THEPOWERGAME
Μέσω μικροδορυφόρων θερμικής απεικόνισης, οι οποίοι μετρούν τη θερμική ενέργεια που εκπέμπει ένα αντικείμενο, θα εποπτεύεται, ενδεχομένως ακόμη και από το καλοκαίρι του 2025, η ελληνική επικράτεια για τον εντοπισμό πιθανών εστιών πυρκαγιάς. Το έργο, ύψους 20 εκατ. ευρώ., που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εντοπίζει πυρκαγιές από το Διάστημα, έχει την υπογραφή της OroraTech, μιας εταιρείας με έδρα το Μόναχο και παγκόσμιο εκτόπισμα, η οποία από τον Ιούνιο έχει αποκτήσει «βάση» στη χώρα μας, ιδρύοντας μάλιστα θυγατρική στην Ελλάδα.
Χθες η OroraTech ολοκλήρωσε έναν βαρύτατο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 25 εκατ. δολ., από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, τον οποίο μάλιστα η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας χαρακτήρισε ως τη δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία της, μετά τη σύναψη της σύμβασης με την Ελλάδα και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ελλάδα για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών.
«Αν και το έτος δεν έχει τελειώσει ακόμα, θα το χαρακτηρίσω ήδη επιτυχημένο, καθώς η χρηματοδότηση ακολουθεί τη σύμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία -ESA- για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών», σχολίασε με ανάρτησή του στο Linkedin ο συνιδρυτής και CTO της OroraTech, Thomas Grubler.
«Η πρόσφατη σύμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, που υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, αποδεικνύει περαιτέρω τον παγκόσμιο αντίκτυπο και τη δέσμευσή της εταιρείας να παρέχει μακροπρόθεσμες λύσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών», ανέφερε, με αφορμή τη χρηματοδότηση, ο Martin Langer, διευθύνων σύμβουλος της OroraTech.
Η βαριά χρηματοδότηση για την OroraTech
Η OroraTech, με έδρα το Μόναχο, έχει καταφέρει μέσα σε μια εξαετία από την ίδρυσή της να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη των πυρκαγιών, έχοντας δημιουργήσει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα ανίχνευσης πυρκαγιών μέσω δορυφόρων.
Μέσω προγνωστικών δεδομένων αλγορίθμων που τροφοδοτούνται από το θερμικό δορυφορικό της δίκτυο, η OroraTech δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες, οργανισμούς και πυροσβεστικές υπηρεσίες να ανταποκριθούν ενεργά στην παγκόσμια κρίση των δασικών πυρκαγιών, μειώνοντας τις ζημιές και σώζοντας ζωές. Πρακτικά, η OroraTech φέρνει επανάσταση στον τρόπο διαχείρισης των πυρκαγιών, χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το Διάστημα για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πυρκαγιών με πρωτοφανή ακρίβεια.
Η καινοτόμος πλατφόρμα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, Wildfire Solution, μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο, να εντοπίσει την εστία και να προβλέψει την ανάπτυξη οποιασδήποτε δασικής πυρκαγιάς στη Γη. Αυτήν την καινοτομία επιβράβευσε η επενδυτική κοινότητα, με τη SpaceTech να κλείνει χθες τον νέο γύρο χρηματοδότησης Series B με επικεφαλής την Korys, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυκλικής Βιοοικονομίας (ECBF) και τον μακροχρόνιο επενδυτή της, την Bayern Kapital.
Η χρηματοδότηση, στην οποία συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές, όπως οι Edaphon, Ananda Impact Ventures, ConActivity και Findus Venture, θα τροφοδοτήσει την επόμενη φάση της στρατηγικής ανάπτυξης της OroraTech, με την εταιρεία να επεκτείνει περαιτέρω το αποτύπωμά της, ενισχύοντας τις δυνατότητες πρόβλεψης πυρκαγιών με μοντέλα Αι και δίκτυο τροχιακών αισθητήρων.
Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν ειδικότερα για την επέκταση του υπάρχοντος αποτυπώματος της OroraTech στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού -περιοχές όπου η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών αυξάνεται ραγδαία.
Τι θα κάνει στην Ελλάδα η OroraTech
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που δημιουργεί Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών αξιοποιώντας την τεχνολογία της OroraTech.
Με την πρόληψη να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η Ororatech, από κοινού με Έλληνες υπεργολάβους, θα υλοποιήσει μια συστοιχία τεσσάρων δορυφόρων θερμικής απεικόνισης, όπως και ένα επίγειο σύστημα διαχείρισης δεδομένων.
Οι υπηρεσίες δεδομένων της OroraTech θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ελληνικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και θα αξιοποιούν την τεχνογνωσία των ελληνικών πανεπιστημίων και της βιομηχανίας.
Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη αλγορίθμων προϊόντων δεδομένων, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη διαστημικών αισθητήρων και υπηρεσιών βαθμονόμησης, με την εταιρεία Satways Ltd. για τη διαλειτουργικότητα του προϊόντος και με την εταιρεία Attisat SA για την κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα.
Η OroraTech θα επενδύσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας ένα hub για τις επιχειρησιακές λειτουργίες της στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενεί το σύνολο του στόλου των διαστημικών αισθητήρων της εταιρείας και μία ομάδα ανάπτυξης αφιερωμένη στην προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης υπέρυθρων.
Θυμίζουμε ότι η OroraTech επικράτησε στον ανοιχτό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την υποστήριξη του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Δορυφόρων, του οποίου ηγείται το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.
Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.
Διαβάστε επίσης
Sani/Ikos: Με νέα ξενοδοχεία και βίλες συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα
Πόσο και γιατί η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια: Οι συνέπειες για την Ελλάδα
IGB: Ο πρώτος αυτοματοποιημένος αγωγός αερίου στην Ελλάδα