THEPOWERGAME
Τον Αύγουστο που μας πέρασε ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνδέονταν στο Διαδίκτυο από το σταθερό με μέση ταχύτητα 47,03 Mbps (download), χαμηλότερη από την αντίστοιχη στη Γουατεμάλα, το Καζακστάν ή τη Νικαράγουα. Από την 101η θέση, στην οποία διολίσθησε η Ελλάδα στις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet τον Αύγουστο, μέχρι την κοινωνία του Gigabit, που οραματίζονται κυβέρνηση και ΕΕ, ο δρόμος δείχνει να είναι μακρύς (αν και σπαρμένος ομολογουμένως με καλές προθέσεις).
Ένα πιο συγκροτημένο βήμα για να βγει η Ελλάδα από τους ουραγούς του κόσμου -και από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ- στη γρήγορη σταθερή συνδεσιμότητα θα γίνει τις επόμενες ημέρες, με την ενεργοποίηση του πολυαναμενόμενου Gigabit Voucher, του κουπονιού που αναμένει η αγορά από το 2023 και το οποίο θα δοθεί σε περίπου 400.000 συνδρομητές, κάνοντας πιο προσιτά τα «πακέτα» της οπτικής ίνας.
Σήμερα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, αναμένεται η ΚΥΑ για το Gigabit Voucher, καθώς χθες έγινε η δέσμευση του απαραίτητου κονδυλίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος ο κ. Παπαστεργίου στο πλαίσιο χθεσινού συνεδρίου σχολίασε, αναφερόμενος στην υφιστάμενη εικόνα της σταθερής συνδεσιμότητας στην Ελλάδα: «Ικανοποιημένοι δεν μπορούμε να είμαστε όσο έχουμε τη θέση αυτήν στους παγκόσμιους δείκτες. Δεν περιποίει τιμή, σε καμία περίπτωση, να βρισκόμαστε στην 100ή θέση στη σταθερή. Δεν συνάδει με το επίπεδο δουλειάς που γίνεται στην Ελλάδα».
Όπως είπε ο ίδιος: «Στις ταχύτητες του σταθερού Internet θέλουμε πολλή δουλειά. Τα δύο κουπόνια που βγάζουμε για τις τηλεπικοινωνίες θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. 400.000 vouchers, για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να πάρουν οι καταναλωτές ταχύτητες πάνω από 250 Mbps σε τιμές χαμηλότερες», τόνισε χθες ο υπουργός από το βήμα του συνεδρίου Advanced Telecoms & IoT Summit 2024.
Internet: Νέος πόλεμος τιμών;
Οι πάροχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη έτοιμες τις προσφορές νέων πακέτων, τα οποία θα ενεργοποιήσουν με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, ενώ αρκετοί μιλούν και για έναν επερχόμενο πόλεμο τιμών, με αφορμή και το Gigabit voucher.
Με την ενεργοποίηση του κουπονιού, πολίτες και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερες τιμές σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω οπτικής ίνας. Σε αυτό, πέρα από το voucher, θα συντελέσει και η κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα με ταχύτητες 100 Mbps και άνω (σ.σ. ένα μέτρο με δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ ετησίως).
Η κατάργηση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου, θα επιτρέψει την αναβάθμιση των συνδέσεων σε υψηλότερες ταχύτητες χωρίς σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σήμερα η οπτική ίνα έχει φτάσει στο 40% των νοικοκυριών, αλλά πλέον στόχος είναι «να πάει και μέσα στα νοικοκυριά», τα οποία -μέχρι σήμερα- ήταν μάλλον απρόθυμα να μπουν στην εποχή της οπτικής ίνας… λόγω τιμής.
Internet: Πώς θα δοθεί το Gigabit Voucher
Η επιδότηση του Gigabit Voucher θα είναι της τάξης των 200 ευρώ για δύο χρόνια, θα αφορά τόσο το αρχικό κόστος εγκατάστασης, όσο και το μηνιαίο πάγιο και τις συνδέσεις από 250 Mbps και πάνω. Δικαιούχοι του κουπονιού, συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ, είναι ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές οι οποίες καλύπτονται από́ δίκτυα οπτικής ίνας και δεν διαθέτουν σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.
Η νέα επιδότηση θα συνδυαστεί -σε ορισμένες περιπτώσεις- συμπληρωματικά του κουπονιού Smart Readiness, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ, που «τρέχει» ήδη τον τελευταίο χρόνο για τον εκσυγχρονισμό της καλωδίωσης των κτιρίων, το οποίο αφορά την επιδότηση για εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας, με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα».
«Με τις επενδύσεις που γίνονται και με τα vouchers που δίνονται, θεωρώ πως του χρόνου η σχέση ταχύτητας-τιμής θα είναι πολύ καλύτερη», τόνισε χθες ο κ. Παπαστεργίου.
Internet: Ξεκολλά το UFBB
Άλλο ένα έργο που θα έρθει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια να ανεβάσει η Ελλάδα ταχύτητα στο σταθερό Internet, αυτό του Ultra Fast Broadband, που θα φέρει το FTTH σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, δείχνει να ξεκολλά. Χθες ο κ. Παπαστεργίου κάλεσε τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να ξεμπλοκάρει και να προχωρήσει το έργο, το οποίο προκηρύχθηκε το 2021: «Ελπίζω πολύ σύντομα να τελειώσουμε και με τον δεύτερο ανάδοχο, που πρέπει να μπει και στις υπόλοιπες περιοχές. Πρέπει να κλείσει το ζήτημα. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάμε γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση».
Θυμίζουμε ότι το έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. (870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), έχουν αναλάβει -σε ξεχωριστές εργολαβίες- ο ΟΤΕ και η Τerna Fiber (το σχήμα ΤΕΡΝΑ – Grid Telecom). Ο ΟΤΕ, που έχει αναλάβει τα 3 Lots, άρχισε τις κατασκευαστικές εργασίες (σ.σ. μέχρι τα τέλη του 2024 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή FTTH σε περιοχές των Νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου και Χανίων).
Από την πλευρά της, η ΤΕΡΝΑ Fiber, που έχει αναλάβει τα 4 lots, έχει κάνει τις κινήσεις για τη χρηματοδότηση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιοχές που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ δεν έχουν αρχίσει τα έργα, καθώς καθυστερεί η υπογραφή της σύμβασης, ενώ στο παιχνίδι, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν να μπαίνουν άλλες δύο εταιρείες που το διεκδικούν.
Διαβάστε επίσης
Motor Oil: Η επιδρομή της ΕΑ και η διαγραφή μηνυμάτων από το “Μέλος ΔΣ”
ΠΥΡΚΑΛ: Τουλάχιστον 3 οι ενδιαφερόμενοι για το Κυβερνητικό Πάρκο
Ποια είναι η Virya Energy, γιατί επενδύει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ