THEPOWERGAME
Εκρηκτική αύξηση σημειώνει το κυβερνοέγκλημα στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι κυβερνοεγκληματικές συμμορίες συγκέντρωσαν πέρυσι 37 δισεκατομμύρια δολάρια και εντείνουν τις επιχειρήσεις τους σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία, παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες επιβολής του νόμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Το τοπίο των απειλών του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος στη Νοτιοανατολική Ασία εξελίσσεται ταχύτερα από κάθε προηγούμενο σημείο της ιστορίας», σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Η παράνομη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία, με τα έθνη της περιοχής Μεκόνγκ – Μιανμάρ, Καμπότζη και Λάος – να έχουν μετατραπεί σε εστία για τις συμμορίες του εγκλήματος που στήνουν επιχειρήσεις που πραγματοποιούν «ρομαντικά» επενδυτικά σχέδια, απάτες με κρυπτογράφηση, ξέπλυμα χρήματος και παράνομα τυχερά παιχνίδια.
Καθώς ο κλάδος αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικερδής, οι εν λόγω ομάδες ενσωματώνουν τώρα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τεχνολογίες που βασίζονται σε υπηρεσίες, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. Περιλαμβάνουν τη χρήση κακόβουλου λογισμικού, γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης και deepfakes στις δραστηριότητές τους, ενώ ανοίγουν νέες υπόγειες αγορές και λύσεις κρυπτονομισμάτων για τις ανάγκες ξεπλύματος χρήματος.
«Η τεράστια κλίμακα των εσόδων που παράγονται στο πλαίσιο της ανθηρής παράνομης οικονομίας της περιοχής έχει απαιτήσει την επαγγελματοποίηση και την καινοτομία των δραστηριοτήτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οι διεθνικές εγκληματικές ομάδες στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν αναδειχθεί σε παγκόσμιους ηγέτες της αγοράς», αναφέρει η έκθεση.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διακινηθεί σε αυτές τις χώρες από εγκληματικές επιχειρήσεις και έχουν αναγκαστεί να εργαστούν στα λεγόμενα κέντρα απάτης με καζίνο, ξενοδοχεία και ειδικές οικονομικές ζώνες μεταξύ των αναπτύξεων ακινήτων που έχουν «γίνει κόμβοι για την ανθηρή παράνομη οικονομία, προσθέτοντας στις υπάρχουσες προκλήσεις διακυβέρνησης σε πολλές από τις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής».
Ως αποτέλεσμα, οι απάτες στον κυβερνοχώρο συνέχισαν να εντείνονται, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το 2023 θα υπάρξουν οικονομικές απώλειες μεταξύ 18 και 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων από απάτες με στόχο τα θύματα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης η υπόθεση ξεπλύματος χρήματος ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων S$ (2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) της Σιγκαπούρης, η οποία σηματοδότησε τις πρώτες ποινικές ενέργειες της πόλης-κράτους κατά επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Αν και η υπόθεση αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για ξέπλυμα χρήματος στην ιστορία της Σιγκαπούρης, μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου», αναφέρεται.
Διαβάστε επίσης
Crypto: “Εισβάλουν” στo αγγλικό ποδόσφαιρο με ποσά ρεκόρ
Ανοίγει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το “Ανακαινίζω Νοικιάζω”
Ενεργοβόρος βιομηχανία: Ποιοι μοιράστηκαν την “ένεση” των 70 εκατ.