THEPOWERGAME
Ένα νέο σύστημα νευρολογικής φυλακής με την βοήθεια της AI, που ονομάζεται Cognify, προτείνει ο μοριακός βιολόγος και επικοινωνιολόγος επιστημών από την Υεμένη, Χασέμ Αλ-Γκαΐλι. Σύμφωνα με αυτό, οι κρατούμενοι θα υποβάλλονται σε τεχνητές αναμνήσεις σε ένα εικονικό περιβάλλον ώστε να δημιουργηθεί ένα μακροπρόθεσμο πρότυπο μνήμης.
Σύμφωνα με το Prison Policy Institute, οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης ανά 100.000 άτομα στον πληθυσμό τους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ και είναι ακόμη υψηλότερο από τα επόμενα πέντε κράτη μέλη μαζί (Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Καναδάς, Γαλλία και Βέλγιο).
Ποια είναι λοιπόν η λύση; Ο Χασέμ Αλ-Γκαΐλι ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στο Wired ότι επιθυμεί να φτιάξει μια εικονική φυλακή. Δεν εννοεί να κολλήσει μια σειρά από Meta Quest 3 στα κεφάλια των κρατουμένων για χρόνια, αλλά δεν απέχει και πολύ από αυτή την ιδέα.
Ο Αλ-Γκαΐλι προτείνει ένα νέο σύστημα νευρολογικής φυλακής που ονομάζει Cognify. Ανέβασε ένα βίντεο με την πρόταση του εικονικού συστήματος δικαιοσύνης στο Instagram και στο κανάλι του στο YouTube και φαίνεται εντελώς τρομακτικό.
Αντί να κλειδώνονται οι κρατούμενοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα υποβάλλονται σε τεχνητές αναμνήσεις σε ένα εικονικό περιβάλλον. Το σύστημα δημιουργεί εξατομικευμένο περιεχόμενο που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο μετατρέπεται σε οπτικές πληροφορίες και παραδίδεται στον εγκέφαλο του κρατουμένου, καθώς και στα τμήματα του DNA και του RNA που συνδέονται με τον σχηματισμό μνήμης, ώστε να δημιουργηθεί ένα μακροπρόθεσμο πρότυπο μνήμης.
Επί του παρόντος, τέτοια τεχνολογία δεν υπάρχει και το Cognify είναι μόνο μια πρόταση. Ωστόσο, ο Αλ-Γκαΐλι ισχυρίζεται ότι τα πειράματα που έχουν διεξαχθεί σε ζώα αποδεικνύουν ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ανθρώπους κάποια στιγμή στο μέλλον. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Nature, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια ως πειραματόζωα, διαπιστώθηκε ότι οι αναμνήσεις πιθανώς σχηματίζονται από «σπασμένες και επιδιορθωμένες» αλυσίδες του DNA.
Φυσικά, υπάρχουν ηθικές συνέπειες και επιπτώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εάν ένα τέτοιο σύστημα γίνει πραγματικότητα. Ο Αλ-Γκαΐλι λέει ότι το Cognify θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μια δεκαετία από τώρα, αλλά μόνο «αν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τους ηθικούς περιορισμούς που περιορίζουν τις δοκιμές μιας τέτοιας τεχνολογίας».
Διαβάστε επίσης
Πώς η Τοσκάνη αναζωογονείται “αγοράζοντας” νέους κατοίκους
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Άνδρο από διεθνή ταξιδιωτικά μέσα
Ο Όμιλος Foresight επενδύει 300 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά