THEPOWERGAME
Η Vodafone θα εκπαιδεύσει περίπου το 7% του προσωπικού της τους επόμενους 18 μήνες σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Σχεδόν 7.000 εργαζόμενοι της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο θα καταρτιστούν σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, που άπτονται της κυβερνοασφάλειας, της διαχείρισης δικτύων, της κατάρτισης προσωπικού σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, της διαχείρισης πελατών κ.λπ.
Συνομιλώντας πριν από λίγο ο επικεφαλής της Vodafone Hellas, Χάρης Μπρουμίδης, με τον Francis Fucuyama, στο συνεδριο του Economist, σημείωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), όπως κάθε νέα εξέλιξη, φέρνει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Το ίδιο συνέβη με το Διαδίκτυο, που όταν μπήκε στη ζωή των ανθρώπων έφερε την πρόκληση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας.
Στην ΑΙ, ωστόσο, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Υπάρχει π.χ. ο κίνδυνος τη «προκατάληψης», της «συγκέντρωσης εξουσίας», της «λογοδοσίας» κ.λπ. Η «προκατάληψη» προέρχεται από το γεγονός ότι όλοι οι αλγόριθμοι βασίζονται σε μοτίβα δεδομένων τα οποία είναι ήδη προκατειλημμένα.
Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης, η ΑΙ έχει να κάνει με την αξιοπιστία και την ασφάλεια, δεδομένου ότι θα υπάρξουν εφαρμογές, όπως είναι, για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Πέραν αυτού, θα πρέπει να δούμε το θέμα της «λογοδοσίας». Ποιος είναι αυτός που λογοδοτεί; Ο αλγόριθμος ή αυτός που τον αναπτύσσει;
Τα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, αναμένεται να τεθούν από την ΕΕ πολύ σύντομα, καθώς αναμένεται η πρώτη σχετική ρύθμιση. Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή από την Κομισιόν, που αναμένεται σύντομα, θα είναι ο πρώτος οριζόντιος κανονισμός για την ΑΙ, καθώς στις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο οι ρυθμίσεις που έχουν προκύψει έχουν περισσότερο τομεακό χαρακτήρα. «Η διαδικασία αυτή πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα είναι δυναμική, καθώς πρέπει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος.
Το καλό, από την άλλη πλευρά, είναι ότι η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να προσαρμοστεί αποτελεσματικά σε όλες αυτές τις μεταβολές. Για παράδειγμα, στην αγορά εργασίας, ο κ. Μπρουμίδης είπε ότι η ΑΙ μπορεί να εξαλείψει κάποιες θέσεις εργασίας με επαναληπτικά καθήκοντα, αλλά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όπως ακριβώς συνέβη με τις άμαξες και τ’ αυτοκίνητα. Κάποιοι επαγγελματίες εξαφανίστηκαν, αλλά δημιουργήθηκε ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο οικοσύστημα.
Όσον αφορά τη «συγκέντρωση της εξουσίας» που δίνει η ΑΙ, ο κ. Μπρουμίδης παραδέχθηκε ότι οι μεγάλες και τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες και επιχειρήσεις θ’ αποκτήσουν το προβάδισμα, καθώς αυτές θα διαθέτουν τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων κι επομένως καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς αλγόριθμους.
Ωστόσο, κατά τον κ. Μπρουμίδη, τα δεδομένα είναι μεν το σύγχρονο πετρέλαιο, αλλά πρέπει να είναι ανανεώσιμα. Χωρίς ανανέωση «πεθαίνουν». Αν φτάσουμε όμως στο σημείο που η οικονομία και οι επιχειρήσεις υπερισχύσουν της ΑΙ, τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφθούν τον εκδημοκρατισμό των δεδομένων και των αλγορίθμων τους, όπως ακριβώς συνέβη με τον εξηλεκτρισμό.
Τέλος, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος ανέφερε ότι μπορεί οι συζητήσεις του χθες, του σήμερα και του αύριο να είναι ανούσιες, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να είναι τέτοια που να μην έχουν νόημα οι σημερινές συζητήσεις. Το μόνο σίγουρο, όπως ανέφερε, είναι ότι η ΑΙ σύντομα θ’ αποκτήσει ένα r, που θα τη συνοδεύει, όπως συνοδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη ο αέρας (AIr).
Διαβάστε επίσης
Οι Ευρωπαίοι εκατομμυριούχοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο από τον λαϊκισμό
Ακίνητα: Πόσα τ.μ. παίρνεις με τον μέσο μισθό στην Ελλάδα
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα “πράσινα” τιμολόγια για τον Ιούλιο