THEPOWERGAME
Στις 6 Νοεμβρίου θα γνωρίζουμε τον νέο διευθυντή στο ερευνητικό κέντρο CERN. Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν τη συγκεκριμένη θέση του φημισμένου ευρωπαϊκού εργαστηρίου πυρηνικής φυσικής μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας καθηγητής Παρασκευάς (Πάρις) Σφήκας.
Πρόκειται για διακεκριμένο Έλληνα καθηγητή φυσικής στο ΕΚΠΑ, ο οποίος κατάφερε μαζί με άλλους δύο, έναν Ολλανδό και ένα Βρετανό και μπήκε στην τελική τριάδα των διεκδικητών της θέσης. Η επιλογή των τριών έγινε στις 30 Αυγούστου από την Επιτροπή Επιλογής του CERN, μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων. Εκτός του Πάρι Σφήκα, τη θέση διεκδικούν οι καθηγητές Mark Thomson από το Ην. Βασίλειο και Robbert Diejkgraaf από την Ολλανδία.
Οι υποψηφιότητες επισφραγίστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν οι τρεις ενδιαφερόμενοι πέρασαν από συνέντευξη του Συμβουλίου του CERN (CERN Concil). Η παρουσίαση του Πάρι Σφήκα ήταν κατά γενική ομολογία η καλύτερη. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πολλές χώρες μετά τις συνεντεύξεις ζήτησαν συνάντηση του κ. Σφήκα με αρμοδίους έρευνας και καινοτομίας σε πρωτεύουσές τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ έχει συναντηθεί δια ζώσης με τους αρμοδίους πολλών κρατών-μελών, μεταξύ άλλων, της Γαλλίας όπου συναντήθηκε και με αρμόδιους Συμβούλους του Προέδρου Μακρόν, ενώ έγινε και επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με Γάλλο Πρόεδρο. Επίσης συναντήσεις έγιναν στη Ρώμη, στη Βόννη και την Ελβετία, όπου έχει την έδρα του το CERN. Επαφές έγιναν και με τους πρέσβεις των άλλων χωρών στο CERN στη Γενεύη.
Για την εκλογή στη θέση του Γενικού Διευθυντή, απαιτούνται 13 ψήφοι από τα ισάριθμα μέλη (κράτη) του CERN σε σύνολο 24 μελών. Επομένως το lobbing και η πολιτική προώθηση στη συγκεκριμένη θέση κρίνεται απαραίτητη.
Ο Γενικός Διευθυντής του CERN είναι μια πολύ υψηλή θέση στο φημισμένο ερευνητικό κέντρο, καθώς αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα στη λειτουργία του κέντρου. Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου ο οποίος συντονίζει και προετοιμάζει τις συνεδριάσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου, ο Γενικός Διευθυντής ελέγχει τον προϋπολογισμό, τα ερευνητικά προγράμματα, τις προσλήψεις, τις προμήθειες κ.λπ. Ειρήσθω εν παρόδω, στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του CERN τοποθετήθηκε πρόσφατα ο Έλληνας καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Φούντας.
Ο τελευταίος είναι το αντίστοιχο του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ενός οργανισμού και ο Γενικός Διευθυντής, είναι το αντίστοιχο του διευθύνοντα συμβούλου του οργανισμού. Σήμερα, Γενική Διευθύντρια του CERN είναι η Ιταλίδα Fabiola Giannioti, ερευνήτρια του CERN, μέλος της Ιταλικής Ακαδημίας και επίτιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Βρετανία.
Ποιος είναι ο Πάρις Σφήκας
Ο Πάρις Σφήκας είναι καθηγητής Φυσικής στο ΕΚΠΣ και έχει λάβει PhD από το MIT εργαζόμενος στο πείραμα UA1, μελετώντας την παραγωγή πολλαπλών πιδάκων σωματιδίων και αναζητώντας νέους συντονισμούς που διασπώνται σε πίδακες. Μετά το PhD, παρέμεινε στο UA1 για ακόμη δύο έτη, ως επιστημονικός συνεργάτης του CERN, μελετώντας την παραγωγή των quarks Bottom και Top. Το 1990 μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, στο εργαστήριο Fermilab ως Wilson Fellow με το πείραμα CDF και στο ΜΙΤ ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής. Το 1991 έμεινε αποκλειστικά στο ΜΙΤ, λαμβάνοντας τον τίτλο του Αναπληρωτή Καθηγητή το 1994 και τον τίτλο του Καθηγητή το 1997.
Με το CERN συνεργάζεται στενά από το 1994. Βασικό αντικείμενο μελέτης του είναι τα στοιχειώδη σωμάτια και τις αλληλεπιδράσεις τους μέσω αδρονικών συγκρούσεων: πρωτονίων-αντιπρωτονίων στους επιταχυντές SPS (CERN) και Tevatron (Fermilab) στο παρελθόν, και πρωτονίων-πρωτονίων στον επιταχυντή LHC στο CERN. Μαζί με τους συνεργάτες του ο κ. Σφήκας στο πείραμα CMS, ελπίζει να εξιχνιαστεί ο μηχανισμός αυθόρμητης διάσπασης της ηλεκτρασθενούς αλληλεπίδρασης (που στο Καθιερωμένο Πρότυπο οφείλεται στον “μηχανισμό Higgs”) και να διερευνήσουν την πιθανή ύπαρξη νέας φυσικής (π.χ. της υπερσυμμετρίας) πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου.
Η τοποθέτησή του νέου Γενικού Διευθυντή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κρίσιμη για το μέλλον του CERN. Εντός της επόμενης πενταετίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την αναβάθμιση του υπάρχοντος επιταχυντή που θα διασφαλίσουν την επιχειρησιακή του αρτιότητα για τις δύο επόμενες δεκαετίες, ενώ επίσης θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την κατασκευή του νέου επιταχυντή (Future Ciurcular Collider, FCC), η κατασκευή του οποίου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες μέλη του CERN χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: α) αυτές που είναι υπέρ του FCC β) αυτές που είναι επιφυλακτικές κυρίως για οικονομικούς λόγους (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία).
Ο κ. Σφήκας, εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας που χαίρει της αναγνώρισης της παγκόσμιας πλέον επιστημονικής κοινότητας, είναι και ξεκάθαρος υποστηρικτής του νέου FCC, που είναι το μόνο πρότζεκτ που θα εξασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία του CERN για τις επόμενες δεκαετίες, με σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή επιστημονική και τεχνολογική βάση και την εν γένει στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι επί δεκαετίες, οι Γενικοί Διευθυντές προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ην. Βασίλειο (σε μικρότερη συχνότητα). Το γεγονός ότι Σφήκας προέρχεται από μικρότερο κράτος-μέλος θα έχει θετικό αντίκτυπο για τον οργανισμό και θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν χρονίζοντας προβλήματα υποεκπροσώπηωσης όλων των κρατών-μελών σε ανώτερες βαθμίδες, καλύτερης διανομής των βιομηχανικών επιστροφών κλπ.
Διαβάστε επίσης
Ακίνητα: 250 μέρες για την πώληση μιας κατοικίας
Ελαιόλαδο: Γιατί θα το αγοράσουμε φτηνότερα φέτος
Πρόγραμμα Απόλλων: Παράταση προθεσμιών για τις Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών