THEPOWERGAME
Την κεντρική συμφωνία της κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Microsoft για την περίοδο 2024-2026 ανέθεσε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) ΑΕ στον ΟΤΕ. Η συμφωνία, αρχικού ύψους 46,6 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ μπορεί να φτάσει τα 86 εκατ. ευρώ, εφόσον στο τίμημα συμπεριληφθούν οι προαιρετικές επεκτάσεις του έργου και ο ΦΠΑ.
Ειδικότερα, χθες υπεγράφη μεταξύ του επικεφαλής της ΚτΠ ΑΕ, Σταύρου Ασθενίδη, και του επικεφαλής του ΟΤΕ για τα έργα πληροφορικής, Λυκούργου Αντωνόπουλου, η σύμβαση με τίτλο «Κεντρική Συμφωνία Προμήθειας και Συντήρησης Αδειών Λογισμικού Microsoft μέσω Enterprise Agreement». Η σύμβαση αφορά την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου με λογισμικό και υπηρεσίες της Microsoft για τους επόμενους 30 μήνες, με το αρχικό οικονομικό τίμημα να ανέρχεται σε 46,6 εκατ. ευρώ. Μαζί με τον ΦΠΑ το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 57,8 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, στη σύμβαση προβλέπεται η επέκταση της κάλυψης του Ελληνικού Δημοσίου με λογισμικό και υπηρεσίες Microsoft για επιπλέον δύο έτη. Η επαύξηση της διάρκειας θα γίνει με επαύξηση του οικονομικού αντικειμένου κατά 50%, ήτοι κατά 23,3 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη αυτήν το τίμημα προ ΦΠΑ θα ανέλθει σε 69,9 εκατ. ευρώ ή με τον ΦΠΑ στα 86,6 εκατ. ευρώ.
Είναι η δεύτερη συμφωνία που υπογράφεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου) με τη Microsoft. Η πρώτη είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2021 και αφορούσε τα έτη 2021-2023. Τότε η συμφωνία περιέλαβε 110.000 άδειες λογισμικού, αξίας περίπου 28,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Η νέα συμφωνία αφορά την περίοδο 2024-2026 και περιλαμβάνει 165.000 άδειες λογισμικού (ενδεικτικά Office Std, Office Pro, Visual Video), λειτουργικών συστημάτων (Windows 11, Exchange Server, Windows Server), βάσεων δεδομένων κ.λπ.
Η υλοποίηση της κεντρικής συμφωνίας Ελληνικού Δημοσίου – Microsoft είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που πετυχαίνει φέτος ο ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο υπέγραψε με την ΚτΠ Α.Ε. τη συμφωνία-πλαίσιο για το έργο «Υλοποίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού και παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ψηφιακών Δεξιοτήτων Στρατού», συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προαιρέσεων επέκτασης του έργου και του ΦΠΑ.
Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΟΤΕ υπέγραψε με την ΚτΠ Α.Ε. τη συμφωνία-πλαίσιο για το έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης», συνολικού ύψους 145,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προαιρέσεων του έργου και του ΦΠΑ. Ωστόσο, το έργο της Microsoft θεωρείται το μεγαλύτερο σε ύψος για τον ίδιο τον ΟΤΕ, καθώς το έργο ανατέθηκε αποκλειστικά στον ίδιο, ενώ τα άλλα δύο θα υλοποιηθούν μέσω προγραμματικών συμφωνιών, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από έξι φορείς στην πρώτη περίπτωση (καταρτίσεις στρατευσίμων) και οκτώ φορείς στη δεύτερη περίπτωση (ψηφιοποιήσεις εγγράφων του υπ. Δικαιοσύνης).
Διαβάστε επίσης
OK Anytime Market: Πρόσθεσε 10 καταστήματα και ετοιμάζει άλλα 9 φέτος
Ψυχικό: Προφυλακιστέος ο 44χρονος για τη δολοφονία του τοπογράφου
Έργα 750 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ για να μην διψάσει η Αττική