THEPOWERGAME
Το hype της αγοράς Data Centers φαίνεται ότι ακολουθούν οι πάροχοι υποδομών και υπηρεσιών κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνεται στα οικονομικά τους μεγέθη. Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων -πολυεθνικών, μεγάλων, και μικρομεσαίων- εντείνεται, με τη ζήτηση για υποδομές και υπηρεσίες cloud να αυξάνεται, ωθώντας τα έσοδα των παικτών της ελληνικής αγοράς Data Centers σε άνοδο.
Η εικόνα αυτά αποτυπώνεται στα μεγέθη που ανακοίνωσαν δύο βασικοί πάροχοι της αγοράς, ο κολοσσός της Digital Realty -που από το 2020 έχει εξαγοράσει την ελληνική Lamda Helix- και η βορειοελλαδική ανερχόμενη δύναμη των Data Centers, Lancom.
Η πρώτη πέτυχε έσοδα 23,421 εκατ.ευρώ το 2023, έναντι 20,292 το 2023, με τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να ανέρχονται σε 18,050 εκατ.ευρώ από 16,006 εκατ.ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Μια αύξηση η οποία -όπως αναφέρει η διοίκηση της Digital Realty Hellas στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του 2023- συνδέεται με τη διεύρυνση του πελατολογίου και με την υπογραφή συμβάσεων με νέους πελάτες.
Οι δε πωλήσεις από διακοπείσες δραστηριότητες ανήλθαν στα 5,370 εκατ.ευρώ το 2023 έναντι 4,286 εκατ. ευρώ το 2022, με τα αυξημένα έσοδα από τις διακοπείσες δραστηριότητες να οφείλονται κυρίως στην τιμολόγηση των τελευταίων ενεργών συμβάσεων από την παροχή υπηρεσιών στον τομέα Data Center Integration services.
Γιατί μειώθηκαν τα κέρδη
Εν τω μεταξύ, τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Digital Realty Hellas ανήλθαν σε 3,298 εκατ.ευρώ, μειωμένα κατά 1,319 εκατ.ευρώ σε σχέση με τα 4,618 εκατ. ευρώ του 2022. Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες προ φόρων ύψους 1,134 εκατ. ευρώ από 2,555 εκατ.ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,178 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 704.173 ευρώ σε σχέση με το 2022, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους μισθοδοσίας.
Αυτό συνδέεται με την εφαρμογή των προτύπων λειτουργίας του ομίλου, καθώς και την πρόσληψη προσωπικού, το οποίο απασχολείται με τη λειτουργία του νέου Data Center ATH3, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας.
Επενδυτική επιτάχυνση
Η Digital Realty Hellas, θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού των data centers, είναι ο μεγαλύτερος και πλέον διασυνδεδεμένος carrier-neutral πάροχος υπηρεσιών data center στην Ελλάδα. Το Data Center Campus στην Αθήνα ιδρύθηκε το 2002 και προσφέρει cloud και colocation υπηρεσίες, ενώ λειτουργεί ως κόμβος συνεργειών και ως πύλη διασύνδεσης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής (MENA).
Η Digital Realty Hellas διαθέτει στην Αττική δύο από τα μεγαλύτερα hyperconverged data centers στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ είναι κόμβος διασύνδεσης των δύο Internet Exchanges που είναι διαθέσιμα στη χώρα, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα συνεργειών. Επιπρόσθετα, η εταιρεία επενδύει στην κατασκευή νέων υποδομών: η κατασκευή του νέου Data Center (ATH3) στις εγκαταστάσεις στο Κορωπί έχει ολοκληρωθεί, ενώ είναι σε εξέλιξη η κατασκευή Data Center (ATH4) επίσης στο Κορωπί.
Από τον Ιανουάριο 2024 η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην κύρια δραστηριότητά της, που αφορά τις υπηρεσίες φιλοξενίας εξοπλισμού, τις συνδέσεις internet και τις υπηρεσίες διασύνδεσης στους διεθνείς παρόχους νεφοϋπολογιστικών υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, διακόπηκε στα τέλη του 2023 η παροχή υπηρεσιών στον τομέα Data Center Integration services.
Να σημειώσουμε ότι το παγκόσμιο αποτύπωμα των data centers του ομίλου της Digital Realty προσφέρει στους πελάτες πρόσβαση στα συνδεδεμένα οικοσυστήματα σε 310 εγκαταστάσεις σε 50 μητροπόλεις, σε 25 χώρες και 6 ηπείρους.
Ανοδική πορεία στα μεγέθη
Εξαιρετικά εύρωστη πορεία ακολούθησαν τα oικονομικά μεγέθη της βορειοελλαδικής Lancom, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που προσφέρει εξειδικευμένες συνδυαστικές υπηρεσίες cloud, Data Center, telecoms και κυβερνοασφάλειας, που ήδη διαθέτει τρία Data Centers σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Η εταιρεία διευρύνει, αυτήν την περίοδο, το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά Data Centers, έχοντας στο φουλ τις μηχανές για επέκταση του Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, της ναυαρχίδας των Data Centers της. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία, που έχει ανοιχτή επενδυτική ατζέντα ύψους 20 εκατ. ευρώ, έχει σε πλήρη εξέλιξη τις εργασίες για το τέταρτο Data Center της, αυτό στην Κρήτη, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο ή το αργότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Όσον αφορά την επένδυση για την επέκταση του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, στόχος της διοίκησης της Lancom είναι το Data Center να διαχειριστεί -στην πλήρη του ανάπτυξη- σημαντικό ποσοστό της κίνησης δεδομένων των Βαλκανίων, διεκδικώντας τα σκήπτρα που σήμερα κατέχει η Σόφια.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, η Lancom κινείται δυναμικά, ενώνοντας τις δυνάμεις της με στόχο να εξελιχθεί το νησί στη νότια πύλη της χώρας προς τα Βαλκάνια, αλλά και σε σταυροδρόμι που θα προσφέρει καλύτερη όδευση από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων που έρχονται.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2023 με σημαντικά αυξημένα έσοδα και κερδοφορία σε σύγκριση με το 2022. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5,132 εκατ.ευρώ έναντι 3,282 εκατ.ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 56,4%. Το EBITDA ανήλθε σε 2,600 εκατ.ευρώ, σε σύγκριση με 1,053 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 2,055 εκατ. ευρώ έναντι 645,192 ευρώ το 2022.
«Η εξαιρετική οικονομική πορεία της Lancom αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής δέσμευσης της εταιρείας στην καινοτομία, ενώ οι επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής και η αδιάκοπη προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών είναι οι βασικοί παράγοντες που αναμένεται να διατηρήσουν την ανοδική πορεία της εταιρείας και τα επόμενα έτη», αναφέρει η διοίκηση της Lancom.
Διαβάστε επίσης
Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι αμοιβές που συνοδεύουν τα μετάλλια
Big Tech: Απέτυχαν να “πείσουν” τη Wall Street για την αξία της AI
Irida Technologies: Νέο άνοιγμα στην Ιταλία για την προστασία της άγριας ζωής από ανεμογεννήτριες