THEPOWERGAME
«Όποια έργα δεν έχουν σύμβαση μέχρι τον Μάρτιο του 2025 πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν εντός του πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης». Με αυτήν τη φράση ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), Σταύρος Ασθενίδης, έθεσε χθες το επόμενο πεντάμηνο ως χρονικό ορίζοντα για τη συμβασιοποίηση και άρα την ομαλή εκτέλεση των ψηφιακών έργων του ΤΑΑ, περιγράφοντας πρακτικά ποια έργα είναι βέβαιο ότι θα μείνουν εκτός χρηματοδοτικού νυμφώνος του RRF.
Ήδη, όπως εξήγησε χθες ο ίδιος, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, εκτός Ταμείου Ανάκαμψης θα βρεθούν 10 ψηφιακά έργα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που δεν είναι ακόμη ώριμα για προκήρυξη και εκ των πραγμάτων δεν θα προλάβουν να προκηρυχθούν.
Πάντως, ο επικεφαλής της ΚτΠ εκτίμησε ότι το 90% των ψηφιακών έργων του RRF θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Μάλιστα, ο κ. Ασθενίδης ξεκαθάρισε ότι ήδη το ίδιο το ταμείο έχει θέσει εκτός χρηματοδότησης έργα με μακρύ χρόνο ωρίμανσης, ανακατανέμοντας κονδύλια σε δράσεις, που ήδη έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση και αναζητούσαν επιπλέον χρηματοδότηση για τη δεύτερη.
Την ίδια στιγμή, μια κατηγορία ψηφιακών έργων, τα οποία βρίσκονται εν κινδύνω, είναι έργα για τα οποία τρέχουν οι διαγωνισμοί, χωρίς, ωστόσο, να έχουν συμβασιοποιηθεί, γεγονός που μπορεί, λόγω ενδεχόμενων προσφυγών, να τα θέσει εκτός χρονοδιαγραμμάτων. «Υπάρχουν και έργα που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία, αλλά υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσουν. Γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφυγές, οι οποίες θα επιμηκύνουν κατά πολύ τον χρόνο ολοκλήρωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασθενίδης.
Ως χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου έργου κατονόμασε το Security Operations Centers, για το οποίο τόνισε ότι έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς χωρίζεται σε τέσσερα lots, καθένα από τα οποία έχει από 3 έως 7 υποψηφίους, με τον κ. Ασθενίδη να εκτιμά ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προσφυγές, που μπορεί να καθυστερήσουν το έργο.
Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης η εκπαίδευση των στρατευσίμων
Σε γκρίζα ζώνη βρίσκονται και μια σειρά έργων για τα οποία οι φορείς υλοποίησης δεν είναι ώριμοι να τα προκηρύξουν και άρα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απένταξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε αυτήν την κατηγορία, για παράδειγμα, ανήκει έργο που αφορά την εκπαίδευση των στρατευσίμων, για το οποίο έχει υπογραφεί μεν η συμφωνία-πλαίσιο, αλλά όχι οι εκτελεστικές συμβάσεις και η βούληση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να μην προχωρήσει. Να θυμίσουμε ότι το εν λόγω έργο έχουν διεκδικήσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς Πληροφορικής και αρκετά ΚΕΚ.
Ενδεχόμενο για σιωπηρή παράταση του χρονικού ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης
Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του χρονικού ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Ασθενίδης έκανε λόγο για πιθανή σιωπηρή παράταση μέχρι το τέλος του 2026, αλλά μόνο για θέματα διοικητικής διεκπεραίωσης της τιμολόγησης των έργων.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα, μέχρι και τον Ιούνιο του 2026 θα πρέπει τα έργα θα έχουν παραδοθεί και να έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες για την υποβολή των δαπανών τους.
«Έχουμε ακόμη μπροστά μας 1,5 χρόνο υλοποίησης. Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, θα υλοποιηθούν τα έργα. Χωρίς στραβές, θα πάμε στο 90%», εκτίμησε χθες ο επικεφαλής της ΚτΠ. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε, ακόμα και τα έργα που δεν θα προχωρήσουν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στη συνέχεια, αφότου μεταφερθεί η χρηματοδότησή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Να πάρουν στα σοβαρά τον ρόλο τους
Ο κ. Ασθενίδης, πάντως, τόνισε ότι πέρα από τα χρονοδιαγράμματα και την κατακύρωση των έργων, μεγάλη σημασία έχει η ορθή υλοποίησή τους: «Το στοίχημα είναι ένα. Οι ανάδοχοι να ρίξουν το βάρος στη σωστή υλοποίηση των έργων. Να πάρουν σοβαρά τον ρόλο τους».
Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα: «Κάποιες εταιρείες τις ενδιαφέρει η υστεροφημία τους. Κάποιες τις ενδιαφέρει η τιμή στο ταμπλό και κυνηγάνε το ανεκτέλεστο. Δεν μπορεί να έρχονται μεγάλες εταιρείες και να λένε ότι δεν έχουν προσωπικό να ολοκληρώσουν τα έργα».
Διαβάστε επίσης
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Οι σταθμοί στη ζωή του πατριάρχη του ελληνικού επιχειρείν
Πώς η Σάλμα Χάγιεκ επαναπροσδιορίζει τη φιλανθρωπία
ΔΕΗ: Σε διαβούλευση η ΜΠΕ για το έργο αντλησιοταμίευσης στη Μεγαλόπολη