THEPOWERGAME
«Στο ξεκίνημά μας θεωρήσαμε ότι το να μεταφέρεις μια επιστημονική ιδέα από το εργαστήριο στην αγορά θα έμοιαζε με βόλτα σε ομιχλώδες δάσος. Προχωρώντας στο δάσος, και ενώ πιστεύαμε ότι θα βγούμε σε ξέφωτο, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα βουνό. Αφού το ανεβήκαμε, θεωρήσαμε ότι η επιτυχία είναι μπροστά. Τότε είδαμε μπροστά μας μια ολόκληρη οροσειρά». Με αυτό τον τρόπο ο Δημήτρης Τσιώκος, συνιδρυτής και CEO της bialoom, μιας startup, που γεννήθηκε στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει δημιουργήσει μια καινοτόμα συσκευή ταχείας διάγνωσης της σηψαιμίας, περιγράφει powergame.gr τη διαδρομή για να βγει μια επιστημονική καινοτομία από το εργαστήριο στην αγορά.
Μια δαιδαλώδης διαδικασία, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμιστικές εγκρίσεις και πιστοποιήσεις, των οποίων το κόστος κυμαίνεται από 100.000-200.000 ευρώ μέχρι και 1,5 εκατ.ευρώ και απαιτεί 1,5-2 χρόνια δουλειάς μέχρι την κατάκτηση μιας πιστοποίησης CE (η σήμανση CE σε μια ιατρική συσκευή σημαίνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις βασικές απαιτήσεις των ισχυουσών οδηγιών της ΕΕ).
«Ο μόνος τρόπος να μεγιστοποιήσει κανείς τις πιθανότητες της επιτυχίας είναι να μοιράζεται το όραμα με μια συγκροτημένη ομάδα», εξηγεί ο κ.Τσιώκος, Ερευνητής Ομάδας WinPhos ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ, ο οποίος το 2018 δημιούργησε τη bialoom, με στόχο να φέρει την επανάσταση διάγνωση οξείων βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων και ειδικότερα της σηψαιμίας.
Σήμερα η startup, που δραστηριοποιείται στον τομέα του deep tech, έχει υποβάλει αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με θετικό έλεγχο σε χώρες που καλύπτουν το 85% των παγκόσμιων αγορών. Επιπλέον, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των πρωτοτύπων.
Πολεμώντας τη σηψαιμία με την τεχνολογία
Η σηψαιμία είναι μια θανατηφόρα επιπλοκή, η οποία πλήττει 49 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ μεταφράζεται σε ετήσια επιβάρυνση 62 δισ. δολ. μόνο για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. Είναι μια ασθένεια που δίνει μάχη με τον χρόνο: η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 7,6% κάθε ώρα εξέλιξης της νόσου.
«Η σήψη είναι μια περίπλοκη κλινική κατάσταση. Η διάγνωσή της απαιτεί την ανάλυση πολλαπλών βιοδεικτών των ασθενών. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία και επιτυχημένη αντιβιοτική θεραπεία. Ωστόσο, σήμερα οι κλινικοί γιατροί δεν διαθέτουν τα διαγνωστικά εργαλεία, ώστε να εντοπίσουν και να παρακολουθούν τους πολύπλοκους βιοδείκτες, που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών», τόνισε σε πρόσφατη ημερίδα του ΑΠΘ ο κ. Τσιώκος.
Η bialoom απαντά σε αυτή ακριβώς την ανάγκη της αγοράς με μια προσιτή και αξιόπιστη διαγνωστική συσκευή, που επιταχύνει τη διάγνωση και τη θεραπεία της σήψης στα σημεία φροντίδας, αξιοποιώντας μικροσκοπικούς αλλά ισχυρούς φωτονικούς βιοαισθητήρες.
Από το εργαστήριο στην αγορά
Το προϊόν της bialoom, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Gravity Ventures Incubator στην Κύπρο, βασίζεται στην τεχνολογία των πλασμο-φωτονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων τα οποία αναπτύχθηκαν μέσα από πολύχρονη έρευνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
To τεστ αξιοποιεί πολλαπλούς φωτονικούς αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας σε ένα προσιτό αναλώσιμο βιοτσίπ, το οποίο με την κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να ανιχνεύσει και να ποσοτικοποιήσει σε λίγα μόλις λεπτά μία ομάδα βιοδεικτών σχετικών με την νόσο της σήψης από μία μικρή ποσότητα αίματος του ασθενούς.
Η δημιουργία του τεστ έχει την υπογραφή μιας ολόκληρης επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής τον Δρ. Δημήτρη Τσιώκο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών, με διδακτορικό στην φωτονική και τις οπτικές ίνες, και πολυετή εμπειρία στην έρευνα (τα τελευταία 12 χρόνια στο ΑΠΘ). Σήμερα ο κ. Τσιώκος είναι Principal Researcher στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ.