THEPOWERGAME
Ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διοικητής Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, μίλησε για την ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια για τη «θωράκιση» των εταιρειών από τους χάκερς. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα δεν αναφέρονται, καθώς οι φορείς δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποστεί επίθεση.
Γι’ αυτό, η κυβερνοασφάλεια και η συμμόρφωση σε αυτήν είναι πλέον ευθύνη του ΔΣ μιας εταιρείας, άρα είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος σε αυτό και του εσωτερικού ελεγκτή, την ώρα που υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση των απειλών των θυτών και των κινήτρων τους για τις επιθέσεις, με απώτερο στόχο «μια ολιστική εικόνα για τη διόρθωση των αστοχιών».
Οι δηλώσεις Μπλέτσα έγιναν στο ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας (IIA Greece) την Τρίτη (12/11) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Το Δώρο της Υπευθυνότητας». Όπως είπε, η ασφάλεια είναι μια αλυσιδωτή διαδικασία, η οποία χρειάζεται εκπαίδευση σε σχέση και με την τεχνητή νοημοσύνη και τα deep fakes, για τα οποία υπάρχει, ακόμα πολύς δρόμος να καλυφθεί.
Προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια
Κατά τον κ. Μπλέτσα το επερχόμενο σχέδιο νόμου για την κυβερνοασφάλεια επιβάλλει κάποιες βασικές τεχνικές προδιαγραφές για όλους, παρ’ όλα αυτά δεν είναι τόσο εύκολη η λειτουργία τους. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι οι μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις συμβαίνουν γιατί πολλές οντότητες δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους, καθώς για αρκετούς, ειδικά στο Δημόσιο, δεν υπάρχουν χρήματα για να το πράξουν αυτό. Όμως, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να τους βοηθήσουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους.
Στη νέα οδηγία, συμπλήρωσε, υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις αναφορών και αν υπάρχει κάποιο θέμα κυβερνοασφάλειας, θα πρέπει να αναφερθεί άμεσα.
Διαβάστε επίσης
Τζον Πόλσον: Δεν θα είμαι ο επόμενος ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ
Attica Bank: Στην Davidson Kempner χαρτοφυλάκια NPEs 3,7 δισ.
Ρεύμα: Πώς θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια από τη νέα χρονιά