THEPOWERGAME
Περισσότεροι από 30 Έλληνες ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια, οι οποίοι έως το 2026 θα φτάσουν τους 50, χτίζουν, εδώ και ένα χρόνο και με στρατηγείο την Αθήνα, τις κυβερνοάμυνες του αμερικανικού κολοσσού τροφίμων Mondelez σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους του Global Cybersecurity Hub, το οποίο λειτουργεί από πέρυσι στην Αθήνα, απασχολώντας πλέον 31 άτομα από μόλις έξι στα πρώτα του βήματα. Η ελληνική task force της Mondelez ειναι επιφορτισμένη με την ψηφιακή θωράκιση του πολυεθνικού ομίλου, που διατηρεί 140 εργοστάσια σε 78 χώρες και περισσότερες από 500 εγκαταστάσεις με προσωπικό.
Πρακτικά το ελληνικό hub, από κοινού με δύο αντίστοιχα σε Αμερική και Ασία παρακολουθεί σε 24ωρη βάση, επτά μέρες την εβδομάδα, όλες τις εγκαταστάσεις του ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Κίνηση η οποία προφανώς αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της αμερικανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα και στο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό. Επιπλέον, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και το timezone της χώρας μας δίνει την δυνατότητα στους εργαζόμενους της ίδιας βάρδιας να επικοινωνούν τόσο με την Ανατολική Ασία όσο και με την Βόρεια Αμερική.
Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα έχει ο Ελληνας Chief Technology & Information Security Officer του ομίλου της Mondelez, Κώστας Γεωργακόπουλος, ο οποίος μιλώντας χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, επεσήμανε τις μεγάλες προοπτικές που έχει η Ελλάδα να εξελιχθεί σε τεχνολογικό κόμβο όχι μόνο για τον αμερικανικό όμιλο, αλλά και γενικά για τη ΝΑ Ευρώπη.
«Για μένα προσωπικά ήταν μεγάλο στοίχημα να έρθουμε στην Ελλάδα. Η αγορά της Chipita μας έδωσε την ευκαιρία μας έδωσε αυτή την πολύ μεγάλη ευκαιρία» σημείωσε ο ίδιος (σ.σ. τον Μάιο συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη συμφωνία εξαγοράς της Chipita από τη Mondelez International, έναντι τιμήματος περίπου 2 δισ. δολ., η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022).
Τι κάνει το ελληνικό hub
Σήμερα, το Global Cybersecurity Hub της αμερικανικής πολυεθνικής των τροφίμων, με έδρα το Σικάγο, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση λειτουργίας του, κάνει το επόμενο βήμα ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλου, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στελεχών, με στόχο άλλες 19 προσλήψεις, με στόχο να αριθμεί 50 άτομα έως το 2026.
«Από το προσωπικό που έχουμε προσλάβει αποδεικνύεται ότι έχουμε προσωπικό με γνώση και με πάθος για να βελτιώσουμε την επόμενη μέρα» σχολίασε ο κ. Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι γεωπολιτικά οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση ανατολή αλλά και οι μεγάλες οικονομικές διαφορές στον κόσμο επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια και τις επιθέσεις που υλοποιούνται.
Ο ίδιος εξήγησε ότι το Κέντρο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων του εξωτερικού, από Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίοι επαναπατρίστηκαν, για να εργαστούν στο hub της Μondelez στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στην εγκατάσταση των κεντρικών υποδομών κυβερνοασφάλειας της Mondelez στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργακόπουλος σχολίασε: «η μητρική εταιρεία επενδύει στην Ελλάδα. Εχει έρθει και δείχνει τη δέσμευσή της στην χώρα μας». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος ήδη υπάρχει στενή σχέση με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πολυτεχνείο και άλλα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός προγράμματος εκπαίδευσης.
Η τέλεια καταιγίδα
Σχολιάζοντας το σημερινό τοπίο των απειλών κυβερνοασφάλειας, ο κ. Γεωργακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην «επιδημία» του ransomware, η οποία με τη χείρα βοήθειας της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσεται σε νούμερο ένα κίνδυνο για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Μάλιστα, είπε ότι λόγω του GenAI, υπάρχουν επιθέσεις στην αγορά που παρομοιάζουν διευθυντές σε video ζητώντας καταθέσεις μεγάλων ποσών. Επίσης, διαπίστωσε ότι το phising και το WhatsApp είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς δεν υπάρχει έλεγχος.
«Κάθε μήνα λαμβάνουμε 90 εκατ. emails, πάνω από τα μισά τα απορρίπτουμε λόγω spam, ένα μεγάλο μέρος έρχεται με κακόβουλο λογισμικό. Τον τελευταίο μήνα είχαμε πάνω από 40000 emails με κακόβουλο λογισμικό» σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι κάνουν εκπαιδεύσεις σε όλους τους υπαλλήλους για να εντοπίζουν τέτοια email.
Διαβάστε επίσης
Netflix: Ταινίες για το καλοκαίρι που θα σας “πάνε διακοπές”
Bloomberg: Οι κινήσεις της ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων
Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη