THEPOWERGAME
Η διαρροή ευρωπαϊκών ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου που αντιμετωπίζει η Klarna, καθώς η σουηδική εταιρεία πληρωμών πλησιάζει στην επερχόμενη αρχική δημόσια προσφορά της, σύμφωνα με τον CEO,Σεμπάστιαν Σιεμιατκόβσκι (Sebastian Siemiatkowski).
Σε μια εκτενή συνέντευξη στο CNBC αυτή την εβδομάδα, ο Σιεμιατκόβσκι δήλωσε ότι οι δυσμενείς κανόνες στην Ευρώπη σχετικά με τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών των εργαζομένων – μια κοινή μορφή αποζημίωσης με μετοχές που προσφέρουν οι εταιρείες τεχνολογίας στο προσωπικό τους – θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Klarna να χάσει ταλέντα από τεχνολογικούς γίγαντες στις ΗΠΑ, όπως η Google, Apple και Meta.
Καθώς η Klarna – η οποία είναι γνωστή για τα δημοφιλή προγράμματα δόσεων buy now, pay later – προετοιμάζεται για την IPO της, η έλλειψη ελκυστικότητας της Ευρώπης ως τόπος εργασίας για τους καλύτερους και εξυπνότερους έχει γίνει ένας πολύ πιο εμφανής φόβος, δήλωσε ο Σιεμιατκόβσκι στο CNBC.
«Όταν εξετάσαμε τους κινδύνους της δημόσιας εγγραφής, ποιος είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος κατά τη γνώμη μου; Η αποζημίωσή μας», δήλωσε ο Σιεμιατκόβσκι, ο οποίος πλησιάζει τα 20 χρόνια της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Αναφερόταν στους παράγοντες κινδύνου της εταιρείας, οι οποίοι αποτελούν συνηθισμένο στοιχείο των καταστάσεων των ενημερωτικών δελτίων των ΑΜΚ.
Σε σύγκριση με ένα καλάθι ομοειδών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, η Klarna προσφέρει μόνο το ένα πέμπτο των ιδίων κεφαλαίων της ως μερίδιο των εσόδων της, σύμφωνα με μελέτη που περιήλθε στην κατοχή του CNBC και για την οποία η εταιρεία πλήρωσε την εταιρεία συμβούλων Compensia για να την εκπονήσει. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ομοειδείς της Klarna που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο προσφέρουν εξαπλάσιο ποσό ιδίων κεφαλαίων από αυτό που προσφέρει η ίδια.
Έλλειψη προβλεψιμότητας
Ο Σιεμιατκόβσκι δήλωσε ότι υπάρχει μια σειρά από εμπόδια που εμποδίζουν την Klarna και τους Ευρωπαίους ομολόγους της στον τομέα της τεχνολογίας από το να προσφέρουν στους εργαζόμενους στην περιοχή πιο ευνοϊκά προγράμματα δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους που διαβρώνει την αξία των μετοχών που τους χορηγούνται κατά την ένταξή τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, εξήγησε ότι οι πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων που αφαιρούνται από τις αμοιβές των μετοχών τους είναι «χωρίς ανώτατο όριο», πράγμα που σημαίνει ότι το προσωπικό των εταιρειών σε αυτές τις χώρες μπορεί να χάσει περισσότερα από τα άτομα σε εταιρείες, ας πούμε, στη Γερμανία και την Ιταλία, όπου υπάρχουν συγκεκριμένα ανώτατα όρια.
Όσο υψηλότερη είναι η τιμή της μετοχής μιας επιχείρησης, τόσο περισσότερα πρέπει να καταβάλει για τις κοινωνικές παροχές των εργαζομένων, γεγονός που δυσκολεύει τις εταιρείες να προγραμματίσουν αποτελεσματικά τις δαπάνες. Η Βρετανία και η Σουηδία υπολογίζουν επίσης τις κοινωνικές παροχές επί της πραγματικής αξίας των μετοχών των εργαζομένων κατά την πώληση σε γεγονότα ρευστότητας, όπως μια δημόσια εγγραφή.
«Δεν είναι ότι οι εταιρείες δεν είναι πρόθυμες να πληρώσουν», δήλωσε ο Siemiatkowski. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προβλεψιμότητας. Εάν ένα κόστος προσωπικού συνδέεται εξ ολοκλήρου με την τιμή της μετοχής μου και αυτό έχει επιπτώσεις στο PNL [κέρδη και ζημίες] μου … έχει επιπτώσεις στο κόστος για την εταιρεία. Αυτό καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό».
Τον τελευταίο χρόνο, ο Σιεμιατκόβσκι έχει δηλώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις φιλοδοξίες της Klarna να εισαχθεί σύντομα στο χρηματιστήριο. Σε συνέντευξή του στο CNBC, δήλωσε ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο το 2024 «δεν είναι αδύνατη». Τον Αύγουστο, το Bloomberg ανέφερε ότι η Klarna ήταν κοντά στην επιλογή της Goldman Sachs ως κύριο ανάδοχο για τη δημόσια εγγραφή της το 2025.
Ο Σιεμιατκόβσκι αρνήθηκε να σχολιάσει πού θα γίνει η δημόσια εγγραφή της εταιρείας και δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη τίποτα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Παρόλα αυτά, όταν γίνει η δημόσια εγγραφή της, η Klarna θα είναι από τα πρώτα μεγάλα ονόματα fintech που θα κάνουν με επιτυχία το ντεμπούτο τους σε χρηματιστήριο εδώ και αρκετά χρόνια.
Η διαρροή εγκεφάλων της Klarna αποτελεί κίνδυνο
Μια μελέτη της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Index Ventures διαπίστωσε πέρυσι ότι, κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τελευταίου σταδίου κατέχουν περίπου το 10% των εταιρειών στις οποίες εργάζονται, σε σύγκριση με το 20% στις ΗΠΑ.
Από μια επιλογή 24 χωρών, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει συνολικά υψηλή θέση. Ωστόσο, κάνει φτωχότερη δουλειά όταν πρόκειται για τα διοικητικά βάρη που συνδέονται με την αντιμετώπιση αυτών των σχεδίων. Η Σουηδία, εν τω μεταξύ, τα πηγαίνει χειρότερα, έχοντας κακές επιδόσεις σε παράγοντες όπως το πεδίο εφαρμογής των σχεδίων και η τιμή απεργίας, σύμφωνα με τη μελέτη του Index.
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί ότι οι εργαζόμενοι της Klarna μπορεί να επιδιώξουν να εγκαταλείψουν την εταιρεία για μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας αντί για αυτήν, ο Σιεμιατκόβσκι δήλωσε ότι αυτό είναι ένα «ρίσκο», ιδιαίτερα καθώς η εταιρεία επεκτείνεται επιθετικά στις ΗΠΑ.
«Όσο πιο εμφανείς γινόμαστε στην αγορά των ΗΠΑ, τόσο περισσότεροι άνθρωποι μας βλέπουν και μας αναγνωρίζουν – και τόσο περισσότερο τα εισερχόμενά τους στο LinkedIn θα δέχονται προσφορές από άλλους», δήλωσε ο Σιεμιατκόβσκι στο CNBC.
Πρόσθεσε ότι, στην Ευρώπη, υπάρχει «δυστυχώς η αίσθηση ότι δεν πρέπει να πληρώνεις τόσα πολλά σε πραγματικά ταλαντούχους ανθρώπους», ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
«Υπάρχει περισσότερο αυτό το συναίσθημα από ό,τι στις ΗΠΑ, και αυτό δυστυχώς πλήττει την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο συνιδρυτής της Klarna. «Αν σας προσεγγίσει η Google
, θα σας φτιάξουν τη βίζα σας. Θα σας μεταφέρουν στις ΗΠΑ Αυτά τα ζητήματα που υπήρχαν παλαιότερα, δεν υπάρχουν πια».
«Η πιο ταλαντούχα δεξαμενή είναι πολύ κινητή σήμερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι πλέον πιο εύκολο για το προσωπικό να εργάζεται εξ αποστάσεως από μια περιοχή που βρίσκεται εκτός του φυσικού χώρου γραφείων μιας εταιρείας.
Διαβάστε επίσης
Οι κινήσεις της Starbucks για να “σώσει” τον καφέ
Εθνική: 42% υψηλότερη η τιμή διάθεσης από το προηγούμενο placement
Sunlight: Οι στόχοι της εταιρείας στη παραγωγή μπαταριών λιθίου