THEPOWERGAME
Οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones ανέκαμψαν σημαντικά το 2024, μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια με πτώση, όμως η Apple κατάφερε μόλις και μετά βίας να σημειώσει ανάπτυξη, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη μελέτη της IDC, τονίζοντας την ταχύτητα με την οποία οι αντίπαλες εταιρείες με Android κινητά κερδίζουν έδαφος στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές.
Η Apple και οι αντίπαλοί της αναμένεται να αποστείλουν 6,2% περισσότερα κινητά τηλέφωνα, ή περίπου 1,24 δισεκατομμύρια μονάδες το 2024, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης της αγοράς IDC. Ωστόσο, οι πωλήσεις του iPhone πιθανότατα αυξήθηκαν μόνο κατά 0,4%. Παρόλα αυτά, η Apple παραμένει μακράν ηγέτης στα κέρδη, με μέση τιμή πώλησης που ξεπερνά τα 1.000 δολάρια, ενώ οι αντίπαλοι με Android συνολικά είχαν μέση τιμή περίπου 295 δολάρια, σύμφωνα με την εκτίμηση της IDC.
Η τελευταία μελέτη επισημαίνει την άνιση ανάκαμψη της αγοράς smartphones, η οποία παρουσίασε πτώση στην εποχή μετά την πανδημία, παρά την AI. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης το 2024 προήλθε από τη συσσωρευμένη ζήτηση και περιοχές με χαμηλότερη διείσδυση smartphones, ανέφερε η IDC. Οι πιο προσιτές συσκευές από προμηθευτές Android βοήθησαν τις κινεζικές μάρκες να εκμεταλλευτούν καλύτερα αυτή την ευκαιρία, ενώ η Apple αναμένεται να τα πάει καλύτερα την επόμενη χρονιά.
Η προσθήκη ενισχύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα μεγάλο θέμα για εταιρείες όπως η Samsung, η Apple και η Google, δεν κατάφερε να ενθουσιάσει τους καταναλωτές.
«Ενώ η GenAI παραμένει ένα καυτό θέμα και κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς προμηθευτές, δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση ή να προκαλέσει πρώιμες αναβαθμίσεις», δήλωσε η Nabila Popal, διευθύντρια έρευνας στην IDC. «Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και για την εισαγωγή μιας αναγκαίας λειτουργίας, που θα σπρώξει τους καταναλωτές στο κατάστημα και θα δημιουργήσει εκείνο τον υπερκύκλο που όλοι περιμένουν».
Εταιρείες όπως η Xiaomi και η Huawei επενδύουν σε υλικό και σχεδιάζουν τους δικούς τους επεξεργαστές — προσπαθώντας να μετριάσουν την απειλή ή τις επιπτώσεις των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ενώ προσαρμόζουν τα σχέδιά τους για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Huawei παρουσίασε την Τρίτη το τελευταίο της smartphone, το οποίο είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστές κατασκευασμένους στην Κίνα, ενώ η Xiaomi ετοιμάζει έναν επεξεργαστή δικής της παραγωγής για τα κινητά του 2025.
Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά της Κίνας, όπου αρκετές εταιρείες εναλλάσσονται στην κορυφή κάθε τρίμηνο, οι μεγάλες και παρατεταμένες εκπτώσεις τόνωσαν τις πωλήσεις. Αυτές οι εκπτώσεις είχαν μεγαλύτερη επίδραση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και η ανησυχία για την αδύναμη οικονομία της χώρας αναμένεται να παραμείνει.
Παγκοσμίως, οι αποστολές κινητών τηλεφώνων δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στα επίπεδα πριν την πανδημία, και η IDC δεν αναμένει τίποτα περισσότερο από ανάπτυξη χαμηλού μονοψήφιου ποσοστού για τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση του χρόνου αναβάθμισης των συσκευών, η κορεσμένη αγορά στις ανεπτυγμένες οικονομίες και η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά μεταχειρισμένων smartphones θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη στασιμότητα.
Διαβάστε επίσης
Τουρκικές μετοχές: Τα ”αν” για να γίνουν μαγνήτης για επενδυτές
Golden Land Goutos: Η Six Senses και η Four Seasons έρχονται στο Πόρτο Χέλι
Γερμανία: Διακομματική συναίνεση για την πράσινη μετάβαση ζητεί η βιομηχανία