THEPOWERGAME
Δεν πάει πολύς καιρός που ο συνιδρυτής της LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν, παρήγγειλε τον ψηφιακό του δίδυμο, ο οποίος ονομάστηκε REID AI. Ο Χόφμαν συνομίλησε μαζί του σε διάφορα events και πράγματι μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό (και όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά στο περιεχόμενο του λόγου και τις εκφράσεις). Και αυτό γιατί για την δημιουργία του το GPT που δημιουργήθηκε, χρησιμοποίησε βίντεο και ομιλίες του πρωτοπόρου επενδυτή στον τομέα της τεχνολογίας των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Ο «ψηφιακός δίδυμος» είναι το ψηφιακό αντίγραφο ενός ανθρώπου ή αντικειμένου, που δημιουργείται για ερευνητικό σκοπό, από την ιατρική ως τη στατιστική και τη μετεωρολογία. Το πολλά υποσχόμενο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναμένεται μάλιστα, σύμφωνα με την Gartner, να αναπτυχθεί σε μία αγορά από 35 δισ. δολάρια που είναι φέτος ως και 379 δισ. δολάρια το 2034! Ειδικά για τον τομέα της υγείας, η Markets and Markets εκτιμά πως μέχρι το 2028, η σχετική αγορά θα αποτιμάται σε 110,1 δισ. δολάρια!
Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τεχνολογίας δεν είναι ανθρώπινα αντίγραφα, αλλά αντίγραφα συστημάτων, οργανισμών, μετεωρολογικών συστημάτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Στον μεγαλύτερο βαθμό τους, χρησιμοποιούνται δε σε στατιστικές εφαρμογές. Η έννοια του «ψηφιακού διδύμου» ξεκίνησε από την μηχανική και την βιομηχανία, αλλά η ανάπτυξη των τομέων της αποθήκευσης δεδομένων και της διασυνδεσιμότητας μείωσε το κόστος δημιουργίας και συντήρησής τους.
Στη συνέχεια, οι ψηφιακοί δίδυμοι χρησιμοποιήθηκαν για τη μοντελοποίηση εξατομικευμένων ανθρώπινων οργανισμών ή οργάνων, προκειμένου να αναλύσουν μεγάλες βάσεις ιατρικών δεδομένων για εξατομικευμένη θεραπεία ή ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η startup Twin Health δημιουργεί ψηφιακούς διδύμους ασθενών χρησιμοποιώντας αισθητήρες μέσω Bluetooth για να μετρήσει την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Ο Τζανανγκίρ Μοχάμεντ, ιδρυτής και CEO της Twin Health, είπε στο Axios ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει (μέσω εξατομικευμένης αγωγής) στην ανάσχεση ασθενειών, όπως ο διαβήτης.
Οι ερευνητές μπορούν επίσης να μοντελοποιήσουν γεωχωρικά δεδομένα, την τοπογραφία μίας πόλης ή και αντικείμενα. Πάντως το τελευταίο διάστημα το πεδίο έγινε περισσότερο γνωστό με την δημιουργία ψηφιακών ανθρώπινων αντιγράφων, όπως αποθανόντων που μπορούν να παρηγορήσουν τους συγγενείς των εκλιπόντων, ή και αντίγραφα δισεκατομμυριούχων.
Ο δίδυμος του Χόφμαν
Όπως δήλωσε ο Χόφμαν στο Axios, δημιούργησε το ψηφιακό του αντίγραφο γιατί θέλησε να δείξει «τα θετικά που μπορεί να κάνει κανείς με όλες αυτές τις τεχνολογίες». Όπως είχε γράψει στο LinkedIn, ήταν περίεργος «πώς η διάδραση με αυτό (το ψηφιακό του αντίγραφο) μπορεί να τον βοηθούσε να σκεφθεί διαφορετικά, να εκφραστεί με νέους τρόπους ή να συνδεθεί με ιδέες που μπορεί να μην είχε διαφορετικά».
Φέτος έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του προσωπικού του καναλιού στο youtube, βίντεο συνομιλιών με τον ψηφιακό του δίδυμο REID AI, τον οποίο επίσης έστειλε για μία συνέντευξη σε μία εκδήλωση του πρακτορείου Bloomberg. Προκειμένου να δημιουργηθεί ο REID AI, χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Hour One για το βίντεο και ElevenLabs για την φωνή. Ωστόσο, όπως είπε, θα άφηνε «ελεύθερο» τον δίδυμό του να μιλήσει εξ ονόματός του, μόνο σε συνομιλίες με θεματικές όπου δεν διακυβεύονταν πολλά και όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει υψηλό επίπεδο ακρίβειας. Επίσης «θα έδινε πιθανώς συμβουλές σε επιχειρηματίες, επιδή υπάρχει ήδη πολύ τέτοιο υλικό από εμένα (για να χρησιμοποιήσει)».
Διαβάστε επίσης:
ΠΥΡΚΑΛ: Βγήκε ο διαγωνισμός του μισού δισ. ευρώ
e Ναυλοσύμφωνο: Ψηφιακό εργαλείο ελέγχου της δραστηριότητας πλοίων
ΡΑΑΕΥ: Έρευνα για τις μεγάλες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος