THEPOWERGAME
Ο αγώνας της Ευρώπης να αναπτύξει και να παράγει τις τεχνολογίες αιχμής στον κόσμο είναι «η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση» για την ασφάλεια της ηπείρου, σύμφωνα με τον βετεράνο Γερμανό διπλωμάτη Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.
Πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ίσινγκερ θεωρείται ο νονός της ετήσιας Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια -γνωστή και ως «Νταβός με όπλα»- στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, στρατιωτικοί αρχηγοί, κορυφαίοι διπλωμάτες και στελέχη της αμυντικής και τεχνολογικής βιομηχανίας.
Σε συνέντευξή του στο Politico στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, ο Ίσινγκερ δήλωσε ότι «σίγουρα δεν είμαστε σε καλή κατάσταση» όσον αφορά την παρακολούθηση της τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
H μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ το τεχνολογικό χάσμα
«Αυτό, νομίζω, είναι ίσως η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση: το τεχνολογικό χάσμα», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να το θέσουμε στην κορυφή της ατζέντας», μαζί με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε το θέμα στην κορυφή της επόμενης θητείας της, συγκεντρώνοντας τα χαρτοφυλάκια της «τεχνολογικής κυριαρχίας», της ασφάλειας και της άμυνας και αναθέτοντάς τα στα χέρια ενός από τα δεξιά της στελέχη, της Χένα Βίρκκουνεν. Η Βίρκουνεν, υποψήφια της Φινλανδίας για εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αντιμετωπίζει ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Νοεμβρίου για να υπερασπιστεί τα σχέδιά της.
Η επιλογή της Φον ντερ Λάιεν να συνδυάσει την τεχνολογία και την ασφάλεια είναι ενδεικτική, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, των κυμάτων υβριδικών απειλών και απειλών κυβερνοασφάλειας για τις ψηφιακές υποδομές και των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού τεχνολογίας που οπλοποιούνται από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το μήνυμα: Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των στόχων ασφάλειας και άμυνας του μπλοκ.
Ο Ίσινγκερ φοβάται ότι τα σχέδια της ΕΕ θα αποτύχουν
Όμως ο Ίσινγκερ φοβάται ότι τα σχέδια της ΕΕ θα αποτύχουν: «Η αισιοδοξία μου είναι κάπως περιορισμένη, επειδή δεν νομίζω ότι τα κυβερνητικά όργανα, είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο ΕΕ, μπορούν πραγματικά να το κάνουν».
Αυτό που εμποδίζει την Ευρώπη είναι ο κατακερματισμός της κεφαλαιαγοράς της, δήλωσε ο πρώην πρέσβης, απηχώντας την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη έκθεση-ορόσημο για την ικανότητα της Ευρώπης να ανταγωνιστεί στον κόσμο.
«Η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών είναι ίσως η μοναδική, πιο ουσιαστική προϋπόθεση για να γίνει αυτό σωστά», δήλωσε ο Ίσινγκερ.
Ο τομέας της αμυντικής τεχνολογίας της Ευρώπης έχει εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες. Ο συνιδρυτής του πρωταθλητή της στρατιωτικής τεχνητής νοημοσύνης της Γερμανίας Helsing, Gundbert Scherf, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Politico ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναθεωρήσουν και να αυξήσουν τις επενδύσεις τους ειδικά στη στρατιωτική τεχνολογία.
Τεχνο-στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα
Στο παρελθόν, οι στρατιωτικοί ερευνητές ήταν πρωτοπόροι σε τεχνολογίες που κυμαίνονταν από κινητήρες τζετ μέχρι κολλητική ταινία και διαδίκτυο, οι οποίες αργότερα βρήκαν πολιτικές χρήσεις. Τώρα η διαδικασία έχει κλείσει τον κύκλο της: Οι στρατηγοί αγοράζουν τεχνολογία που αναπτύχθηκε από πολίτες.
Αυτή η μετατόπιση βρίσκεται στο επίκεντρο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερο, η διάσκεψη εξετάζει τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας – τόσο στον κυβερνοχώρο όσο και στο πεδίο της μάχης – μέσω καινοτομιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Η συνάντηση του Μονάχου έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια κορυφαία στελέχη της τεχνολογίας, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και ο Μπραντ Σμιθ της Microsoft, και έχει χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και άλλες για να παρουσιάσουν την άποψή τους για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ασφάλειας και στην ενίσχυση των στρατών.
Πέρυσι οι γίγαντες της Μεγάλης Τεχνολογίας το χρησιμοποίησαν ως πλατφόρμα για να δρομολογήσουν μια δέσμευση του κλάδου, για την προστασία των εκλογών από διαταραχές που προκαλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Το Politico ανέφερε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας και μέχρι πρόσφατα γενικός γραμματέας της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αναλάμβανε τον ρόλο του προέδρου της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ο Ίσινγκερ δήλωσε ότι χτύπησε προσωπικά την πόρτα του σπιτιού του Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, όταν ο Νορβηγός ολοκλήρωνε τη θέση του στο ΝΑΤΟ.
«Απλώς προσπαθούσα να μάθω αν θα μπορούσε να δει τον εαυτό του να συμμετέχει» με οποιονδήποτε τρόπο – όχι απαραίτητα ως πρόεδρος, δήλωσε ο Ίσινγκερ. «Μέσα σε 10 λεπτά μιας αρχικής συζήτησης, διαπίστωσα ότι ήταν ενθουσιασμένος με αυτό».
Ο Στόλτενμπεργκ θα ηγηθεί της διάσκεψης και θα ξεκινήσει τη θητεία του αμέσως μετά τη λήξη της επόμενης διοργάνωσης, τον Φεβρουάριο του 2025. Ο Ίσινγκερ παρέδωσε την προεδρία της διάσκεψης στον Christoph Heusgen το 2021, αλλά παρέμεινε κινητήρια δύναμη ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιδρύματος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης
Σούπερ μάρκετ: “Τσιμπάνε” η κατανάλωση και οι τιμές στα τρόφιμα
Ζάκυνθος: Το ΤΑΙΠΕΔ, η διάσωση του Ναυαγίου και η τύχη της παραλίας
Λειψυδρία: Έρχονται τα πρώτα έργα αντλησιοταμίευσης με αφαλάτωση στα νησιά