THEPOWERGAME
Ψηφιακός… δικαστικός επιμελητής θα χτυπάει προσεχώς, όχι την πόρτα, αλλά την ηλεκτρονική θυρίδα του ενδιαφερόμενου διάδικου ή μάρτυρα σε ποινικές υποθέσεις. Μετά την πιλοτική ψηφιακή επίδοση τριών ποινικών εγγράφων, ανοίγει πλέον ο δρόμος ώστε να επιδίδονται ηλεκτρονικά, μέσω του poinikesepidoseis.gov.gr, 33 ποινικά έγγραφα, τα οποία σήμερα μεταφέρονται με φυσικό τρόπο.
Εφεξής τα 33 έγγραφα θα φθάνουν στη θυρίδα του κάθε πολίτη ψηφιακά, ενώ θα λαμβάνει ειδοποιήσεις μέσω SMS και email σχετικά με το έγγραφο που τον αφορά. Με τον τρόπο αυτόν αποδεσμεύεται ένας σημαντικός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικού προσωπικού, που είναι σήμερα επιφορτισμένοι με το έργο αυτό. Η πιλοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επίδοσης ξεκίνησε με τρία έγγραφα, τις ποινικές διαταγές, τις αποφάσεις λιπομαρτύρων και των κλήσεων μαρτύρων, ενώ πλέον σε αυτά θα προστεθούν άλλα 33.
Με την ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία και αναβαθμίζεται το επίπεδο προστασίας των δεδομένων των πολιτών, καθώς οι επιδόσεις θα γίνονται άμεσα, με ηλεκτρονικό τρόπο, χωρίς μεταφορά εγγράφων σε φυσική μορφή. Ήδη στο σύστημα της ηλεκτρονικής επίδοσης των τριών πρώτων ποινικών εγγράφων (ποινικές διαταγές, αποφάσεις λιπομαρτύρων και κλήσεις μαρτύρων) έχουν ενταχθεί τρεις εισαγγελίες, οι οποίες διαχειρίζονται περίπου το 50% των παραπάνω εγγράφων. Οι κατά τόπους εισαγγελίες εντάσσονται στο σύστημα σταδιακά, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι τέλους του 2024.
Ψηφιακές κλήσεις
Συνολικά εκτιμάται ότι θα δημιουργούνται και θα αποστέλλονται περίπου 170.000 κλήσεις ποινικών διαταγών, μαρτύρων και λιπομαρτύρων για όλη την Ελλάδα ανά έτος. Από την αρχή της πιλοτικής λειτουργίας της εφαρμογής των Ποινικών επιδόσεων αποστέλλονται κάθε μήνα περίπου 1.000 έγγραφα στους πολίτες, μέσω της προσωπικής τους θυρίδας, βασιζόμενα τους παραπάνω τύπους που έχουν δημιουργηθεί.
Στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός αυτός, ώστε να καλύπτει την αποστολή σχεδόν του 100% των παραπάνω εγγράφων με επιτυχία, ενημερώνοντας οι πολίτες τα προσωπικά τους στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
Ο δρόμος για την επέκταση του αριθμού των ποινικών εγγράφων που θα παραδίδονται ηλεκτρονικά ανοίγει με τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για την «Επέκταση των ηλεκτρονικών ποινικών επιδόσεων Β’ φάσης», τον οποίο προκήρυξε η ΚτΠ για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Δεδομένων των αποτελεσμάτων της μέχρι τώρα λειτουργίας του συστήματος, κρίνεται απαραίτητη η επέκτασή του, ώστε να καλύψει περισσότερους τύπους ποινικών επιδόσεων, με σκοπό να διευκολύνει τόσο τους πολίτες, όσο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μειώνοντας τις απαραίτητες εργασίες και αυξάνοντας τον βαθμό οργάνωσης και ενημέρωσης», αναφέρει το κείμενο του διαγωνισμού.
Ποια ποινικά έγγραφα θα φτάνουν ηλεκτρονικά
Μερικά από τα 33 ποινικά έγγραφα που θα επιδίδονται προσεχώς ψηφιακά αφορούν για μεν τα Πρωτοδικεία την κλήση κατηγορουμένου ή την κλήση αυτοφώρου, για δε την Εισαγγελία Εφετών την κλήση μάρτυρα ή την απόφαση λιπομάρτυρα.
H πλατφόρμα στην οποία θα ενταχτούν οι 33 νέοι τύποι εγγράφων υποστηρίζει δύο τρόπους εισαγωγής των εγγράφων προς επίδοση στη θυρίδα του πολίτη, ώστε να δίνεται η δυνατότητα της αυτοματοποίησης σε εισαγγελίες που χρησιμοποιούν το σύστημα και σε εισαγγελίες που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα αυτό.
Σκοπός του έργου είναι η επίδοση των παραπάνω εγγράφων στους πολίτες μέσω της θυρίδας τους, χωρίς τη μεσολάβηση των Αστυνομικών Αρχών, απομπλέκοντας έτσι προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων από την εν λόγω διαδικασία. Όπως αναφέρεται, τα οφέλη από το έργο των ποινικών επιδόσεων περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου των αστυνομικών τμημάτων, λόγω της απεμπλοκής τους, την επιτάχυνση της διαδικασίας αποστολής του εγγράφου, την ασφαλή διαδικασία ενημέρωσης του πολίτη για τις υποθέσεις που τον αφορούν, την απαλοιφή της δυνατότητας του πολίτη να επικαλεστεί έλλειψη ενημέρωσης και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης συνολικά.
Διαβάστε επίσης
ΕΕ: Δικαστική ήττα UBS και Credit Agricole για τα καρτέλ ομολόγων
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Πώς ο Τραμπ έσπασε το “μπλε τείχος”
Masdar: Πώς η AI μπορεί να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση