THEPOWERGAME
Μια νέα βεντάλια κινήσεων, που θα φέρει τις startups σε περίοπτη θέση στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη, σκοπεύει να ανοίξει η κυβέρνηση. Τα μέτρα που προωθούνται -εφόσον εφαρμοστούν επιτυχώς- δεν αποκλείεται να εξελίξουν τις νεοφυείς εταιρείες σε πολύφερνες νύφες για τις εδραιωμένες επιχειρήσεις, που αναζητούν αφενός το… ιερό δισκοπότηρο της καινοτομίας και αφετέρου μια λύση στον γρίφο του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Ως θρυαλλίδα αυτών των αλλαγών αναμένεται να λειτουργήσει νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που είναι στα σκαριά και θα βρεθεί στο επίκεντρο επόμενης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο να φτάσει στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το νομοσχέδιο θα θεσμοθετεί αυξημένες χρηματοδοτήσεις (μέσω ΕΣΠΑ) για εταιρείες που συγχωνεύονται ή εξαγοράζουν startups.
Προφανής στόχος του μέτρου, να δημιουργηθεί ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ μικρών, αλλά ισχυρών οχημάτων καινοτομίας, όπως είναι οι μικρομεσαίες εταιρείες και οι startups. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι μέσω των συνενώσεων να προκύψουν νέοι πόλοι, ικανοί να φέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη χώρα σε επίπεδο καινοτομίας.
Κομβικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό θα παίξει το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, το Elevate Greece, το οποίο μάλιστα αυτήν την περίοδο ανασυντάσσεται, τουλάχιστον σε τεχνολογικό επίπεδο. Η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας έχει ήδη προκηρύξει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάπτυξη, συντήρηση και αναβάθμιση του λογισμικού της πλατφόρμας του Elevate Greece, ώστε να καλύψει ολόκληρο το οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας της χώρας.
Ο ρόλος του Elevate Greece
Το ριζικό lifting του Εθνικού Μητρώου των startups αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το Elevate Greece, ώστε να στηρίξει ακόμη πιο σθεναρά κινήσεις ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων στην πορεία τους για μεγέθυνση.
Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν και θα παραμετροποιηθούν τα κατάλληλα υποσυστήματα, τα οποία στο σύνολό τους συνθέτουν τη νέα πλατφόρμα του Elevate Greece. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με την ανοικτή διαδικασία, με καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών τη 17η Σεπτεμβρίου, ενώ το έργο θα έχει εξάμηνη διάρκεια.
Σε πρώτο πλάνο VCs και angel investors
Όσον αφορά ειδικότερα τα κίνητρα για συγχωνεύσεις μεταξύ ήδη εδραιωμένων επιχειρήσεων και startups, αυτά -ως φαίνεται- θα περάσουν μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πρακτικά, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι εταιρείες που έχουν προκύψει μέσα από συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών θα πριμοδοτούνται με υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων σε πεδία έρευνας και ανάπτυξης.
Επίσης, το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσες πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα εισάγει και διευρυμένες -σε σχέση με τις υφιστάμενες- φοροαπαλλαγές για επενδύσεις που πραγματοποιούν venture capital funds και angel investors σε νεοφυείς εταιρείες.
Επιπλέον, μεταξύ των νέων μέτρων περιλαμβάνονται υπερ-εκπτώσεις σε επιχειρήσεις που θα συνεργάζονται με startup εταιρείες, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων R&D. Σήμερα προβλέπονται υπερ-εκπτώσεις δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη 200%, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί έως και 300%.
Κομβικό ρόλο στο νέο νομοσχέδιο θα διαδραματίσουν και οι πατέντες, με την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων. Σήμερα ισχύει φοροαπαλλαγή τριών ετών για τα προϊόντα που προκύπτουν από πατέντες, με το νομοσχέδιο να προβλέπει άλλα 7 χρόνια με μειωμένη φορολογία.
Διαβάστε επίσης
Γιατί τα AI chatbots δεν μπορούν ακόμη να αντικαταστήσουν τον ψυχοθεραπευτή σας
Έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτου
Ποια είναι τα νέα βιώσιμα κτίρια που αναγεννούν την Αθήνα