THEPOWERGAME
«Το 2026 θα εκτοξευθούν 13 μικροδορυφόροι ελληνικής κυριότητας, που θα μας δίνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη φύλαξη των συνόρων και θα μας βοηθούν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1.
Και πρόσθεσε πως «7 από αυτούς θα βγάζουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για να μπορούμε να βλέπουμε τι γίνεται ακριβώς στα σύνορα: 2 θα στέλνουν δεδομένα ραντάρ και 4 θα έχουν θερμικές λειτουργίες για την παρακολούθηση και την αποτροπή των πυρκαγιών, όλοι αυτοί θα εκτοξευθούν το 2026».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε επίσης πως «θα γίνουν χωρίς κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, οι πόροι είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 30% των χρημάτων θα δοθούν σε ελληνικά οικοσυστήματα και εξ αυτού του λόγου έχουν έρθει παιδιά από το brain drain και έχουν πιάσει δουλειά σε αυτές τις εταιρείες, δεν θα γυρνούσαν αλλιώς από το εξωτερικό».
Για το Μεταναστευτικό είπε πως την προηγούμενη 5ετία η Επιτροπή δεν έδειξε το ενδιαφέρον που έπρεπε για τη φύλαξη των συνόρων στην Ελλάδα και υιοθετούσε την οποιαδήποτε καταγγελία από ΜΚΟ. Επίσης, ότι ο κάθε Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλει να λύσει το Μεταναστευτικό πρέπει να μην κάθεται στις Βρυξέλλες, αλλά να έρθει στην Ελλάδα και να δει το πρόβλημα.
Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επεσήμανε:
«Το Μεταναστευτικό για εμάς είναι ένα θέμα εθνικό, το οποίο αντιμετωπίσαμε από τα χρόνια που ήμασταν στην αντιπολίτευση μέχρι και σήμερα με την ίδια λογική. Η αυστηροποίηση τόσο στα μέτρα αποτροπής αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης όσων καταφέρνουν να μπουν έχει επέλθει, γι’ αυτό και έχουν μειωθεί οι ροές κατά 85%. Όλη αυτή η στάση της Γερμανίας δεν βρίσκει μόνο την Ελλάδα απέναντι, βρίσκει πάρα πολλές χώρες. Έχει διαμορφωθεί ήδη ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα κοινό μέτωπο κατά της γερμανικής κυβέρνησης. Εμείς έχουμε πει εδώ και καιρό ότι δεν μπορεί η Ευρώπη, και η Ελλάδα προφανώς, να λειτουργεί σαν ξέφραγο αμπέλι, γι’ αυτό ζητάμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για να επεκταθεί και να ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Έβρο».
Ερωτηθείς αν θα ζητήσουν από τους ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων να στηρίξουν το αίτημα για τη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο
«Φυσικά θα το ζητήσουμε, δεν βασιζόμαστε όμως σε ανθρώπους οι οποίοι και τα κόμματά τους έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι παντελώς αναξιόπιστοι και δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει για ολόκληρη την Ευρώπη η ρύθμιση αυτού του προβλήματος. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή επιτροπή την προηγούμενη 5ετία δεν έδειξε κατανόηση στο πώς μπορεί η φύλαξη να γίνει πετυχημένα. Δηλαδή, κάθε φορά που μια ΜΚΟ έκανε μια καταγγελία ήταν λες και η ευρωπαϊκή επιτροπή έπρεπε εκ προοιμίου να καταδικάσει την Ελλάδα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα! Πιστεύω ότι κάθε Ευρωπαίος αξιωματούχος που νοιάζεται για να λύσει το πρόβλημα πρέπει να έρθει στην Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο να βιώσει ο ίδιος το πρόβλημα, για να καταλάβει τι σημαίνει, γιατί από τα μεγάλα, γυάλινα γραφεία των Βρυξελλών δεν μπορεί να έχει αίσθηση του τι σημαίνει φυλάσσω ευρωπαϊκά σύνορα. Πρέπει να το δεις με τα μάτια σου».
Αναφορικά με τους ελληνικούς μικροδορυφόρους
«Η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά ελληνικής κυριότητας μικροδορυφόρους, οι οποίοι έχουν γεωεπισκοπική δυνατότητα. Αυτό σημαίνει ότι έχει πλέον επιχειρησιακή δυνατότητα η Ελλάδα με ελληνικής κυριότητας δορυφόρους να παρατηρεί τα σύνορα σε πραγματικό χρόνο. Έχουν συμβασιοποιηθεί τα έργα, έχουν χρόνο εκτόξευσης το 2026, γιατί χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και ο Έλληνας φορολογούμενος δεν πληρώνει γι’ αυτά τα έργα. Παρ’ όλα αυτά, υποχρεώσαμε τις εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τα έργα 30% των χρημάτων να τα επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, στο ελληνικό οικοσύστημα, και με συνεργασία μας έχουν προσλάβει ήδη παιδιά της γενιάς του brain drain. Έχουν επιστρέψει παιδιά στην Ελλάδα και μου έλεγαν ότι ”δεν θα γυρνούσα στην Ελλάδα αν δεν μου δινόταν μια τέτοια ευκαιρία”. Πρόκειται για 13 μικροδορυφόρους, 7 από τους οποίους έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση, 2 από αυτούς βγάζουν δεδομένα ραντάρ, άρα μπορούν να μας βοηθήσουν σε μια πλημμύρα, για παράδειγμα, και έχουν και στρατιωτική χρήση, και 4 για θερμικές λήψεις, με κύρια χρήση τις πυρκαγιές».
Διαβάστε επίσης
Έρχεται νέο φορολογικό: Όλες οι αλλαγές στα ακίνητα
Πώς θα σταματήσει η νοθεία στη φέτα και τα προϊόντα ΠΟΠ
Η ουκρανική DTEK υπογράφει συμφωνία για παράδοση αμερικανικού LNG