THEPOWERGAME
Στην ψηφιακή εποχή «μπαίνει» για τα καλά και η ΕΕ, καθώς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα υιοθέτησε μια οδηγία για την επικαιροποίηση του νόμου σχετικά με την αστική ευθύνη για τα ελαττωματικά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες λαμβάνουν καλύτερα υπόψη ότι πλέον πολλά προϊόντα διαθέτουν ψηφιακά χαρακτηριστικά και ότι η οικονομία γίνεται όλο και πιο κυκλική, διευκολύνοντας έτσι τους καταναλωτές να λάβουν αποζημιώσεις για ελαττωματικά προϊόντα, μέσα σε πολύ σύνθετες συνθήκες.
«Οι κανόνες ευθύνης προϊόντων που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο είναι μια καλή είδηση για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς. Θα είναι πιο εύκολο για έναν αδικημένο καταναλωτή να αξιώσει αποζημίωση στο δικαστήριο. Οι κατασκευαστές, από την άλλη πλευρά, θα ωφεληθούν από σαφείς κανόνες που σχετίζονται με τα ψηφιακά προϊόντα και τα επιχειρηματικά μοντέλα της κυκλικής οικονομίας.», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπέντσε Τούζσον.
Λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, των νέων επιχειρηματικών μοντέλων κυκλικής οικονομίας και των ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού, η ΕΕ αποφάσισε να βελτιώσει τον κανονιστικό της πλαίσιο σχετικά με την ευθύνη. Η ενημέρωση αυτή αντιμετωπίζει επίσης τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές-θύματα στην απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων για να αποδείξουν την ευθύνη, ειδικά όταν πρόκειται για νέες τεχνολογίες.
Οι νέοι κανόνες ευθύνης προϊόντων όχι μόνο ωφελούν τους καταναλωτές, αλλά και ενθαρρύνουν την εφαρμογή και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, παρέχοντας νομική σαφήνεια και ίσους όρους ανταγωνισμού στους παραγωγούς.
ΕΕ: Πώς διευκολύνονται οι αποζημιώσεις για τα ελαττωματικά προϊόντα
Ψηφιακή οικονομία: Ο νέος νόμος επεκτείνει τον ορισμό του «προϊόντος», ώστε να περιλαμβάνει ψηφιακά αρχεία παραγωγής και λογισμικό. Επίσης, οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να θεωρούνται υπεύθυνες για ένα ελαττωματικό προϊόν, που πωλείται στην πλατφόρμα τους, όπως οποιοσδήποτε άλλος οικονομικός φορέας, αν λειτουργούν ως τέτοιες.
Κυκλική οικονομία: Όταν ένα προϊόν επισκευάζεται και αναβαθμίζεται εκτός του ελέγχου του αρχικού κατασκευαστή, η εταιρεία ή το άτομο που τροποποίησε το προϊόν θα θεωρείται υπεύθυνη/ος.
Αποκάλυψη αποδεικτικών στοιχείων: Το δικαίωμα αποζημίωσης έχει διευκολυνθεί εξασφαλίζοντας ότι ένα θύμα που αξιώνει αποζημίωση ενώπιον εθνικού δικαστηρίου, μπορεί να ζητήσει πρόσβαση σε σχετικά αποδεικτικά στοιχεία που κατέχει ο κατασκευαστής, προκειμένου να μπορέσει να αποδείξει την αξίωσή του.
Προϊόντα που αγοράστηκαν από μη Ευρωπαίους κατασκευαστές: Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές αποζημιώνονται για ζημιές που προκλήθηκαν από προϊόντα κατασκευασμένα εκτός της ΕΕ, η εταιρεία που εισάγει το προϊόν ή ο εκπρόσωπος που βρίσκεται στην ΕΕ του ξένου κατασκευαστή μπορεί να θεωρείται υπεύθυνος για τις ζημιές.
Βάρος της απόδειξης: Όταν ο καταναλωτής που υπέστη ζημία αντιμετωπίζει υπερβολικές δυσκολίες να αποδείξει την ελαττωματικότητα του προϊόντος ή τη αιτιώδη σχέση μεταξύ της ελαττωματικότητας και της ζημιάς, ένα δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ότι ο ενάγων υποχρεούται να αποδείξει μόνο την πιθανότητα ότι το προϊόν ήταν ελαττωματικό ή ότι η ελαττωματικότητά του είναι πιθανή αιτία της ζημιάς.
Δύο χρόνια διορία για ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, η παραπάνω οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή την 20η ημέρα μετά την δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κράτη μέλη, όπως και η Ελλάδα, έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν την οδηγία αυτή στο εθνικό δίκαιο.
Υπενθυμίζεται, ότι το καθεστώς ευθύνης προϊόντων της ΕΕ υπάρχει από το 1985. Σκοπός του, ήταν να αποζημιώνει τα θύματα για σωματικές βλάβες ή ζημιές σε περιουσία που υπέστησαν λόγω ενός ελαττωματικού προϊόντος, απλώς αποδεικνύοντας ότι ένα προϊόν ήταν ελαττωματικό και ότι το ελάττωμα προκάλεσε την ζημιά ή την βλάβη.
Διαβάστε επίσης
Νέος πρόεδρος του ΙΟΒΕ ο Γιάννης Ρέτσος
Πέντε εύκολα κοκτέιλ για τις φθινοπωρινές νύχτες
Ψήφο εμπιστοσύνης από Fitch στην πιστοληπτική ικανότητα της Italgas