THEPOWERGAME
Δίχτυ προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις αποκτά το Δημόσιο, με νέο έργο 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αφορά την προστασία κρίσιμων συστημάτων, που εποπτεύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως το gov.gr, το Taxis, το mydata, το μητρώο ΑΜΚΑ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το Κτηματολόγιο.
Την ώρα που δημοφιλείς τύποι κυβερνοεπιθέσεων, όπως το ransomware, εξελίσσονται σε επιδημία, με τις αντίστοιχες επιθέσεις στην Ελλάδα να φθάνουν το 2023 τις 855 ανά οργανισμό σε εβδομαδιαία βάση, το έργο έρχεται να θωρακίσει κρίσιμες υποδομές της χώρας από το κυβερνοέγκλημα.
Τον διεθνή διαγωνισμό για το έργο έβγαλε «στον αέρα» η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών να είναι η 30ή Αυγούστου, ενώ ο ορίζοντας υλοποίησής του είναι 20 μήνες.
«Κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική η υλοποίηση Δράσης για την ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας και της επιχειρησιακής συνέχειας των κρίσιμων οντοτήτων και των υποδομών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και των εποπτευόμενων φορέων του, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης που αφορά όλες τις βασικές συνιστώσες της κυβερνοαφάλειας: ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες και συστήματα λογισμικού και hardware», αναφέρει το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού.
Με την υλοποίηση του έργου υποδομές όπως η εθνική πύλη gov.gr, πληροφοριακά συστήματα στον χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης (μητρώο ΑΜΚΑ, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Σύστημα ασφαλιστικής ιστορίας ΑΤΛΑΣ), αλλά και πληροφοριακά συστήματα, όπως Taxis, IcisNet, mydata, όπως και το Κτηματολόγιο, αποκτούν πρόσθετες άμυνες έναντι του κυβερνοεγκλήματος.
Ανάκαμψη από καταστροφές
Μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος του έργου, το οποίο αναμένει με ενδιαφέρον η ελληνική αγορά κυβερνοασφάλειας, θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες, όπως η αξιολόγηση της ετοιμότητας των συστημάτων για ανταπόκριση σε επιθέσεις τύπου ransomware, η διαμόρφωση πλάνου επιχειρησιακής συνέχειας, αλλά και η διαμόρφωση πολιτικής αντιγράφων ασφαλείας, όπως και ο εντοπισμός των ευπαθειών σε υποδομές, συσκευές και διακομιστές που είναι προσβάσιμοι από το Διαδίκτυο. Επίσης, ο ανάδοχος θα διενεργεί ελέγχους για τη διαρροή δεδομένων και ιδίως στο σκοτεινό δίκτυο, που αποτελεί μια βασική αφετηρία απειλών και κινδύνων.
«Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα δημοσίων φορέων και οργανισμών έχουν γίνει συχνότερες και εξυπνότερες. Η επιτυχής ανταπόκριση προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την ενδυνάμωση των μηχανισμών ανάκαμψης από καταστροφή», αναφέρει το τεύχος προκήρυξης.
Το έργο σχετίζεται άμεσα και με άλλη στοχευμένη δράση για την κυβερνοασφάλεια και την επιχειρησιακή συνέχεια, η οποία εντάσσεται επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνει ειδικές υπηρεσίες και εξοπλισμό, με στόχο οι υπάλληλοι οποιουδήποτε δημόσιου φορέα, που θα ενταχθεί στη δράση, να είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις εργασιακές τους υποχρεώσεις εξ αποστάσεως με ασφαλή τρόπο.
Όπως αναφέρεται στο τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, όλα τα μέτρα για την Κυβερνοασφάλεια πρέπει να εστιάζουν σε τρεις παράγοντες: στους χρήστες των συστημάτων, στις διαδικασίες που θέτει ένας οργανισμός και στις τεχνολογικές υποδομές (τερματικά, smartphones, routers, υποδομές Cloud).
Διαβάστε επίσης:
Φόβος για αεροπλάνα: 6 tips για να τον ξεπεράσετε
Starbucks: Deal με τους Μαρινόπουλους και σύμβαση για άλλα 10 χρόνια
Αλλάζει το μείγμα εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες