THEPOWERGAME
Στην κατοχύρωση του DermaSense και την προώθησή του στην αγορά προχωράει η spin off του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) «CENEBIT», καθώς έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο και μη επεμβατικό δερματολογικό scanner, που βοηθάει στον εντοπισμό, σε αρχικό στάδιο, δερματικών καρκίνων, ενώ γλιτώνει τον ασθενή από βιοψία, σε περίπτωση που αυτή δεν είναι απαραίτητη.
Το DermaSense, πέρυσι, κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό καινοτομίας Pappajohn Business Awards του Αμερικανικού Κολλεγίου, ενώ φέτος προκρίθηκε στους πέντε φιναλίστ του διαγωνισμού για τον business accelerator της Pfizer, το «Start4Health». Για την ομάδα του DermaSense, ακολουθούν συμμετοχές σε νέους διαγωνισμούς καινοτόμων έργων στο MedTech και η προώθηση της ιατρικής συσκευής (harware και sortware) στην αγορά, στην επόμενη διετία.
Ποια είναι η CENEBIT
Η spin off «CENEBIT» ( CΕnter for NΕurosciences & BΙomedical Technology) ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο από τον καθ. Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στο ΑΠΘ Παναγιώτη Μπαμίδη, τον επίκουρο καθηγητή Νευροχειρουργικής στο ΑΠΘ Αλκίνοο Αθανασίου και τον βιοϊατρικό μηχανικό και επιστημονικό συνεργάτη του ΑΠΘ δρα Αλέξανδρο Αστάρα.
Η «CENEBIT» γεννήθηκε μέσα στα εργαστήρια του ΑΠΘ και δουλεύει πάνω σε λύσεις Νευροεπιστημών και Βιοτεχνολογίας, προσπαθώντας να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και των έργων που παράγονται στο πανεπιστήμιο και, της αγοράς, όπως επισήμανε ο δρ Αθανασίου. Και υπογράμμισε ότι οι λύσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο ωριμότητας τεχνολογικής καινοτομίας έχουν πίσω τους μία δεκαετία ανάπτυξης.
Πώς λειτουργεί το DermaSense
Το DermaSense είναι μία ιατρική συσκευή που χρησιμοποιεί την ηλεκτρική αγωγιμότητα προκειμένου να χαρακτηριστούν οι ιδιότητες του δέρματος, όπως εξήγησε ο ερευνητής και βιοιατρικός μηχανικός, Αλέξανδρος Μωραϊτόπουλος. Η συσκευή διεγείρει το δέρμα μ’ ένα φάσμα συχνοτήτων και καταγράφει το πώς αντιδρά το δέρμα σε αυτές τις διεγέρσεις. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι τα υγιή κύτταρα ανταποκρίνονται διαφορετικά στον ερεθισμό με ρεύμα, απ’ ό,τι τα καρκινικά.
«Με το DermaSense ο δερματολόγος μπορεί να εκτιμήσει πολύ ακριβέστερα την κατάσταση απ’ ό,τι με τη χρήση του δερματοσκοπίου, ώστε να μη χρειαστεί, δίχως να είναι απαραίτητη, η βιοψία. Η ακρίβεια της διάγνωσης με το δερματοσκόπιο εξαρτάται πολύ από την κλινική εμπειρία του γιατρού που το χρησιμοποιεί. Αντίθετα, εμείς προσπαθούμε να δώσουμε αντικειμενικά στοιχεία, μετρήσεις, που συμπληρώνουν την κλινική εμπειρία του δερματολόγου», πρόσθεσε ο δρ Αθανασίου.
Η πρωτότυπη συσκευή του DermaSense, που χρησιμοποιεί τεχνολογία φασματοσκοπίας ηλεκτρικής σύνθετης αντίστασης, κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ και σε τούτη τη φάση γίνονται οι κλινικές μετρήσεις (clinical validation) , στη Β’ Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου , ώστε να εμπλουτιστεί η βάση δεδομένων του project του DermaSense και να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια των μετρήσεων της συσκευής.
Ποιοι βρίσκονται πίσω από τη συσκευή DermaSense της CENEBIT
Πάνω στο DermaSense εργάζεται ομάδα 10 ακαδημαϊκών και συνεργαζόμενων ερευνητών που αποτελείται από τους:
- Αλέξανδρο Μωραϊτόπουλο, Biomedical Engineer, Automation Engineer, Associate Researcher
- Αλέξανδρο Αστάρα, Electrical Engineer, Assistant Professor
- Αλκίνοο Αθανασίου, Neurosurgeon, Assistant Professor
- Αλέξανδρο Ζώγκα, Automation Engineer
- Αναστασία Γκαρτζώνη, Communication, Dissemination & Outreach
- Βασιλική Φίσκα, Electronics Engineer, Bioinformatics, Associate Researcher
- ΒασιλικήΜαντιού, Electronics Engineer, Bioinformatics
- Κωνσταντίνo Μητσόπουλο, Robotic Systems Engineer, Production Engineer, Associate Researcher
- Παναγιώτη Μπαμίδη, Professor, Director of lab of Medical Physics & Digital Innovation
- Χριστίνα Κεμανετζή, Dermatologist
Οι λύσεις OptiPulse και HEROES
Στα τρία πιο προχωρημένα projects της «CENEBIT», εκτός από το DermaSense, βρίσκονται και τα OptiPulse AI και HEROES. Αναλυτικά:
- Το ΟptiPulse AI είναι μία καινοτόμος λύση για την πρόκληση ηλεκτρικής διέργερσης των μυών του χεριού, με σκοπό την αποκατάσταση του παραλυτικού χεριού έπειτα από εγκεφαλικό.
- Το HEROES στοχεύει στην προαγωγή της νευροπλαστικότητας σε ασθενείς με σοβαρή κινητική αναπηρία. O ασθενής φοράει ένα τζάκετ, παντελόνι και γάντια που φέρουν αισθητήρες, ηλεκτρομυοδιεγέρτες και ηλεκτρομυογράφους, όπως επίσης μία διεπαφή εγκεφάλου και ηλεκτρονικού υπολογιστή, προκειμένου, αφού εκτεθεί σ’ ένα εικονικό περιβάλλον μ’ ένα παιχνίδι σοβαρού σκοπού, να αποκατασταθεί η νευροπλαστικότητα του ατόμου που έχει υποστεί κάκωση νωτιαίου μυελού.
Διαβάστε επίσης
Mars Hellas: Τι τζιράρουν σοκολάτες, τσίχλες και τροφές για κατοικίδια
Αττικόν και Απόλλων: Τα σενάρια για την αξιοποίηση του ιστορικού συγκροτήματος
Πυρηνική ενέργεια: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα