομένου.
Ο χρήστης που καταδικάσθηκε σε πεντάμηνη με αναστολή φυλάκιση, καταδικάσθηκε με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 343 του 2002, που παρέχει νομική προστασία στις υπηρεσίες που βασίζονται ή συνίστανται στην παροχή πρόσβασης υπό όρους (συνδρομητικές υπηρεσίες). Αν και το ΠΔ 343/2002 στοχεύει σε όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα των πειρατικών υπηρεσιών, εντούτοις από τις επιχειρήσεις που προσέφυγαν κατά του συγκεκριμένου προσώπου γίνεται λόγος για καταδίκη του λόγω χρήσης της πειρατικής συνδρομής και όχι για πώλησή της ή εμπορική αξιοποίησή της.
Αν ισχύει αυτό, είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται χρήστης πειρατικών συνδρομητικών υπηρεσιών παροχής περιεχομένου στη χώρα μας. Πάντως, δεν θα αργήσει η ώρα που θα υπάρξουν κυρώσεις και στους χρήστες. Η αγορά αναμένει εναγωνίως την αλλαγή του νόμου 2121/1993 (Περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων), ο οποίος θα επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις και σε όσους είναι πελάτες πειρατικών συνδρομητικών υπηρεσιών περιεχομένου.
Η τροποποίηση αναμένεται από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει υποσχεθεί να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία στο επίπεδο αυτό. Μέχρι σήμερα, κάθε φορά που πιάνονταν στα δίχτυα των Αρχών κάποιος έμπορος ή πωλητής πειρατικών συνδρομητικών υπηρεσιών, ο νόμος προέβλεπε κυρώσεις μόνον για τον ίδιο και όχι για τους πελάτες του.
Αυτό σύντομα θα αλλάξει και κάθε φορά που θα πιάνεται ένας έμπορος υπηρεσιών που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα, θα επιβάλλονται κυρώσεις και στους πελάτες του. Οι τελευταίοι θα ταυτοποιούνται και στη συνέχεια θα τους κοινοποιούνται πρόστιμα, της τάξης π.χ. 1.000 ευρώ ή και περισσότερο.
Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να αποθαρρυνθούν όσοι σήμερα αξιοποιούν αυτές τις παράνομες υπηρεσίες. Υπογραμμίζεται ότι ο χρήστης που καταδικάστηκε πρόσφατα σε πεντάμηνη φυλάκιση με αναστολή κατέβαλλε 120 ευρώ τον χρόνο (10 ευρώ τον μήνα) για την πειρατική συνδρομή. Ήταν εγγεγραμμένος σε πωλητή της πειρατικής συνδρομής, που, όπως ανέφερε ο ίδιος, ούτε καν γνώριζε και ήταν ένας αλλοδαπός, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Το δέλεαρ, επομένως, για όσους αποκτούν πειρατικές συνδρομές είναι μεγάλο, αφού μια (εγχώρια) νόμιμη συνδρομή τηλεοπτικού περιεχομένου σήμερα πωλείται μεταξύ 20 και 30 ευρώ. Ωστόσο, με την προοπτική της επιβολής ενός προστίμου της τάξης των 1.000 ευρώ, το δέλεαρ μειώνεται. Έτσι, παρ’ όλο που η ρύθμιση έχει καθυστερήσει, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να την κυρώσει στη Βουλή κάποια στιγμή μέσα στο α’ εξάμηνο του 2025.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να «χρυσώσει το χάπι» στους ντόπιους παίκτες (Cosmote, Nova, Vodafone), οι οποίοι θεωρούν το προϊόν της εγχώριας συνδρομητικής τηλεόρασης αφενός υπερφορολογημένο, αφετέρου μη ανταγωνιστικό απέναντι στις μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες (Netflix, Disney+ κ.λπ.), που δεν έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση, λόγω του ότι έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Σήμερα οι χρήστες πειρατικών συνδρομών εκτιμώνται από 600.000 έως 1.000.000, αριθμοί που υποδηλώνουν ότι όσοι είναι οι νόμιμοι θεατές αντιστοιχούν στο 40% έως 70% της νόμιμης αφοράς. Οι νόμιμοι χρήστες ανέρχονται σε 1,3 εκατομμύριο, αντιστοιχούν στο 30% των νοικοκυριών της χώρας και αν οι πειρατές γίνονταν νόμιμοι, τότε η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας θα μπορούσε να φτάσει στο 50%.
Διαβάστε επίσης
Ξηρόκωστας (SAP Hellas): Οι ελληνικές εταιρείες κινούνται σε ρυθμούς ΑΙ
Ηχούν τύμπανα πολέμου στις τραπεζικές προμήθειες
Αϊβαλιώτης: Ευθύνη της Πολιτείας η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου