THEPOWERGAME
Ο πρώτος δημόσιος φορέας που θα εφαρμόσει τεχνητή νοημοσύνη για την υποστήριξη διοικητικών αποφάσεων γίνεται και επίσημα το ελληνικό Κτηματολόγιο από τις 20 Σεπτεμβρίου. Μετά από πολύμηνη προετοιμασία και μια εντατική δοκιμαστική περίοδο, οι αλγόριθμοι πιάνουν πλέον δουλειά στη διαδικασία κτηματογράφησης της χώρας.
Μάλιστα, ήδη κατά την πιλοτική φάση λειτουργίας του περισσότερες από 2.000 αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης. Για να διεκπεραιωθούν οι αποφάσεις αυτές θα απαιτούνταν με την παραδοσιακή διαδικασία ελέγχων 5 μήνες, ενώ με τη βοήθεια του ΑΙ ο χρόνος αυτός συντμήθηκε στους 2 μήνες.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο Πληροφορικής στη χώρα. Εδώ και 20 χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί να κτηματογραφηθεί. Ήταν αυτονόητο να βάλουμε τεχνητή νοημοσύνη στο Κτηματολόγιο. Όχι βέβαια, για να πάρει αποφάσεις, αλλά για να κάνει τη δουλειά μας πιο γρήγορα» σχολίασε πριν από λίγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσιάζοντας τα εργαλεία για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία κτηματογράφησης της χώρας.
«Ταχύτητα, ασφάλεια δικαίου, μείωση λαθών υπόσχεται η εμπλοκή ΑΙ στο Κτηματολόγιο» τόνισε από την πλευρά του κατά την παρουσίαση ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος δημόσιος φορέας που θα εφαρμόσει τεχνητή νοημοσύνη για την υποστήριξη διοικητικών αποφάσεων. Το δοκιμάζουμε εδώ και μήνες. Ένα εργαλείο χρήσιμο στα χέρια του προϊσταμένου κάθε κτηματολογικού γραφείου, στον οποίο έχει συσσωρευθεί τεράστιος όγκος δουλειάς» ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.
Τι θα κάνει το ΑΙ
Εξηγώντας πώς θα εμπλέκεται εφεξής το ΑΙ στον νομικό έλεγχο των συμβολαίων, ο Υφυπουργός εξήγησε ότι ο ψηφιακός βοηθός θα διαβάζει σε φυσική γλώσσα το αντίγραφο ενός συμβολαίου, θα αντιλαμβάνεται τι πράξη είναι αυτή που διαβάζει και θα εφαρμόζει τους αντίστοιχους κανόνες.
Το ΑΙ εντοπίζει αν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον νομικό έλεγχο ενός συμβολαίου, όπως οι ενημερότητες, η δήλωση ΕΝΦΙΑ. Αφού ολοκληρώσει τον έλεγχο, θα δημιουργεί μια έτοιμη εισήγηση προς τον προϊστάμενο, στην οποία θα αναφέρει αν το συμβόλαιο είναι σύννομο, ενώ ο προϊστάμενος θα καλείται να κάνει review και να δώσει το πράσινο φως.
«Μια διαδικασία, που σήμερα -όχι παλιά με την έγχαρτη διαδικασία- διαρκεί 25-30 λεπτά μπορεί να μειωθεί ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά» πρόσθεσε ο κ. Κυρανάκης και συμπλήρωσε: «Με την παραδοσιακή διαδικασία, πέραν όλων των άλλων, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος απώλειας εγγράφων. Το ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου ήταν το κλειδί για να εφαρμόσουμε τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο» πρόσθεσε ο Υφυπουργός σημειώνοντας: «διαδικασία νομικού ελέγχου των συμβολαίων ήταν η πιο μεγάλη δυσκολία για τους υπαλλήλους που χειρίζονται τις διαδικασίες κτηματογράφησης. Το ΑΙ δεν παίρνει αποφάσεις, κάνει εισηγήσεις».
Διαβάστε επίσης
Οι αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο νέος χάρτης του διεθνούς εμπορίου
Συνήγορος Καταναλωτή: Έκρηξη αναφορών για ηλεκτρονικές παραγγελίες