THEPOWERGAME
Oι ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας μέσω της «έκρηξης» της AI, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων στη συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και Αντιπρόεδρο του Endeavor Greece, στο πλαίσιο του GenAI Summit.
Όταν ερωτήθηκε για το ποιο είναι εκείνο το πεδίο στο οποίο μπορεί η χώρα μας να έχει καθοριστική συμβολή, εστίασε στην ηθική, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα σαν γενέτειρα της φιλοσοφίας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε αυτή τη συζήτηση. Παράλληλα, όταν ερωτήθηκε για το κατά πόσο μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην AI που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο και να «παίξει μπάλα» σε υψηλό επίπεδο, απάντησε ότι μπορεί να το κάνει σε αναλογία και με το μέγεθός της, καθώς διαθέτει ταλέντο και διάθεση. Πρόσθεσε ότι θα είναι στοίχημα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ή να συμμετάσχουν στα ελληνικά projects τα μυαλά που έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε ακόμα δύο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Το πρώτο είναι η σχέση ΑΙ και Δημοκρατίας και το δεύτερο η AI και η σχέση της με τα παιδιά και τους εφήβους και ειδικά σε σχέση με τη μάθηση, αλλά και την ψυχική τους υγεία. Υπογράμμισε, πως σε αυτά τα δύο ζητήματα η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ και να μην περιορίσει την καινοτομία.
Ακόμη αναφέρθηκε στην μεταμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εδώ ακόμη δεν υπάρχει μία απάντηση, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την τάξη και την προσωπική επαφή του εκπαιδευτικού με τους μαθητές. Μίλησε και για το πόσο εθιστικοί είναι οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων για τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και την τάση να γράφουν οι φοιτητές εργασίες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ενώ διερωτήθηκε «Τι θα μείνει στο τέλος της ημέρας;».
Αναφορικά με το ερώτημα για το εάν η AI θα κόψει θέσεις εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «η ιστοριά των τεχνολογικών καινοτομιών δείχνει ότι πιο πολλές θέσεις εργασίας δημιουργούνται παρά χάνονται. Tο AI μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα, δεν αντικαθιστούμε κάποιον, αλλά τον κάνουμε πιο παραγωγικό. Είναι υποχρέωση ειδικά των εταιρειών να χρησιμοποιήσουν την ΑΙ για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. Κάποιες θέσεις εργασίας θα χαθούν, άλλες θα δημιουργηθούν. Δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα με την τεχνολογία, άλλα θα έχουμε πιο παραγωγικές εταιρείες και πιο λειτουργικό δημόσιο τομέα.
Αναφερόμενος στα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα αναφορικά με την AI, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το 2019 «δημιουργήσαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που προσέφερε ενδιαφέρουσες λύσεις. Δημιουργήσαμε ένα θετικό παράδειγμα, προσφέροντας λύσεις, όπως το gov.gr». Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο το πεδίο της κλιματικής προσαρμογής, «διότι μιλάμε για πυρκαγιές, μπορεί κανείς να προβλέψει τη διασπορά μιας πυρκαγιάς» και ο άλλος τομέας που ξεχώρισε είναι η άμυνα «που καθίσταται όλοένα και πιο σημαντική στην Ελλάδα. Σε αποκεντρωμένο επίπεδο αυτός ο τομέας μπορεί να εξελιχθεί και να εξάγει τεχνολογία και σε άλλες χώρες. Βλέπω σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της Άμυνας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης
Εισηγμένες: Με μοχλό τις τράπεζες ακόμη πιο ψηλά τα αποτελέσματα 9μήνου
Squid Game: Γιορτάζει τη 2η σεζόν με μία ειδική έκδοση Johnnie Walker