THEPOWERGAME
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά του business software θέλει να παίξει ο όμιλος Olympia Group, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, βλέποντας στο επιχειρηματικό λογισμικό ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας. «Ένα από τα χαρακτηριστικά του ομίλου είναι ότι εμπλέκεται εκεί όπου μπορεί να πρωταγωνιστήσει», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, Ανδρέα Αθανασόπουλου, ο οποίος μίλησε χθες -για πρώτη φορά δημοσίως- για το σκεπτικό πίσω από την εμπλοκή του Group στον κλάδο του business software μέσα από την εξαγορά της Entersoft.
«Επενδύσαμε 250 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Entersoft, υλοποιώντας την τέταρτη μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2024. Δεν είναι μια μικρή επένδυση. Είναι μια μεγάλη επένδυση ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Την πιστεύουμε πάρα πολύ και θα φτιάξουμε έναν πολύ δυναμικό όμιλο σε αυτό το πεδίο», τόνισε χθες ο CEO της Olympia Group, εκφράζοντας -από το βήμα του 7ου Athens Investment Forum- την πίστη του ομίλου στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού και στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο όμιλος σε αυτήν. Μια αγορά την οποία εμπειρικές εκτιμήσεις τοποθετούν στα 900 εκατ. ευρώ με 1,2 δισ. ευρώ εντός της προσεχούς τριετίας.
«Πιστεύουμε στις επιχειρήσεις, τις οποίες είτε μπορούμε να τις εξαγοράσουμε και να πάνε ακόμη καλύτερα, είτε και να τις φτιάξουμε μόνοι μας και να πάνε πολύ καλά», σχολίασε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο κ. Αθανασόπουλος.
Τι βλέπoυν Αθανασόπουλος και Olympia στο business software
Αναφερόμενος στο big bang του business software, τόσο για τον μετασχηματισμό του Δημοσίου, όσο και για την ψηφιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο CEO του ομίλου σχολίασε: «Το business software είναι μια καινούργια περιοχή. Έχει να κάνει με το 1 εκατ. επιχειρήσεις που υπάρχουν στη χώρα μας και μετρούν από έναν μέχρι πολλούς χιλιάδες εργαζομένους. Και έχει να κάνει με περίπου 15 διαφορετικές τεχνολογίες, που βοηθάνε αυτές τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και να είναι πιο αποτελεσματικές: από το ERP μέχρι τη διαχείριση της μισθοδοσίας και από το CRM μέχρι το σύστημα διαχείρισης αποθηκών».
Σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο της ψηφιοποίησης, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε: «Η χώρα βρέθηκε πάρα πολλά χρόνια πίσω και έχει ένα τεράστιο επενδυτικό έλλειμμα: οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να αλλάζουν τους υπολογιστές τους. Σταμάτησαν να ανανεώνουν άδειες για software και αν συμβεί κάτι σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που θα μείνουν “στον αέρα”, γιατί έχουν σταματήσει τα licenses από διάφορα softwares που είχαν».
Πάντως, όπως εκτίμησε ο ίδιος, σήμερα συντελείται μια κοσμογονία στον ιδιωτικό τομέα με τη βοήθεια του επιχειρηματικού λογισμικού και με κρατικές πρωτοβουλίες, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ή το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. «Είμαστε στη 2η βιομηχανική επανάσταση του business software», σημείωσε σχετικά.
Το οικοσύστημα
Θυμίζουμε ότι στις αρχές Μαρτίου του 2024 υπήρξε δεσμευτική συμφωνία με τους μετόχους της Entersoft, που αντιπροσωπεύουν το 53,73%% του μετοχικού της κεφαλαίου, για απόκτηση των μετοχών τους από την Olympia Group. Ακολούθησε στα τέλη Μαρτίου η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Entersoft, με το προσφερόμενο τίμημα να διαμορφώνεται στα 8 ευρώ ανά μετοχή. Την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας ακολούθησε η έξοδος της Entersoft από το ΧΑ έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια παρουσίας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.
Με την πρόσδεσή της στο άρμα της Olympia, η Entersoft «συστεγάστηκε» με την έτερη ελεγχόμενη από τον όμιλο επιχείρηση λογισμικού SoftOne (σ.σ. ο όμιλος του Πάνου Γερμανού πριν από περίπου οκτώ χρόνια απέκτησε πάνω από το 33% της SoftOne). Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, Entersoft και SoftOne θα συνυπάρχουν στο ίδιο οικοσύστημα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν οι δύο εταιρείες θα συγχωνευθούν.
Αμφότερες, πάντως, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με τη διοίκηση της Entersoft, διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου, Αντώνη Κοτζαμανίδη, να εκτιμά ότι το guidance που έχει δώσει για το 2024 δείχνει να επιβεβαιώνεται (σ.σ. η εταιρεία έχει δώσει πρόβλεψη για τζίρο άνω των 45 εκατ. ευρώ, που δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί, και EBITDA κοντά στα 15 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος).
Η διοίκηση της Entersoft εκτιμά ότι η ισχυρή οργανική ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ομίλου, αλλά και από την ψηφιακή κοσμογονία που συντελείται στις συναλλαγές του κράτους με τις επιχειρήσεις.
Η SoftOne, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η συνολική παραγόμενη αξία του οικοσυστήματός της (με βάση τα προϊόντα της) θα υπερβεί το «όριο» των 200 εκατ. ευρώ έως το 2026, από 120+ εκατ. ευρώ για το 2023 και 89+ εκατ. ευρώ το 2022. Ο τζίρος της εταιρείας το 2023 υπερέβη τα 48 εκατ. ευρώ, ενώ τα adjusted EBITDA αυξήθηκαν σε 12 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Attica Bank: Οι επενδυτές, τα funds και οι ιδιώτες, που στήριξαν την ΑΜΚ
Ακίνητα και βραχυχρόνιες μισθώσεις: Όλες οι φορολογικές αλλαγές από το 2025
Προ των πυλών μελέτη για την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων