THEPOWERGAME
Ραντεβού στην Αθήνα δίνουν την ερχόμενη εβδομάδα βαριά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής, μεταξύ των οποίων «ηχηρά» funds, όπως αυτά των Jolt Capital, kpn ventures, BON Ventures, World Fund, Matterwave Ventures, Capricorn Partners. Έργο τους, να ανακοινώσουν τις επόμενες 120 scale up εταιρείες, που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν στους μελλοντικούς ευρωπαϊκούς μονόκερους, με την Ελλάδα να θέτει γερή υποψηφιότητα εισόδου σε αυτό το κλαμπ.
Σήμερα οι ευρωπαϊκές scale ups, ήτοι νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε στάδιο κλιμάκωσης, γίνονται χρηματοδοτικοί μετανάστες -κατά κύριο λόγο- προς τις ΗΠΑ, αναζητώντας κεφάλαια για να κάνουν το επόμενο βήμα.
Άλλωστε, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου είναι σήμερα περίπου έξι φορές λιγότερες απ’ ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σηκώνοντας μόλις τα μισά κεφάλαια από τις scale up εταιρείες της Silicon Valley, οι ευρωπαϊκοί μελλοντικοί μονόκεροι αναζητούν εκτός συνόρων τη χρηματοδοτική στήριξη που δεν μπορούν να αντλήσουν εντός των τειχών της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και οι ελληνικές scale ups, οι οποίες σε ποσοστό της τάξης του 80% αναζητούν σήμερα χρηματοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητα σίγουρο ότι θα την αποσπάσουν.
«Συχνά οι κύριοι επενδυτές, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στους γύρους χρηματοδότησης, προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, όταν η ιδιοκτησία αλλάζει χέρια, αυτές οι εταιρείες είναι πιο πιθανό να εξαγοραστούν από ξένες εταιρείες ή να εισαχθούν σε αγορές του εξωτερικού», αναφέρει σχετική έκθεση της ΕΤΕπ.
Το κλαμπ των ισχυρών funds και οι 120 μελλοντικοί μονόκεροι
Αυτό το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο κοστίζει βαριά στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, προσπαθεί να κλείσει η Ευρώπη, με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να έχει χαράξει πενταετές road map για τις νεοφυείς εταιρείες που επιχειρούν να κάνουν scale up. Μία από τις πρωτοβουλίες αυτού του οδικού χάρτη είναι το EIC Scaling Club, μια πρωτοβουλία που έχει δημιουργηθεί και ήδη έχει εντοπίσει περίπου 120 scale up εταιρείες, επενδύοντας στην ανάπτυξή τους.
Το Scale 100 Forum, που θα γίνει στις 21 και 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο του Tech Tour South East, με οικοδεσπότη την ΕΑΤΕ, θα ανακοινώσει τις επόμενες 120 scale up ευρωπαϊκές εταιρείες, στις οποίες θα επενδύσει ώστε να αποτελέσουν τους μονόκερους της επόμενης ημέρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκειά του να ανακοινωθούν και οι πρώτες ελληνικές συμμετοχές στο κλαμπ των ισχυρών scale ups της Ευρώπης.
«Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να κοιτάζουν τις ΗΠΑ ή την Ασία για να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους. Πρέπει να βρουν εδώ στην Ευρώπη ό,τι χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Χρειαζόμαστε κεφαλαιαγορά με βάθος. Και μια πολιτική ανταγωνισμού, που να υποστηρίζει τις εταιρείες ώστε να κάνουν scale up. Η Ευρώπη πρέπει να είναι το σπίτι των ευκαιριών και της καινοτομίας», τόνισε πρόσφατα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σκιαγραφώντας τους προγραμματικούς στόχους της Ένωσης για το startup οικοσύστημα την προσεχή πενταετία.
Κλείνοντας το κενό χρηματοδότησης
Τα μέλη του EIC Scaling Club, που θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 73 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση από την επίσημη έναρξη του προγράμματος τον Απρίλιο του 2024, με στόχο την αύξηση της ευρωπαϊκής αξίας των deeptech startups κατά 40%. Από την εκδήλωση Scale 100 Forum της Αθήνας θα ανακοινώσουν τη δεύτερη ομάδα μελών του club, τα οποία θα προστεθούν στις περίπου 120 scale ups του EIC Scaling Club, οι οποίες θα υποστηριχθούν για περίοδο δύο ετών για την αύξηση της αξίας των εταιρειών.
Πολλές scaleups έχουν ήδη δει οφέλη από το EIC Scaling Club, ενώ πρόσθετοι γύροι χρηματοδότησης βρίσκονται στον ορίζοντα. Για παράδειγμα, η Quobly, η startup κβαντικών υπολογιστών, που συγκέντρωσε έναν αρχικό γύρο 19 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, ανακοίνωσε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται κοντά σε έναν γύρο Series A. Η Sweetch Technologies, η οποία είχε προηγουμένως εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ, επιδιώκει να συγκεντρώσει μεταξύ 150-200 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Ισλανδία: Μπορείς να πας με 155 ευρώ
Dromeus Capital: “Άνοιγμα” στα data centers με επένδυση ύψους 300 εκατ.
Αλεξόπουλος: Οι πρώτες ύλες “κλειδί” για τους κλιματικούς στόχους