THEPOWERGAME
Σε ρυθμούς οι οποίοι κάθε άλλο παρά σε θερινή ραστώνη παραπέμπουν κινείται η ελληνική αγορά Πληροφορικής. Στον κλάδο αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο δύο ταχύτητες, οι οποίες αμφότερες είναι έντονες.
Αφενός οι μεγάλοι του κλάδου εστιάζουν, εκτός από την οργανική ανάπτυξη και την ομαλή εκτέλεση της πλημμυρίδας των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και της θρυαλλίδας των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα, στο ζέον κεφάλαιο των εξαγορών.
Αφετέρου, οι μικρότεροι παίκτες αρχίζουν να κινούνται προς την… οδό Σοφοκλέους, καθώς το περιβάλλον δείχνει να είναι πιο θετικό, ενώ περιπτώσεις όπως αυτές των Entersoft και Epsilon Net, οι οποίες πλέον εξαγοράστηκαν και βρίσκονται πλέον με το ένα πόδι εκτός ΧΑ, δείχνουν πως η κεφαλαιαγορά μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής της μεγέθυνσης.
Και στις δύο ταχύτητες οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με την αγορά να θυμίζει καζάνι που βράζει… επιχειρηματικές κινήσεις. Μόνο το τελευταίο διάστημα, δύο κινήσεις επιβεβαίωσαν τα ακρίβεια των γραφομένων. Από τη μία η κίνηση-ματ της Ideal Holdings για εξαγορά του 75% της βορειοελλαδικής BlueStream δείχνει πως το «σαφάρι» των μεγάλων του κλάδου για εξαγορές και έντονο είναι και καρπούς αποδίδει.
Από την άλλη, η απόλυτα επιτυχής εισαγωγή της Softweb στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ επιβεβαιώνει ότι το Χρηματιστήριο κάθε άλλο παρά αποτελεί είτε terra incognita, είτε εχθρικό έδαφος για τους μικρούς του κλάδου.
Νέες εισαγωγές στο ΧΑ
Πάντως, το σίγουρο είναι -όπως μεταφέρουν στο powergame.gr πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τι διαμείβεται στον κλάδο της Πληροφορικής, ούτε η απόκτηση της BlueStream από την Ideal θα είναι το μόνο deal εξαγοράς εντός του 2024, ενώ δεν αποκλείεται ούτε η εισαγωγή της Softweb να είναι η μόνη νέα εισαγωγή εταιρείας πληροφορικής στο ΧΑ μέχρι τα τέλη του έτους.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα υψηλό διψήφιο ποσοστό εταιρειών του ευρύτερου κλάδου της τεχνολογίας κοιτά προς το ΧΑ και ειδικότερα προς την Εναλλακτική Αγορά, βλέποντας την πόρτα της Σοφοκλέους πιο κοντά από ποτέ.
Ideal: Ένα deal με βάθος
Στο μέτωπο των εξαγορών, η κίνηση της Ideal για εξαγορά του 75% της BlueStream έναντι 12,2 εκατ. ευρώ σίγουρα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και σίγουρα έχει μεγαλύτερο βάθος από το προφανές. Τόσο ο ίδιος ο επικεφαλής του ομίλου, που κινείται στη λογική του private equity fund, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της εισηγμένης είχαν εκφράσει, σε όλους τους τόνους, τόσο το ενδιαφέρον της Ideal για εξαγορές όσο και την εστίαση στον ακμάζοντα χώρο της πληροφορικής.
Μόλις προ τριμήνου ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε αναλυτές, υπήρξε ξεκάθαρος για τα βαριά σχέδια που έχει ο όμιλος για την πληροφορική. Σε εκείνο το conference call ο επικεφαλής του ομίλου, θέλοντας να εξηγήσει πόσο υποτιμημένη είναι η μετοχή του, είχε τονίσει πως αν οι τρεις θυγατρικές της πληροφορικής που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Ideal (οι Byte Computers, Adacom και Ideal Electronics) αποτελούσαν ένα ενιαίο σχήμα και αυτό ήταν εισηγμένο στο Χρηματιστήριο, θα ήταν το μεγαλύτερο ως προς τον κύκλο εργασιών και το δεύτερο από πλευράς EBITDA.
Αυτό το σενάριο, που είχε επικαλεστεί ο ίδιος στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται μάλιστα να πάψει να αποτελεί ένα απλό σενάριο, αφού η διοίκηση της εισηγμένης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός σχήματος που θα περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες πληροφορικής του ομίλου συν την άρτι εξαγορασθείσα BlueStream στο Χρηματιστήριο.
Άλλωστε, με την προσθήκη της τελευταίας η Ideal διαθέτει μια επιχειρηματική δύναμη πυρός στην Πληροφορική η οποία θα ξεπεράσει το 2024 σε κύκλο εργασιών τα 130 εκατ. ευρώ, με 17 εκατ.ευρώ EBITDA.
Έπονται νέες εξαγορές
Ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδει η Ideal στο deal είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτη Βασιλειάδη, «με την προσθήκη της BlueStream ενισχύεται το χαρτοφυλάκιό μας στον κλάδο της Πληροφορικής, ενώ παράλληλα οι εταιρείες μας διαμορφώνουν ένα από τα πιο πλήρη portfolios υπηρεσιών και λύσεων, καθιστώντας ουσιαστικά τον κλάδο της πληροφορικής της IDH ως ένα one stop shop στον χώρο της τεχνολογίας στη χώρα».
H BlueStream, που ιδρύθηκε το 2008, είναι σήμερα μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής υπηρεσιών, που προσφέρει υπηρεσίες υποδομής τόσο σε on-premises όσο και σε multi cloud περιβάλλοντα, καθώς και υπηρεσίες μετεγκατάστασης στο cloud, διαθεσιμότητα δεδομένων και outsourcing.
Να σημειωθεί ότι η εξαγορά των 12,2 εκατ.ευρώ χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τα αδιάθετα κεφάλαια του Κοινού Ομολογιακού Δανείου, που εξέδωσε η IDEAL Holdings στις αρχές του 2023. Συνεπώς, η τεράστια χρηματοδοτική ένεση από την πρόσφατη πώληση της ελεγχόμενης από την Ideal, Astir Vitogiannis, η οποία είναι της τάξης των 120 εκατ.ευρώ, παραμένει διαθέσιμη και θα αποτελέσει το καύσιμο της Ideal για νέες εξαγορές.
«Επικεντρωνόμαστε στο να επενδύουμε και να δημιουργούμε αξία, βοηθώντας τα assets μας να μεγαλώσουν. Για να γίνει μια συναλλαγή, χρειάζονται ένας πρόθυμος αγοραστής και ένας πρόθυμος πωλητής. Ψάχνουμε μόνο εταιρείες που πιστεύουμε ότι μπορούν να προσθέσουν αξία κατά την ενοποίησή τους. Αν και οι αποτιμήσεις έχουν αυξηθεί, υπάρχει πάντα μια συναλλαγή που μπορεί να γίνει», σχολίασε πρόσφατα ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Στον ρυθμό της Σοφοκλέους
Το φετινό καλοκαίρι ο κλάδος της πληροφορικής δείχνει να επιβεβαιώνει μια παράδοση, την οποία εγκαινίασε πέρυσι η DotSoft του Αναστάσιου Μάνου, εισερχόμενη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Αύγουστο του 2023. Φέτος, η -εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη- Softweb του Χάρη Δημητρακόπουλου ήταν αυτή που χτύπησε το καμπανάκι της ΕΝ.Α., κάνοντας μάλιστα ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο, αφού μόλις την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή της (σ.σ. η εταιρεία εισήλθε στην ΕΝ.Α. με κεφαλαιοποίηση 4,4 εκατ. ευρώ και έκλεισε την πρώτη ημέρα με κεφαλαιοποίηση περί τα 10,3 εκατ. ευρώ).
Η εξαιρετικά «αθόρυβη» εισαγωγή της Softweb στην Εναλλακτική Αγορά κάνει παράγοντες του κλάδου να θεωρούν εφικτή μια νέα εισαγωγή -ακόμη και πριν από την εκπνοή του 2024-, αφού και το momentum είναι πια θετικό, αλλά και οι μηχανισμοί, που φέρνουν μικρές και ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες ΙΤ στο ΧΑ, υπάρχουν.
Η Softweb μετρά πάνω από 15 χρόνια στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, καθώς δραστηριοποιείται στις web και mobile εφαρμογές, αναπτύσσοντας σχέδιο πλήρους κλίμακας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Με πάνω από 1.000 εταιρείες-πελάτες εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, η εταιρεία εκτός από το business software έχει και παρουσία στο online και mobile commerce, ενώ έχει πολύ μικρή εξάρτηση από έργα του Δημοσίου.
Το 2023 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 244.000 ευρώ, ενώ για το 2024 η εταιρεία προσβλέπει σε πωλήσεις 1,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 400.000 ευρώ.
Στην ουρά για εξαγορά
Μπορεί η οργανική ανάπτυξη να παραμένει κορωνίδα των προτεραιοτήτων τους, ωστόσο, πρακτικά, δεν υπάρχει δεν υπάρχει σήμερα εταιρεία πληροφορικής, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, που να μην έχει ανοιχτή ατζέντα για εξαγορές.
Μετά τις περισσότερες από 45 εξαγορές στον χώρο της πληροφορικής το 2023, τα deals γίνονται φέτος πιο βαριά και με βαθύτερο αποτύπωμα στο συνολικό εγχώριο οικοσύστημα τεχνολογίας. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους σημαδεύτηκε από τη δημόσια πρόταση του Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, και του Imker Capital για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Entersoft στις αρχές Μαρτίου με μια αποτίμηση της τάξης των 240 εκατ.ευρώ.
Το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα νερά τάραξε η δημόσια πρόταση του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού General Atlantic για εξαγορά της έτερης εγχώριας υπερδύναμης στην αγορά του business software, της Epsilon Net, μια επιχειρηματική κίνηση που ανεβάζει την αποτίμηση της τελευταίας σε 640 εκατ.ευρώ.
Παρούσα στην κούρσα των εξαγορών δηλώνει η Info Quest του Θεόδωρου Φέσσα, η οποία έχει προαναγγείλει ένα μπαράζ επενδύσεων 40 εκατ.ευρώ το 2024, αναζητώντας συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, έχοντας ενεργό πλάνο εξαγορών τους επόμενους μήνες. «Είμαστε πολύ ενεργοί στο πεδίο των εξαγορών. Επιδιώκουμε εξαγορές. Είναι πολύ πιθανή μία τους επόμενους μήνες», σχολίασε πρόσφατα ο CEO του ομίλου, κ. Απόστολος Γεωργαντζής.
Ενεργές συζητήσεις
Σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγορά επιχείρησης του εξωτερικού βρίσκεται η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής η Profile. Όπως τόνισε προ εβδομάδων ο πρόεδρος της εισηγμένης, Μπάμπης Στασινόπουλος, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για εξαγορά εταιρείας του εξωτερικού.
Πλάνο εξαγορών, εκ των οποίων μάλιστα η μία βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο, έχει χαράξει η εισηγμένη εταιρεία Πληροφορικής CPI. Κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Παπαθάνος, αφού διέψευσε τα όποια σενάρια για εξαγορά της ίδιας της CPI, εξήγησε ότι η επιχείρηση εντατικοποιεί, αυτήν την περίοδο, τις προσπάθειές της για την εξαγορά άλλων εταιρειών.
Mε ανοιχτές αντένες για εξαγορές βρίσκεται και η Space Hellas, με στόχο τη συμπληρωματικότητα στις κύριες δραστηριότητές της. Έχοντας ένα γερό «μαξιλάρι» ανεκτέλεστων έργων, της τάξης των 150 εκατ.ευρώ, και πετυχαίνοντας σερί επταετίας σε ισχυρή ανάπτυξη οικονομικών μεγεθών της.
Εξαγορές κυνηγούν, από την πλευρά τους, τόσο η Real Consulting, όσο και η Performance Technologies, με την πρώτη να βρίσκεται καθ’ οδόν για τη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, ενώ η δεύτερη διαπραγματεύεται ήδη εδώ και λίγες ημέρες στη ρυθμιζόμενη αγορά του ΧΑ.
Διαβάστε επίσης
Η πολυτελής ζωή των ΗΑΕ “μαγνητίζει” τους πλούσιους Βρετανούς
Zara: Το ρεκόρ επιδόσεων στην Ελλάδα και οι επενδύσεις
Γαλλικός “κόφτης” στις εξαγωγές ανεβάζει τις τιμές ενέργειας στην Ιταλία