THEPOWERGAME
Πρόσβαση σε φθηνότερες τιμές σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω οπτικής ίνας θα έχουν από τις 15 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες καταναλωτές, με το κουπόνι του Gigabit Voucher. Η ενεργοποίηση του κουπονιού ανοίγει τον δρόμο στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ξεκινήσουν τη χορήγηση του Gigabit Voucher, το οποίο θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας.
Με τη διανομή του κουπονιού, συνδυασμό με τα νέα μειωμένα τιμολόγια χονδρικής του ΟΤΕ (σ.σ. ο ΟΤΕ έχει πάρει το «οκέι» της Κομισιόν για τα νέα τιμολόγια), ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερες τιμές σε συνδέσεις οπτικής ίνας, προσφέροντας για πρώτη φορά ταχύτητες 3Gbps και εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 28% στις σημερινές τιμές χρονδρικής. Ήδη οι πάροχοι -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι με τα όπλα παρά πόδα, έχοντας ετοιμάσει ελκυστικά πακέτα, τα οποία θα αρχίσουν να λανσάρουν από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Το θέμα θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς πέρα από τα προφανή οφέλη για τους καταναλωτές, η Ελλάδα θέλει να κερδίσει το στοίχημα του γρήγορου Internetκαι να ξεκολλήσει από τον πάτο της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών στις υπερ-ταχείες συνδέσεις.
Πώς θα δοθεί το Gigabit Voucher
Το κουπόνι Gigabit Voucher, με συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, το οποίο η αγορά αναμένει από το 2023, θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης στο τιμολόγιο υπερυψηλών ταχυτήτων και θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps.
Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher οι δικαιούχοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.
Οι επιταγές θα διατίθενται στους δικαιούχους για την κάλυψη του κόστους απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης υπερ-υψηλής ταχύτητας (Υπηρεσία Gigabit). Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά́ πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εδρεύουν σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από́ δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.
Η νέα επιδότηση θα συνδυαστεί -σε ορισμένες περιπτώσεις- συμπληρωματικά του κουπονιού Smart Readiness, συνολικού ύψους 120 εκατ.ευρώ, που «τρέχει» ήδη τον τελευταίο χρόνο για τον εκσυγχρονισμό της καλωδίωσης των κτιρίων, το οποίο αφορά την επιδότηση για εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα».
Όπως είπε την εβδομάδα που διανύσαμε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σήμερα η οπτική ίνα έχει φτάσει στο 40% των νοικοκυριών, αλλά πλέον στόχος είναι «να πάει και μέσα στα νοικοκυριά», τα οποία -μέχρι σήμερα- ήταν μάλλον απρόθυμα να μπουν στην εποχή της οπτικής ίνας …λόγω τιμής.
Πώς θα δοθούν τα κουπόνια
Κάθε δικαιούχος, αφού́ αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική́ πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημοσίας Διοίκησης (gov.gr) και την οποία αναπτύσσει, τηρεί́ και διαχειρίζεται η ΚτΠ Μ.Α.Ε. και μετά από σχετικό έλεγχο η τελευταία θα προχωρά στην έκδοση της επιταγής επ’ ονόματι του δικαιούχου.
Οι δικαιούχοι, μετά́ από́ την έκδοση της επιταγής, θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υπερ-υψηλής ταχύτητας επιλέγοντας μεταξύ́ των εγκεκριμένων προσφορών των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στους οποίους θα περιλαμβάνονται σίγουρα οι τρεις εταιρείες, Cosmote, Nova, Vodafone, ενώ δεν αποκλείεται σε αυτούς να περιλαμβάνεται και η Inalan.
Όσον αφορά το Gigabit Voucher να πούμε ότι συγχρηματοδοτείται από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους: σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, από τα συνολικά 80 εκατ. ευρώ της δράσης, τα 27 εκατ.ευρώ προέρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χρήματα που θα κατευθυνθούν συνδυαστικά προς τους καταναλωτές ,που έχουν ήδη και το κουπόνι Smart Readiness. Τα υπόλοιπο 53 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα κρατικούς πόρους και θα κατευθυνθούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Διαβάστε επίσης
ΑΕΠ: Ανάπτυξη 2,3% στο β’ τρίμηνο
Honey Deuce: Το κοκτέιλ των 10 εκατ. που πουλάει σαν τρελό
Πώς οι Μολάοι θέτουν στο επίκεντρο τη μεταλλευτική βιομηχανία της Ελλάδας