THEPOWERGAME
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο εθνικός υπερ-υπολογιστής «Δαίδαλος», έργο προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποδώσει στην Ελλάδα ένα από τα 30 κορυφαία υπολογιστικά συστήματα παγκοσμίως. Στη διεκδίκηση του έργου, που θα βάλει την Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών με υπολογιστικά συστήματα υψηλών επιδόσεων, το «παρών» έδωσαν χθες, ημέρα αποσφράγισης των προσφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εταιρείες: η Hewlett Packard Hellas και η Nova ICT.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την υλοποίηση του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων «Δαίδαλος» στο νέο Κέντρο Δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Το συνολικό κόστος του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου που θα εγκατασταθεί, στο κτίριο «Πρώην Ηλεκτρικός Σταθμός», έκτασης 1.500 τ.μ., στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.
Ο νέος εθνικός υπερ-υπολογιστής θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να συμπεριληφθεί στους κορυφαίους 30 υπερυπολογιστές παγκοσμίως εντός της λίστας ΤΟP500 και της λίστας των συστημάτων αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500).
Τον σχετικό διαγωνισμό προκήρυξε στα τέλη Ιουνίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την όλη διαδικασία να συναντά τον σκόπελο της προσφυγής μιας μικρή εταιρείας από τη Ναύπακτο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία, ωστόσο, αποσύρθηκε στη συνέχεια.
Ο πανίσχυρος «Δαίδαλος»
Ο «Δαίδαλος» αναμένεται να έχει ισχύ >60 Petaflops και θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπερ-υπολογιστή ARIS, εκτελώντας εξήντα εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή εξήντα τετράκις εκατομμύρια – 60.000.000.000.000.000) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον, θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών.
Η αρχιτεκτονική του νέου υπερ-υπολογιστή είναι ιδανική για να φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες και πιο ετερογενείς εφαρμογές, συνδυάζοντας υπολογιστικές εφαρμογές υψηλής απόδοσης με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.
Αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και τα αυτόνομα οχήματα.
Να θυμίσουμε ότι κατά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, η Ιαπωνία και με τον δικό της υπερυπολογιστή, τον Fugaku, κατάφερε να τρέξει σε χρόνο-ρεκόρ σειρά ερευνών για τη δημιουργία φαρμάκων κατά του COVID. Αυτό, άλλωστε, κάνουν αυτά τα ιδιαίτερα, προηγμένων δυνατοτήτων υπολογιστικά συστήματα, τα οποία είναι σε θέση να πραγματοποιούν σχεδόν άπειρες και ιδιαίτερα σύνθετες αριθμητικές πράξεις ανά δευτερόλεπτο.
Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερυπολογιστή έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ΕΔΥΤΕ, άλλωστε, έχει αναπτύξει και τον υφιστάμενο Εθνικό υπερυπολογιστή ARIS, τον οποίο θα διαδεχθεί ο «Δαίδαλος».
Ο πράσινος υπερ-υπολογιστής «Δαίδαλος»
Ο Δαίδαλος θα τροφοδοτείται από συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης του υπερ-υπολογιστή θα γίνει στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, σε χώρο που παραχωρεί η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ) και έχει ήδη ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος των εργασιών για την προετοιμασία και τη διαμόρφωση του χώρου.
Διαβάστε επίσης
Έσοδα ρεκόρ 7,84 δισ. σε ένα 12μηνο από ιδιωτικοποιήσεις
Κοπελούζος: Deal για μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο
Shell: Προσφορές και δωροεπιταγές για το πετρέλαιο θέρμανσης