THEPOWERGAME
«Τον Σεπτέμβριο του 2026 το Thess INTEC θα είναι σε λειτουργία» εκτίμησε από το βήμα του 4ο Τhessaloniki Metropolitan Summit ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φορέα που κατασκευάζει το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στην πορεία του εμβληματικού έργου, που θα αποδώσει στην πόλη ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, το οποίο θα συστεγάζει όλο το οικοσύστημα καινοτομίας, ενώνοντας πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τη βιομηχανία, ο κ. Ευθυμιάδης προέβλεψε ότι σε μια διετία από σήμερα το Πάρκο θα είναι εν λειτουργεία και θα απασχολεί περί τα 1.500 άτομα.
«Η Πολιτεία καταλαβαίνει πολύ καλά την υποχρέωσή της να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό διεθνώς. Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικά προϊόντα και σε αυτό θα παίξει ρόλο η συγκατοίκηση σε έναν ενιαίο χώρο ερευνητών, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων» είπε πριν από λίγο ο κ. Ευθυμιάδης, εξηγώντας τη φιλοσοφία πίσω από το εγχείρημα του Thess INTEC, που φιλοδοξεί να εξελιχθεί στην πύλη καινοτομίας της χώρας, έχοντας ένα οικονομικό αποτύπωμα άνω των 500 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Δίνοντας στοιχεία για την πορεία του έργου, το οποίο άλλωστε φέρει την προσωπική του σφραγίδα και έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ο Νίκος Ευθυμιάδης ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής, εκτιμώντας ότι το έργο, έχοντας εξασφαλισμένο προϋπολογισμό θα τρέξει εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Όπως εξήγησε, το Thess INTEC έχει εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33 προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 17 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ευθυμιάδης: Χωρίς ένα ευρώ κρατικά χρήματα
«Φτιάχνουμε σύγχρονες υποδομές για 7.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουν εγκατασταθεί εκεί. Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα, έχουμε τους επενδυτές, έχουμε ξεκινήσει τις υποδομές Δεν έχουμε ξοδέψει ούτε ένα ευρώ κρατικά χρήματα» είπε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Ευθυμιάδης.
Κάνοντας λόγο για μια «indrustry based innovation» λογική πίσω από το όλο εγχείρημα, ο κ. Ευθυμιάδης σχολίασε αναφερόμενος στο Thess INTEC: «Θέλουμε να φτιάξουμε όχι μόνο κάτι made in Greece, αλλά κάτι very well done made in Greece».
Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ
Ο σχεδιασμός του Thess INTEC ξεκίνησε το 2017, ως μια πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και την πλήρη υποστήριξη της Πολιτείας, σε έκταση 750 στρεμμάτων δίπλα από το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Το σκεπτικό ήταν, μέσω του συνασπισμού δυνάμεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, να δημιουργηθεί ένα Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς μέσα από επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Το Thess INTEC με αδειοδότηση 230.000 τ.μ. για εργαστήρια R&D και γραφεία έχει ως μετόχους του τα τρία Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος-ΔΙΠΑΕ), το ΕΚΕΤΑ και φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Το 58% των μετόχων είναι του ιδιωτικού και το 42% του δημόσιου τομέα.
Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Κατά την πρώτη φάση του έργου θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από το ισραηλινό fund.
Σε βάθος δεκαετίας οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ και κατά την πλήρη ανάπτυξή του προβλέπεται η δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας και η κατά 2% αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακόμη, έχει υπογραφεί συμφωνία παραχώρησης του 40% της δομήσιμης έκτασης στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν και τη μεταφορά σημαντικής ισραηλινής τεχνογνωσίας στη χώρα μας, ενώ επίσης το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) θα αναπτύξει πρόσθετες δικές του ερευνητικές υποδομές στο Thess INTEC.
Διαβάστε επίσης
ΑΕΠ: Ανάπτυξη 2,3% στο β’ τρίμηνο
Honey Deuce: Το κοκτέιλ των 10 εκατ. που πουλάει σαν τρελό
Πώς οι Μολάοι θέτουν στο επίκεντρο τη μεταλλευτική βιομηχανία της Ελλάδας