THEPOWERGAME
O Παύλος Κιτσανέλης, Διευθυντής Δημόσιου Τομέα της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, αναφέρθηκε στην «έκρηξη» του ενδιαφέροντος για τις νέες τεχνολογίες και την ενσωμάτωσή τους στη καθημερινότητα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην τεχνητή νοημοσύνη. Μιλώντας σε πάνελ του 4ου «Thessaloniki Metropolitan Summit», το οποίο διοργανώνει ο Economist και το powergame.gr, μίλησε για τα μεγάλα και σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό (ενσωμάτωση AI στο Κτηματολόγιο, mygov κ.λπ).
Αρχικά τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι χώρες του Νότου παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τη Βόρεια Ευρώπη, η οποία δυσκολεύεται με το ΑΕΠ της. Ωστόσο, μια δεύτερη πιο προσεκτική ανάγνωση αρκεί για να διαπιστωθεί ότι για αυτήν την εξέλιξη δεν ευθύνεται ο τουρισμός. «Υπάρχει μια μεταστροφή στην τεχνολογία και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επενδύονται σημαντικά κεφάλαια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη cloud» σημείωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζει την πολιτική της η Microsoft, αναφορικά με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών: α) Δημόσιο, β) επιχειρήσεις και γ) τελικοί χρήστες. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το early adoption πρόγραμμα που ακολουθούν μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τράπεζες και βιομηχανίες, προκειμένου να εκπαιδεύσουν το δυναμικό τους και να προσφέρουν νέες καινοτόμες λύσεις στους πελάτες τους.
Οι 45αρηδες θέλουν την ΑΙ στην καθημερινότητά τους
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σημείωσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την AI και την αξιοποίησή της από εργαζόμενους ηλικίας 45 ετών και άνω. «Αυτό συμβαίνει καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αντιλαμβάνεται το στρατηγικό πλεονέκτημα που μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τους δώσει στον ανταγωνισμό» ανέφερε. Παραδέχτηκε, όμως, ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας. Και εδώ είναι ο κομβικός ρόλος που καλούνται να επιτελέσουν οι οργανισμοί, όπως η Microsoft: Να επενδύσουν στρατηγικά, δημιουργώντας ένα «ασφαλές περιβάλλον για τους πελάτες τους».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Microsoft ως τεχνολογικός πάροχος φροντίζει ώστε να μη μένει κανένας πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και έφερε ως παραδείγματα τα 4ωρα σεμινάρια πάνω σε AI skills μέσω του Microsoft Learn και του LinkedIn, αλλά και το Microsoft & Regeneration που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως επίσης και το Microsoft Civil Servants Academy, που λειτουργεί από το 2021 και δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να εξελιχθούν σε ψηφιακό επίπεδο. Απώτερος στόχος, όπως κατέληξε, είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε AI hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Εξάρχου: Γιατί επενδύσαμε στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα
Στήριξη Πάιατ στον Great Sea Interconnector
Πραγματικότητα το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης