THEPOWERGAME
Νέοι χρηματοδοτικοί κρουνοί για το οικοσύστημα καινοτομίας ανοίγουν, εν μέσω θέρους, με την εγχώρια σκηνή επιχειρηματικών κεφαλαίων να εξετάζει μάλιστα, μεταξύ άλλων, και την ενεργοποίηση νέων funds, στοχευμένων στην τεχνητή νοημοσύνη. Mε -σχεδόν- το ήμισυ των εγγεγραμμένων στο Elevate Greece ελληνικών startups να έχουν εμπλοκή με το ΑΙ, το «έξυπνο χρήμα» στην Ελλάδα έχει στρέψει το βλέμμα του στο ΑΙ, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας θεματικών funds, προσανατολισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, με τη συμμετοχή εγχώριων θεσμικών επενδυτών.
Στόχος μάλιστα και της ΕΑΤΕ -ως θεσμικός επενδυτής του ελληνικού Δημοσίου- είναι να δώσει στο οικοσύστημα την απαραίτητη χρηματοδοτική δυναμική, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τη μεγάλη πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των ίδιων των πολιτών. Καθώς η πολιτική ηγεσία, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέχρι και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει θέσει ξεκάθαρα τον στόχο η Ελλάδα να μην παραμείνει καταναλωτής της τεχνολογίας ΑΙ, αλλά να παράξει η ίδια αντίστοιχη τεχνολογία, τα πλάνα των θεσμικών εγχώριων επενδυτών ευθυγραμμίζονται με την εθνική αυτή στρατηγική.
Η νέα δύναμη πυρός, που ετοιμάζεται να ενεργοποιηθεί και από την ΕΑΤΕ, το Sovereign Fund of Funds της χώρας, σίγουρα δεν θα εξαντληθεί σε σχεδιασμό νέων funds για το ΑΙ. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, στις αρχές Ιουλίου θα προστεθεί ένα ακόμη fund, στα 26 venture capital και private equity funds, που λειτουργούν με συμμετοχή της ΕΑΤΕ, κομίζοντας φρέσκα κεφάλαια στο οικοσύστημα. Την ίδια στιγμή, ante portas είναι και το closing μεγάλου private equity fund, που είναι στα σκαριά και πλέον η σύστασή του έχει μπει στην τελική ευθεία.
35 funds μέχρι τα τέλη του 2024
Η υφιστάμενη χρηματοδοτική δεξαμενή, που έχουν δημιουργήσει τα 26 funds με τη συμμετοχή της ΕΑΤΕ, ξεπερνά πλέον το 1,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας μια γενναία ένεση ρευστότητας προς το ελληνικό οικοσύστημα και επιχειρείν. Εξ αυτών, περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ αποτελούν δεσμεύσεις (commitments) της ΕΑΤΕ, οι οποίες έχουν κινητοποιήσει πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ.
Όπως είχε γνωστοποιήσει με συνέντευξή του στο powergame.gr ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο η αγορά να μετρά 30 VCs και PEs, με τον πήχη να μπαίνει στα 35 funds συνολικά μέχρι τα τέλη του έτους, ρυθμός που δείχνει ότι η αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων μεγεθύνεται, αποτελώντας τη χρηματοδοτική εμπροσθοφυλακή για startups, scale ups, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και καινοτόμες εδραιωμένες εταιρείες.
«Η ΕΑΤΕ έχει εξελιχθεί σε καταλύτη επιτάχυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Η χώρα αποκτά πλέον ένα ώριμο οικοσύστημα επιχειρηματικών κεφαλαίων, έχοντας ήδη 26 funds, ενώ αρκετά ακόμη βρίσκονται στα σκαριά», είχε σημειώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο powergame.gr ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα τέλη του χρόνου και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ θα έχουν διπλασιαστεί: «Εκτιμούμε, βάσιμα, ότι έως τα τέλη του 2024 θα έχουμε φτάσει τα 35 funds και τα 560 εκατ. ευρώ των commitments θα έχουν διπλασιαστεί», είχε αναφέρει ο κ. Λαμπρόπουλος.
Αποκτά βάθος και εξειδίκευση το «έξυπνο χρήμα» στην Ελλάδα
Η εγχώρια αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων δεν μεγαλώνει μόνο σε μεγέθη, αλλά αποκτά και βαθιά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού πλέον συντάσσει τις δυνάμεις της με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύπτει όλη τη αλυσίδα αναγκών. Πέρα, δηλαδή, από τα μεγάλα private equity funds, που μπαίνουν στην αγορά, έχοντας επενδυτική στόχευση στην πραγματική οικονομία, τις μικρομεσαίες εταιρείες και τις καινοτόμες εδραιωμένες επιχειρήσεις, βγαίνουν και μικρότερα funds, που στοχεύουν σε startups σε πρώιμα στάδια λειτουργίας, αλλά και σε scale ups.
Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει η ΕΑΤΕ είναι αυτό της αποκέντρωσης των ενεργών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ήδη η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα case study προς αυτήν την κατεύθυνση -της αποκέντρωσης των VCs εκτός Αθηνών-, αφού στην πόλη λειτουργούν πλέον τρία funds. Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, στόχος είναι να υπάρξουν και άλλοι χρηματοδοτικοί θύλακες σε πόλεις που έχουν ενεργό καινοτόμο δυναμικό, όπως τα Ιωάννινα, η Πάτρα, η Κρήτη, αλλά και η Θράκη.
Διεθνής ψήφος εμπιστοσύνης
Η ΕΑΤΕ έχει ήδη στο ενεργητικό της «βαριές» συμφωνίες με αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς, όπως η στρατηγική συμφωνία συνεπενδύσεων 400 εκατ. ευρώ με τη Mubadala επί ελληνικού εδάφους, αλλά και η δέσμευση του κρατικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών του Αμπού Ντάμπι, ADQ, για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην εγχώρια οικονομία.
Το κρατικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι, Mubadala, το οποίο, έχοντας ήδη κάνει τρεις επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας, βρίσκεται σε επαφές για νέες επενδυτικές δραστηριότητες, εκ των οποίων δυο αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, ανανέωσε την ψήφο εμπιστοσύνης του στην Ελλάδα, υπογράφοντας memorandum of understanding με την ΕΑΤΕ για παράταση κατά δύο χρόνια της συμφωνίας συνεπενδύσεων συνολικών κεφαλαίων έως 400 εκατ. δολ. (200 εκατ. δολ. έκαστος).
Το θεσμικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο έχει σήμερα υπό διαχείριση συνολικά κεφάλαια άνω των 290 δισ. δολ., εξετάζει τα επόμενα επενδυτικά του βήματα στη χώρα μας, έχοντας ήδη επενδύσει σε τρία funds: το Diorama II, το νέο fund της DECA Investments με διαχειριστή τον Νίκο Κούλη, το European Sustainable Investment Fund (EuSIF) (σ.σ.: της Sirec Energy των Διονύση Αλυσανδράτου, Ευάγγελου Μπάρδη και Λεωνίδα Βέργου) και στο τρίτο fund του Απόστολου Αποστολάκη και του Γιώργου Δημόπουλου, το Venture Friends.
Διαβάστε επίσης:
Citi: Οι γαλλικές εκλογές μπορούν να κλονίσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές
Με ειδικό αλγόριθμο πέφτουν πρόστιμα για αδήλωτες πισίνες
ΕΕ: Η άνοδος της δεξιάς δεν θα εκτροχιάσει την πράσινη μετάβαση