THEPOWERGAME
Με ορίζοντα το 2030 τα κέντρα δεδομένων που στεγάζουν συστήματα AI θα καταναλώνουν, σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από την Ινδία, την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου. Αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση, καθώς η υπέρβαση των ορίων ενεργειακής χωρητικότητας θα μπορούσε να εμποδίσει τις δυνατότητες της AI.
Θέμα που απασχολεί σφόδρα τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, ενώ συνιστά ένα σημαντικό «πονοκέφαλο» και για την Ελλάδα. Άλλωστε, ένα απλό ερώτημα στο ChatGPT καταναλώνει >25 φορές περισσότερη ενέργεια από μια αναζήτηση στην Google, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Υπό αυτά τα δεδομένα η ενεργειακή επάρκεια γίνεται για τα data centers ένας δυσεπίλυτος γρίφος, ικανός να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ακμάζουσα βιομηχανία των κέντρων δεδομένων, ειδικά όσων στεγάζουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτόν τον γρίφο φιλοδοξεί να λύσει η Oriole Networks, μια startup με έδρα το Λονδίνο και έναν Έλληνα, τον καθηγητή Γιώργο Ζέρβα, στην ιδρυτική της ομάδα και στη θέση του CTO.
Αυτές τις ημέρες η Oriole ολοκλήρωσε έναν «βαρύ» γύρο χρηματοδότησης της τάξης των 22 εκατ. δολ., για να κάνει ακριβώς αυτό που ζητά διακαώς η αγορά: να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στα κέντρα δεδομένων Και το κάνει, χρησιμοποιώντας φως, για να εκπαιδεύσει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ταχύτερα και μ’ ένα κλάσμα της συνηθισμένης κατανάλωσης ενέργειας.
Η καινοτόμος τεχνολογία της Oriole, η οποία μετρά μόλις έναν χρόνο ζωής, κατάφερε να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον κορυφαίων επενδυτών με την Plural να ηγείται του γύρου χρηματοδότησης και τους υφιστάμενους επενδυτές, ήτοι τις UCL Technology Fund, XTX Ventures, Clean Growth Fund και Dorilton Ventures, να δηλώνουν επίσης το «παρών» στη χρηματοδότηση.
Τι κάνει η Oriole
H Oriole Networks ιδρύθηκε το 2023 ως spin out του University College του Λονδίνου (UCL) και συγκεντρώνει στον πυρήνα της τα αποτελέσματα της 20ετούς έρευνας τριών καθηγητών: του Έλληνα Γιώργου Ζέρβα και των Alessandro Ottino και Joshua Benjamin, ενώ στο τιμόνι της από τη θέση του CEO βρίσκεται ο James Regan.
Το αντικείμενο της εταιρείας είναι εξόχως καινοτόμο, αφού, πρακτικά, η εταιρεία δημιουργεί «υπερεγκεφάλους» τεχνητής νοημοσύνης, ικανούς να εκπαιδεύουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) 100 φορές πιο γρήγορα και με μόλις ένα κλάσμα ενέργειας. Η Oriole επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών φωτονικής δικτύωσης για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs) με εξαιρετικά μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει τις βασικές προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η ταχύτητα, το latency και η βιωσιμότητα, μέσω της ανάπτυξης δικτύων AI chips, που χρησιμοποιούν προηγμένη φωτονική τεχνολογία.
Πέρα από το θέμα της ενεργειακής επάρκειας, η Oriole αντιμετωπίζει και το θέμα της βιωσιμότητας των data centers, καθώς, εάν η ζήτηση των κέντρων δεδομένων όντως τριπλασιαστεί μέχρι το 2035, όπως αναμένεται, και οι προγραμματιστές δυσκολευτούν να εγκαταστήσουν αιολική και ηλιακή ενέργεια, οι εκπομπές στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσαν να είναι περισσότερο από 56% υψηλότερες από τις προβλέψεις, σύμφωνα με έρευνα της Rhodium Group.
Η χρηματοδότηση (series A) ανεβάζει το σύνολο των κεφαλαίων που συγκέντρωσε η Oriole Networks μέσα σ’ ένα μόλις έτος σε πάνω από 35 εκατ. δολ. και θα χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός της Oriole, επεκτείνοντας την ομάδα της. Μάλιστα, ο Ian Hogarth, που ηγήθηκε της επένδυσης για λογαριασμό της Plural, θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο, για να βοηθήσει στην υποστήριξη της ομάδας σε αυτήν την κρίσιμη φάση κλιμάκωσης.
Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο του 2024 η εταιρεία σήκωσε έναν από τους μεγαλύτερους γύρους seed χρηματοδότησης στη Μεγάλη Βρετανία, αντλώντας 10 εκατ. δολ.
Διαβάστε επίσης
Η ραγδαία αύξηση της τιμής του χρυσού αποτυπώνει έναν επικίνδυνο κόσμο
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”