THEPOWERGAME
Η τεχνολογία, με αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση, μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα από τουριστικό προορισμό σε μια χώρα με ποιοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις, που θα προσελκύει επενδύσεις, μόνιμους κατοίκους και ταλέντο από το εξωτερικό.
Σ’ αυτό το σημείο συμφώνησαν χθες ο επικεφαλής της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής, ο επικεφαλής του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte Greece Νίκος Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος της SAP Hellas Ανδρέας Ξηροκώστας, σε συζήτηση που συμμετείχαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Και τα τρία στελέχη της αγοράς συμφώνησαν, επίσης, πως η βέλτιστη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης έχει και συμβολικό χαρακτήρα. «Θα περάσουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα αλλάζει» είπε ο κ. Ζαρκαλής.
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος που είπε πως «με πολλές μικρές και γρήγορες νίκες» η ψηφιοποίηση επεκτείνεται σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία. Η πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου είπε πως μπορεί η πανδημία να προσέφερε την ώθηση που χρειάζονταν η χώρα ώστε να κινηθεί ταχύτερα προς την ψηφιακή μετάβαση, αλλά χρειάζονται πρόσθετες κινήσεις για να μη χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιες δεκαετίες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αντίστοιχων με αυτές που γνώρισε ο πλανήτης μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Τότε οι νέες τεχνολογίες και το Σχέδιο Μάρσαλ βοήθησαν την Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε πως «και τώρα στηριζόμαστε στις νέες τεχνολογίες ενώ το σημερινό Σχέδιο Μάρσαλ είναι το Ταμείο Ανάκαμψης». Ο κ. Ζαρκαλής είπε πως «οι χώρες δεν είναι διαφορετικές από τις επώνυμες φίρμες και τις επιχειρήσεις. Έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: τον ελληνικό τρόπο ζωής που πρέπει να τον παντρέψουμε με τον ψηφιακό τρόπο».
«Αν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουμε μια χώρα με ευημερία που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή» είπε ο κ. Χριστοδούλου. Πρόκειται, όπως υποστήριξε, «για την καρδάρα με το γάλα της σημερινής γενιάς και το μεγάλο στοίχημα είναι να μην την κλωτσήσουμε»! Το στέλεχος της Deloitte υπενθύμισε μια έρευνα που είχε πραγματοποιήσει προ διετίας η εταιρεία για λογαριασμό του ΣΕΠΕ για τις επιπτώσεις των ψηφιακών επενδύσεων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα μια επένδυση ενός δισ. ευρώ στις ψηφιακές τεχνολογίες «δημιουργεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα επί 40, μπορεί να δημιουργήσει 80 δισ. πρόσθετο ΑΕΠ και περισσότερες από 80.000 νέες θέσεις εργασίας».
Για «ιστορική ευκαιρία ώστε να τοποθετηθούν στη χώρα σοβαρά κεφάλαια ώστε μέσα από την τεχνολογία να αλλάξει επίπεδο και εικόνα, να μπει σε μια νέα σελίδα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της SAP Hellas Ανδρέας Ξηρόκωστας. Ο επικεφαλής της εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού είπε πως η ψηφιακή μετάβαση με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εμφανίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος. «Για να αποπληρώσουμε το χρέος πρέπει να έχουμε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 3% – 3,5%, κάτι που δεν έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες» είπε.
«Είναι η τελευταία ευκαιρία ώστε αυτή η χώρα να γίνει ανεπτυγμένη» επισήμανε. Ο κ. Ξηρόκωστας πιστεύει πως αν αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας «η Ελλάδα θα είναι χώρος που θα θέλει να ζήσει και να δουλέψει ένας Ευρωπαίος, θα πρωταγωνιστεί στην Μεσόγειο στην τεχνολογία». Επισήμανε πως «θα χρειαστεί να κάνουμε εισαγωγή ταλέντου» αναφερόμενος στην ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη που θα υποστηρίξουν τα μεγάλα έργα στο χώρο της τεχνολογίας.