THEPOWERGAME
Θέρετρο επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια γίνεται η ελληνική αγορά, στην οποία εισέρχεται πλέον ένας νέος παίκτης, η ThreatScene Greece. Με τις κυβερνοεπιθέσεις να εντείνονται, στοχεύοντας από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες μέχρι τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και φορείς του, όπως το Κτηματολόγιο, η κυβερνοασφάλεια γίνεται εύφορο πεδίο για επενδύσεις είτε μικρότερων παικτών του cybersecurity, είτε εισηγμένων -και μη- ομίλων πληροφορικής, που χτίζουν θέσεις στον κλάδο μέσω εξαγορών.
Η ThreatScene Greece, σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, ιδρύθηκε με κύριο μέτοχο την Κατερίνα Τασιοπούλου, πρώην κορυφαίο στέλεχος της IBM και νυν CEO της εταιρείας, ενώ στη μετοχική σύνθεση συμμετέχει το family office του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Το ΔΣ της εταιρείας απαρτίζεται από διακεκριμένα στελέχη ως στρατηγικούς εταίρους, με τον Νικόλαο Γιαννακάκη (επικεφαλής τεχνολογίας του ομίλου Motor Oil) στη θέση του προέδρου, και μέλη τους Βαρδή Βαρδινογιάννη, Αλέξανδρο Μπρέγιαννη (CEO της Nova ICT) και Γεώργιο Μενεξή (επικεφαλής της Scytalys).
“Η ThreatScene ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές της και να γίνει ένας ασφαλής κόμβος για επιχειρηματική ανάπτυξη και ξένες επενδύσεις. Σε μια εποχή που το ΑΙ μεταμορφώνει το ψηφιακό τοπίο και δημιουργεί νέες προκλήσεις στον κυβερνοχώρο, είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε αποφασιστικά” σχολίασε μιλώντας στο powergame.gr η διευθύνουσα σύμβουλος της νέας εταιρείας, κυρία Κατερίνα Τασιοπούλου.
Έχοντας εργαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και με πολύτιμη εμπειρία σε χώρες με αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, η κυρία Τασιοπούλου επιστρέφει στην Ελλάδα με στόχο -όπως λέει η ίδια- να συμβάλει «στην ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας στον ψηφιακό κόσμο».
Βαρύ πελατολόγιο
«Η ίδρυση της ThreatScene Greece MAE έρχεται να καλύψει ένα κρίσιμο κενό στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που έχω την ευκαιρία να φέρω τη διεθνή τεχνογνωσία μου πίσω στην Ελλάδα, να επενδύσω στο μέλλον της χώρας και να στηρίξω τα ταλαντούχα στελέχη που αξίζουν να παραμείνουν εδώ και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους» τόνισε με δηλώσεις της στο powergame.gr.
Η ThreatScene, που ειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προστασίας για επιχειρήσεις, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ισχυρών στρατηγικών συνεργασιών και την αξιοποίηση εξειδικευμένων δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου, προσφέροντας λύσεις που θωρακίζουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία των πελατών της.
Η εταιρεία, έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την ενίσχυση του τομέα της κυβερνοασφάλειας σε εθνικό επίπεδο, ενώ επικεντρώνεται στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους οργανισμούς σε κρίσιμους τομείς, όπως η Motor Oil Hellas, η EFA Group, η Nova ICT και η Exelasis Ltd.
Στα άμεσα σχέδιά της είναι η περαιτέρω επέκταση του δικτύου συνεργασιών για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ασφάλειας που θα ενισχύει την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές του κυβερνοχώρου.
«Οι απειλές που αναπτύσσονται στον κυβερνοχώρο δεν περιορίζονται πλέον σε επιθέσεις κατά μεμονωμένων ατόμων ή επιχειρήσεων, αλλά έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν κρίσιμες υποδομές, να επηρεάσουν την οικονομία και να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» αναφέρει η εταιρεία.
Έρχονται νέες επενδύσεις
Σε μια εποχή που το κόστος του κυβερνοεγκλήµατος αυξάνεται διαρκώς, ξεπερνώντας σε παγκόσµιο επίπεδο τα 10 τρισ.δολ. για το 2023, με τα ατομικά δικαιώματα να βάλλονται από νέες και σύνθετες απειλές στον κυβερνοχώρο, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο cybersecurity από μεγάλους ομίλους της πληροφορικής είναι κάτι παραπάνω από ενεργό.
Mάλιστα, οι εταιρείες πληροφορικής δεν είναι οι μόνες που ρίχνουν στην αγορά επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ για την κυβερνοασφάλεια. Για παράδειγμα, ο πολυεθνικός κολοσσός τροφίμων Mondelez ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου ότι εγκαθιστά στην Αθήνα το παγκόσμιο Κέντρο Κυβερνοασφάλειάς του.
Από τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν έντονη παρουσία στο cybersecurity είναι αυτός της Ideal, που δραστηριοποιείται στην εν λόγω αγορά μέσω των θυγατρικών του Adacom/Netbull. Μάλιστα, ο όμιλος, που βρίσκεται σε αναζήτηση και νέων εξαγορών, έχοντας εξασφαλισμένη ρευστότητα, τρέφει ειδικό ενδιαφέρον για τον τομέα της κυβερνοασφάλειας, όπου εντοπίζει σημαντικές ευκαιρίες μεγέθυνσης, δεδομένης της εγχώριας και παγκόσμιας έξαρσης του κυβερνοεγκλήματος.
Άλλωστε και στα αποτελέσματα του εξαμήνου, σύμφωνα με τη διοίκηση της Ideal, ένα μεγάλο ποσοστό της αύξησης των εσόδων από την Πληροφορική προήλθε από την υλοποίηση μεγάλων έργων ΙΤ και κυβερνοασφάλειας σε οργανισμούς του Δημοσίου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στο κυνήγι εξαγορών
Με ανοιχτές κεραίες για εξαγορές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας βρίσκεται και η Space Hellas, με τη διοίκηση να σχολιάζει στην πρόσφατη γενική συνέλευση ότι το επιχειρηματικό λογισμικό, η κυβερνοασφάλεια και το hospitality συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της με τυχόν κινήσεις εξαγορών εταιρείας ή εταιρειών από τους εν λόγω κλάδους να είναι πολύ πιθανές.
Παρούσα στην αγορά του cybersecurity δηλώνει και η ναυαρχίδα του ομίλου Quest στην πληροφορική, η Uni Systems, ενώ σε τροχιά εξαγορών, με τομείς ενδιαφέροντος και την κυβερνοασφάλεια, κινείται η Quality and Reliability.
Ενεργότερη παρουσία στο cybersecurity διεκδικεί και η εισηγμένη Performance Technologies, η οποία παρακολουθεί στενά την αγορά της κυβερνοασφάλειας, έχοντας ήδη αποκτήσει το 60% της εταιρείας Adaptera, ενώ εξετάζει περιπτώσεις ελληνικών κατά κύριο λόγο εταιρειών με εξειδίκευση στο cybersecurity, με στόχο την εξαγορά.
Σημαντική παρουσία στην αγορά της κυβερνοασφάλειας έχει ήδη η Obrela Security Industries, με ιδρυτές τους Γιώργο Πατσή και Γιώργο Δάγλα, η οποία στα τέλη του 2021 εξαγόρασε την εταιρεία cybersecurity Encode, και η οποία έχει τη στήριξη επενδυτών όπως το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση, αλλά και του EOS Capital Partners, με επικεφαλής του Απόστολου Ταμβακάκη.
Αλλά και η Cosmos Business Systems διατηρεί σημαντική παρουσία στο cybersecurity, έχοντας ιδρύσει εδώ και μια διετία την CBS.LAN σε συνεργασία με τον όμιλο Lancom.
Τι κάνει η Ελλάδα
Η Ελλάδα αυτή την περίοδο ανεβάζει ταχύτητα στην κυβερνοασφάεια, ενσωματώνοντας στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία NIS2. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2022/2555 (NIS2) για την επίτευξη υψηλού επιπέδου Κυβερνοασφάλειας.
«Πρόκειται για μία απαραίτητη εξέλιξη δεδομένης της αυξημένης πολυπλοκότητας των κυβερνοαπειλών, των σοβαρών ζητημάτων που θέτουν στη λειτουργία υποδομών ζωτικής σηµασίας και της διατάραξης παροχής κρίσιµων υπηρεσιών» αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Το νομοσχέδιο στοχεύει στην αναβάθμιση της ανθεκτικότητας της χώρας έναντι κυβερνοαπειλών, με τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ανταγωνιστικού ψηφιακού περιβάλλοντος. Επίσης επιδιώκεται η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην επικοινωνία µεταξύ Οργανισμών και Εθνικών Αρχών, καθώς και στη διευρωπαϊκή συνεργασία.
Στεγνώνει η αγορά από στελέχη
Τα στοιχεία της εταιρείας Check Point δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί δέχονται καθημερινά τα οργανωμένα πυρά του ψηφιακού εγκλήματος δέχονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα υποβάλλονται κατά μέσο όρο σε 1.085 κυβερνοεπιθέσεις την εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή που το κυβερνοέγκλημα οργιάζει οι επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως ειδικούς στο cybersecurity. Σε διεθνές επίπεδο σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών. Στατιστική απόλυτα αναμενόμενη καθώς η συχνότητα και η πολυπλοκότητα των ψηφιακών απειλών αυξάνεται και άρα είναι λογικό να μεγαλώνει και η ζήτηση των επιχειρήσεων για επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας βρίσκονται στο top3 της λίστας των ειδικοτήτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα και αυτά που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο, βρίσκονται οι επιστήμονες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), οι ειδικοί στην ανεύρεση και απόκτηση ταλέντων, οι αναλυτές κυβερνοασφάλειας, οι μηχανικοί δεδομένων και σύμβουλοι για συστήματα, εφαρμογές και προϊόντα.
Διαβάστε επίσης
Τρεις νέοι δείκτες για αυξήσεις μισθών και συντάξεων από το 2025
Μάργκαρετ Νιαμούμπο: Η τραπεζίτρια που θησαύρισε από…. καφέ
Dexia: Νέος “παίκτης” στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου