THEPOWERGAME
Η διεθνοποίηση των επτά startups και spin offs, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το TECS Capital με 2 plus εκατ. ευρώ, είναι ο επόμενος σημαντικός στόχος του fund, που επέλεξε να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, για να δώσει κεφάλαια αλλά και το know how που χρειάζονται οι pre- seed νεοφυείς εταιρείες της Περιφέρειας, στο δρόμο προς τον κόσμο των business. Το TECS Capital, ετοιμάζεται μέσα στο 2025 να διευρύνει την οργανωτική του δομή, για να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο του υποστηρικτική στην πορεία των εταιρειών προς τη διεθνοποίηση, έχοντας σαν όραμα να είναι ο συνεργάτης για τις ελληνικές start ups αρχικού σταδίου.
«Το όραμά μας είναι να είμαστε ο πρώτος συνεργάτης για όλες τις ελληνικές εταιρίες και επιχειρηματικές ομάδες που ξεκινούν την προσπάθειά τους στοχεύοντας να αναπτύξουν και στην συνέχεια να προωθήσουν καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά, προσδοκώντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας τόσο για τις ίδιες, όσο και για τη χώρα μας συνολικά».
Το όραμα των τριών ιδρυτών του TECS Capital, μοιράστηκε με το powergame o πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Εταιρείας διαχείρισης Venture Stories Partners ΑΕΔΑΚΕΣ, Σωτήρης Σιάγας. Το TECS Capital έχει ήδη επενδύσει σε επτά (7) start ups και spin offs αρχικού σταδίου ανάπτυξης, περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ.
Το TECS συνεχίζει να εξελίσσεται και στοχεύει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την προσφορά του στο οικοσύστημα, μεγαλώνοντας και ενισχύοντας την εξωστρέφειά του με απώτερο στόχο να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την pre-seed χρηματοδότηση για τις ελληνικές start-ups.
Παράλληλα, επικεντρώνεται στην στήριξη των 7 εταιρειών του χαρτοφυλακίου του, που έχουν μεγαλώσει, ωριμάσει σημαντικά τις τεχνολογικές τους λύσεις, εξελιχθεί οργανωτικά, κατορθώνοντας παράλληλα να εξυπηρετούν δεκάδες εταιρικούς πελάτες με τα προϊόντα τους στην αγορά.
«Εργαζόμαστε μαζί με τους ιδρυτές για την εξέλιξη των εταιριών. Και οι επτά εταιρείες είναι well capitalized, ενώ εστιάζουν στη διεθνοποίησή τους με κάποιες ήδη να έχουν επιτύχει την εξυπηρέτηση διεθνών πελατών στην Ευρώπη και όχι μόνο».
Το TECS Capital, με διαχειρίστρια την Venture Stories Partners ΑΕΔΑΚΕΣ, άρχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2020, με κεφάλαια υπό διαχείριση 3,1 εκατ. ευρώ και σημαντικότερο και μοναδικό Θεσμικό Επενδυτή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι αρχικές επενδύσεις του TECS ήταν μεταξύ 200 και 300 χιλιάδων ευρώ, έκαστη. Ως τώρα, τα ποσοστά του fund σε αυτές τις επτά επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου του, κυμαίνονται μεταξύ 10%-20%.
«Bγήκαμε στην αγορά έχοντας κάποια προσοχή και συστολή, γιατί θέλαμε να υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε και, πέρα από το να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις pre-seed επιχειρήσεις, να τις στηρίξουμε ουσιαστικά.
«Το ότι έχουμε έδρα Θεσσαλονίκη, δεν συνεπάγεται γεωγραφικούς περιορισμούς. Είχαμε όμως διαπιστώσει ότι οι ερευνητές, τα άτομα που βρίσκονται στην Περιφέρεια και θέλουν να καινοτομήσουν μέσα από μία επιχειρηματική πρωτοβουλία, δεν είχαν τις ευκαιρίες απόκτησης των skills που χρειάζονται για να προχωρήσουν, σε αντίθεση με το τι ισχύει για τις start ups της Αττικής. Πήραμε εταιρείες από το χέρι, για να μπορέσουν να έχουν το πρώτο traction αλλά στο εξής, στόχος είναι να βοηθήσουμε περισσότερο στο να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες αγορές, σε αγορές που καλύπτουν κριτήρια ωριμότητας, ευκαιριών, networking», εξήγησε ο κ. Σιάγας προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό, το TECS, μέσα στο 2025 θα διευρύνει την οργανωτική του δομή και θα τροποποιήσει τον τρόπο λειτουργίας του. Στόχος είναι, να βοηθήσει στην πρόσβαση σε συγκεκριμένες αγορές και, στην προσέλκυση κεφαλαίων όπως και εσόδων από business development.
«Στο TECS σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει: Εξετάσαμε εκατοντάδες επενδυτικές ευκαιρίες με τα χαρακτηριστικά και στο στάδιο ενδιαφέροντος που εστιάζουμε, επενδύσαμε στις εταιρείες που επιλέχθηκαν, στηρίξαμε ουσιαστικά την ανάπτυξή τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο και οι οποίες με τη δική μας βοήθεια προχώρησαν σημαντικά, εξυπηρετώντας πελάτες στην Ελλάδα και διεθνώς. Παράλληλα, προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών που εστιάζουν σε επόμενα στάδια ανάπτυξης, ενώ ωριμάζουν οργανωτικά και ως το τέλος της χρονιάς, θα φθάσουν να απασχολούν κοντά 100 άτομα συνολικά».
Οι επτά εταιρείες του TECS
Η «Cyclopt», spin off του ΑΠΘ, παρέχει λύσεις ελέγχου και βελτιστοποίησης λογισμικού και ήδη συνεργάζεται με εταιρείες Ι.Τ.
Η «Οliveex», με έδρα το Βόλο, εφαρμόζει τεχνολογίες Ι.ο.Τ για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών αγροτικών προϊόντων στους χώρους αποθήκευσης. Έχει πελάτες ζυθοποιΐες και οινοποιΐες.
Η «ComeTogether» υποστηρίζει τη διοργάνωση live events με την έκδοση ψηφιακών NFT tickets.
Η BIO2CHP, spin off του ΑΠΘ, έχει σαν αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογίας για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από την καύση κάθε λογής βιομάζας.
H Αgroverse, είναι agritech εταιρεία, η οποία θέλει να υποστηρίξει τους αγρότες με τη χρήση αυτόνομων τροχήλατων ρομπότς.
H AidPlex Inc, είναι εταιρεία του med tech με έδρα Αμερική, που έχει το R&D στη Θεσσαλονίκη, με την AidPlex IKE. H εταιρεία έχει αναπτύξει το καινοτόμο προϊόν ScolioSense, το ορθοπεδικό βοήθημα για παιδιά που πάσχουν από σκολίωση.
Διαβάστε επίσης
Οι εννέα ανατροπές που φέρνει το μίνι Ασφαλιστικό
Moody’s: Γιατί είναι κρίσιμη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Dexia: Νέος “παίκτης” στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου