THEPOWERGAME
Η νεοσύστατη εταιρεία κυβερνοασφάλειας Wiz απέρριψε προσφορά εξαγοράς ύψους έως και 23 δισ. δολαρίων από την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google εμμένοντας αντ’ αυτού σε ένα σχέδιο για αρχική δημόσια προσφορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η απόρριψη θα αποτελέσει πλήγμα για την Alphabet, η οποία προσπαθεί να πλησιάσει τις Microsoft και Amazon.com σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά υπηρεσιών cloud. Η Alphabet, η οποία αγόρασε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant για 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πριν από δύο χρόνια, στη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά της, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Wiz για να συμπληρώσει τις προσφορές ασφαλείας της. Η νεοσύστατη εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη συνδέεται με παρόχους αποθήκευσης στο cloud, όπως η Amazon Web Services και η Microsoft Azure, και σαρώνει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκεί για κινδύνους ασφαλείας.
IPO και επαναλαμβανόμενα έσοδα 1 δισ. τα επόμενα ορόσημα της Wiz
«Το να πεις όχι σε τέτοιες ταπεινές προσφορές είναι δύσκολο, αλλά με την εξαιρετική μας ομάδα, νιώθω σίγουρος για την επιλογή αυτή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wiz Assaf Rappaport σε σημείωμα προς τους υπαλλήλους που είδε το Bloomberg News. «Επιτρέψτε μου να μπω στο ψητό», δήλωσε ο Rappaport. Τα επόμενα ορόσημα της εταιρείας είναι η επίτευξη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα και η δημόσια εγγραφή, είπε.
Ένας στόχος εξαγοράς τόσο μεγάλος όσο η Wiz θα ήταν ασυνήθιστος για μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία όπως η Alphabet και θα μπορούσε να έχει προσελκύσει μεγαλύτερο έλεγχο από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές. Η Google αντιμετωπίζει ήδη αρκετές αντιμονοπωλιακές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας αγωγής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που την κατηγορεί για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αναζήτηση, και μιας άλλης σχετικά με τα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης.
Η Google έχει επιδιώξει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ως βασικό σκέλος της στρατηγικής της για την απόκτηση μεριδίου στο cloud computing. Εξακολουθεί να υπολείπεται της Amazon και της Microsoft σε αυτή την αγορά, αλλά ο γίγαντας της αναζήτησης κερδίζει έδαφος και η μονάδα αυτή παρουσίασε κέρδη για πρώτη φορά πέρυσι.
Η συμφωνία με την Mandiant ενίσχυσε την αξιοπιστία του τεχνολογικού γίγαντα στον τομέα αυτό. Σε ένα συνέδριο στο Λας Βέγκας φέτος, η Google παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο της Gemini AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους πελάτες να αναλύσουν απειλές και να αντιμετωπίσουν πιθανά τρωτά σημεία.
Ο Eric Doerr, αντιπρόεδρος του τμήματος cloud security engineering, διατύπωσε την AI ως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τις εταιρείες να είναι πιο προληπτικές στην κυβερνοασφάλεια. «Αυτό που διαφορετικά θα ήταν πολύ χειροκίνητες ερευνητικές εργασίες» μπορεί να βοηθηθεί από την ΤΝ, δήλωσε σε συνέντευξή του νωρίτερα φέτος.
Η Wiz κέρδισε την προσοχή αφού η Alphabet λέγεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά της έναντι σχεδόν διπλάσιου τιμήματος από την αποτίμησή της μόλις δύο μήνες πριν. Πριν από τις συνομιλίες εξαγοράς, η Wiz είχε επεκταθεί γρήγορα με δικές της εξαγορές και είχε αρχίσει να εξετάζει μια αρχική δημόσια προσφορά.
«Η επικύρωση από την αγορά που βιώσαμε μετά από αυτή την είδηση ενισχύει μόνο τον στόχο μας – τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που αγαπούν τόσο οι ομάδες ασφαλείας όσο και οι ομάδες ανάπτυξης», ανέφερε ο Rappaport στο υπόμνημα προς τους εργαζόμενους.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2020, αποτιμήθηκε στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια ενός γύρου χρηματοδότησης τον Μάιο, στον οποίο συμμετείχαν επενδυτές όπως οι Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners και Thrive Capital.
Επενδυτές και αναλυτές πιστώνουν την αλματώδη άνοδο της Wiz στην έγκαιρη αναγνώριση της ασφάλειας του cloud ως ενός μη πολυσύχναστου πεδίου με πλούσια και αυξανόμενη πελατειακή βάση. Η Wiz αναφέρει ότι το 40% των εταιρειών του Fortune 100 είναι πελάτες της και ότι είχε ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων.
Διαβάστε επίσης
DBRS: Γιατί οι μπύρες χωρίς αλκοόλ κατακτούν την αγορά
Αυξάνεται η ζήτηση για Airbnb: Τι γίνεται με τις τιμές στην Ελλάδα
Σδούκου: Η αλήθεια για τις επιδοτήσεις ρεύματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων