THEPOWERGAME
Mπορεί τα AI chatbots να έχουν καταφέρει να κάνουν την καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη, ωστόσο, προτού ανεβάσετε προσωπικά ιατρικά δεδομένα σε αυτά, σκεφτείτε το διπλά. Το TechCrunch εξηγεί το γιατί.
Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν συχνά στο ChatGPT ή το Gemini, για να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με ιατρικές ανησυχίες ή για να κατανοήσουν καλύτερα την υγεία τους. Ορισμένοι έχουν χρησιμοποιήσει αμφιλεγόμενες εφαρμογές που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αποφασίσουν, για παράδειγμα, αν τα γεννητικά όργανα κάποιου είναι υγιή. Πιο πρόσφατα, από τον Οκτώβριο, χρήστες του X ενθαρρύνονται να ανεβάζουν ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες (MRIs) και τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET scans) στο AI chatbot Grok, προκειμένου να ερμηνεύσει τα αποτελέσματά τους.
Τα ιατρικά δεδομένα αποτελούν ειδική κατηγορία με ομοσπονδιακές προστασίες (στις ΗΠΑ), τις οποίες μόνο εσείς μπορείτε να επιλέξετε να παρακάμψετε. Ωστόσο, το γεγονός ότι μπορείτε, δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να το κάνετε. Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οποιοδήποτε ευαίσθητο δεδομένο ανεβαίνει σε τέτοιες πλατφόρμες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μοντέλων AI, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύεται η έκθεση προσωπικών και ευαίσθητων πληροφοριών στο μέλλον.
Τα μοντέλα GenAI συχνά εκπαιδεύονται με τα δεδομένα που λαμβάνουν, με την προϋπόθεση ότι αυτά τα δεδομένα συμβάλλουν στη βελτίωση της πληροφορίας και της ακρίβειας των αποτελεσμάτων του μοντέλου. Ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφές πώς και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που ανεβάζεις, ούτε με ποιους μοιράζονται — και οι εταιρείες μπορούν να αλλάξουν πολιτική ανά πάσα στιγμή. Σε πολλές περιπτώσεις, είστε αναγκασμένοι να βασιστείτε απλώς στον λόγο των εταιρειών.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι εντόπισαν τα δικά τους ιδιωτικά ιατρικά αρχεία σε datasets εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης — γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να τα βρουν και άλλοι, όπως πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, μελλοντικοί εργοδότες ή κυβερνητικές υπηρεσίες. Επιπλέον, οι περισσότερες καταναλωτικές εφαρμογές δεν καλύπτονται από τον νόμο περί ιδιωτικότητας της υγειονομικής περίθαλψης HIPAA στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που δεν παρέχει καμία προστασία για τα δεδομένα που ανεβάζετε.
Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X, Έλον Μασκ, σε ανάρτησή του, ενθάρρυνε τους χρήστες να ανεβάζουν ιατρικές απεικονίσεις στο Grok, παραδεχόμενος ότι τα αποτελέσματα του Grok βρίσκονται «ακόμα σε πρώιμο στάδιο», αλλά τόνισε ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης «θα γίνει εξαιρετικά καλό». Με την παρότρυνση να υποβληθούν ιατρικές εικόνες στο Grok, στόχος είναι η σταδιακή βελτίωση του μοντέλου, ώστε να μπορεί να ερμηνεύει ιατρικές απεικονίσεις με συνεπή ακρίβεια.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα του Grok. Όπως σημειώνεται αλλού, η πολιτική απορρήτου του Grok αναφέρει ότι η X μοιράζεται ορισμένες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών με έναν απροσδιόριστο αριθμό «σχετικών» εταιρειών. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, παραμένει στο διαδίκτυο.
Διαβάστε επίσης
Economist: Πιθανή η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2025
Αυτοί οι 5 σεφ κατέχουν τα σκήπτρα του αμερικανικού fine dining
Ταμείο Απανθρακοποίησης: Δύναμη πυρός 3 δισ. για το πρασίνισμα των νησιών